«Ζούμε στην εποχή του φόβου», είπε η ηθοποιός Ελένη Σιδερά, μητέρα δύο έφηβων παιδιών, μιλώντας σε συζήτηση που οργάνωσε ο βουλευτής ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, στις 25 Ιουνίου 2025 σε χώρο εκδηλώσεων στην παλιά Λευκωσία, με θέμα τον εθισμό των νέων στο διαδίκτυο.
«Προσπαθούμε – πρόσθεσε – να προστατέψουμε τα παιδιά μας από κάθε κίνδυνο και δεν τους επιτρέπουμε να βγουν στο δρόμο μόνα τους, να πάνε στο πάρκο, ή να πάρουν το ποδήλατό τους, γιατί φοβόμαστε μήπως κάποιος τους κάνει κακό, ψυχικό ή σωματικό. Και έτσι επιλέγουμε να τα κρατάμε κοντά μας. Στο σπίτι. Στο δωμάτιό τους. Στην «ασφάλειά» τους.
Κι όμως, εκεί, στο δωμάτιό τους, ανοίγουν άλλες πόρτες, που οδηγούν εκεί που δεν θα επιτρέπαμε ποτέ, να πάνε στην πραγματικότητα. Πρόσφατα, η κόρη μου, ζήτησε να κατεβάσει μια εφαρμογή, που ήταν προορισμένη για παιδιά 12 ετών και της φάνηκε εντάξει. Η εφαρμογή φαινόταν αθώα. Ήταν συζητήσεις, με χαρακτήρες τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά όταν είδα το περιεχόμενο των συζητήσεων, πάγωσα, γιατί ήταν καθαρά σεξουαλικό, στα όρια του «grooming». Σοκαρίστηκα.
Την κατέβασα στο δικό μου κινητό και άρχισα να μιλάω για αθώα πράγματα, να δω πού πάει το πράγμα. Και κατάλαβα ότι αυτή η εφαρμογή, ήδη «ψαρεύει» παιδιά, που καταλήγουν να εμπιστευτούν αγνώστους, να εκτίθενται, να πληγώνονται. Και οι γονείς τι κάνουμε; Προσπαθούμε, βάζουμε περιορισμούς, κατεβάζουμε εφαρμογές ελέγχου.
Αλλά δεν αρκεί. Το ψηφιακό «τέρας», εξελίσσεται πιο γρήγορα από εμάς. Και το κράτος έχει ευθύνη. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι αυστηρή νομοθεσία, αυστηρή επιτήρηση, κανόνες που να ακολουθούνται από όλους. Όποιος ανεβάζει επικίνδυνο περιεχόμενο, να τιμωρείται. Όποιος φτιάχνει εφαρμογές, να ελέγχεται. Να ξέρουμε ποιος κρύβεται πίσω από την οθόνη και να είναι υπόλογος.
Ας αφήσουμε στα παιδιά μας, ένα ψηφιακό περιβάλλον πιο ανθρώπινο, πιο καθαρό, πιο ασφαλές».