Είσαι ένας άνθρωπος με μια κανονική ζωή. Ενοικιάζεις σπίτι, έχεις ένα μικρό μαγαζί όπου φτιάχνεις φαγητό και το πουλάς, συνεργάζεσαι με όλες τις πλατφόρμες παράδοσης φαγητού, στο trip advisor οι επισκέπτες εκφράζουν τα καλά τους λόγια για την ποιότητα του φαγητού και την εξυπηρέτηση, πληρώνεις φόρους, καταβάλλεις κοινωνικές ασφαλίσεις, έχεις φίλους, ενδιαφέροντα και δραστηριότητες. Και ξαφνικά, από τη μια μέρα στην άλλη βρίσκεσαι σε Κέντρο Κράτησης ως παράνομος μετανάστης για απέλαση.
Δεν συμβαίνει στην Αμερική του Τραμπ, αλλά στη φιλόξενη Κύπρο. Φυσικά, αν το χρώμα του δέρματος σου είναι λευκό (όσο πιο λευκό τόσο πιο καλά) οι πιθανότητες να βρεθείς σε Κέντρο Κράτησης είναι πολύ περιορισμένες. Μπορεί να απελαθείς αν η άδεια παραμονής σου έχει λήξει, αλλά δεν θα βρεθείς με χειροπέδες.
Της Katina Baird όμως το χρώμα είναι μαύρο. Γεννήθηκε στη Γουιάνα, μια μικρή χώρα της Νοτίου Αμερικής, πρώην βρετανική αποικία. Το 2019 ήρθε στην Κύπρο με τον Βρετανό σύζυγο της, ενώ πιο πριν είχαν ζήσει μαζί στην Πορτογαλία. Η σχέση τους κράτησε οκτώ χρόνια, αλλά ο γάμος τους μόνο τρία παρά ένα μήνα. Λόγω κατάχρησης αλκοόλ ο σύζυγος της είχε γίνει βίαιος, όπως κατάγγειλε η ίδια, και χώρισαν. Παρέμεινε στην Κύπρο και το Μάρτη του 2023 άνοιξε στη Λάρνακα το Katina’s Tasty Food, ένα μικρό εστιατόριο με γεύσεις της Καραϊβικής. Για να θεωρείται νόμιμη κάτοικος όμως, θα έπρεπε να είχε υπάρξει παντρεμένη με Ευρωπαίο πολίτη (ο γάμος ήταν πριν το Brexit) για τρία τουλάχιστον χρόνια. Για αυτό είχε ξεκινήσει νομική διαδικασία ώστε να πείσει για τους λόγους που ο γάμος της έληξε ένα μήνα πριν συμπληρωθούν τα τρία χρόνια που θα της έδιναν το δικαίωμα παραμονής. Η υπόθεση της θα εξεταζόταν τον ερχόμενο Οκτώβρη. Στις 25 Ιουνίου όμως σε ένα τακτικό έλεγχο εγγράφων από τα τμήματα ΦΠΑ και Κοινωνικής Ασφάλισης, η ζωή της ανατράπηκε.
Όπως κατάγγειλε η ίδια σε ανάρτηση της 15 περίπου αστυνομικοί μπήκαν στο κατάστημά της ανακρίνοντας την για το μεταναστευτικό της καθεστώς. Τους εξήγησε ότι εκκρεμεί δικαστική υπόθεση σχετικά με την παραμονή της, αλλά αυτό δεν λήφθηκε υπόψιν. Την συνέλαβαν και την μετέφεραν στην Πάφο σε κελί χωρίς να της επιτρέψουν να έχει επαφή με το δικηγόρο της. Στη συνέχεια την μετέφεραν στο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Μενόγεια για απέλαση. «Δεν είμαι, εξηγεί, παράνομη μετανάστρια — έχω μια νομική υπόθεση σε εκκρεμότητα. Αλλά τίποτα από αυτά δεν φαίνεται να έχει σημασία. Τα ανθρώπινα δικαιώματά μου, η αξιοπρέπειά μου και η επιχείρησή μου –όλα- έχουν αφαιρεθεί».
Η ίδια θέλει πλέον να πάει στην Πορτογαλία όπου έζησε και στο παρελθόν. Εμείς όμως μπορούμε να ρωτάμε: Αν η Κατίνα ήταν λευκή θα είχε αυτή την αντιμετώπιση;