Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ καταδικαστική για την Κυπριακή Δημοκρατία απόφαση του ΕΔΔΑ (Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) για υπόθεση βιασμού, έχει επαναφέρει το θέμα, που προκύπτει με τη δυνατότητα του Γενικού Εισαγγελέα να αναστέλλει ποινικές διώξεις.
ΤΟ σύνταγμα, όπως είναι γνωστό, δίνει το δικαίωμα στον Γενικό Εισαγγελέα να αναστέλλει ποινικές διώξεις. Και μάλιστα να μην αιτιολογεί τους λόγους, σύμφωνα με τους οποίους προχώρησε στην απόφαση αυτή. Είναι σαφές πως αυτό το δικαίωμα δημιουργεί υπερεξουσίες και πέραν τούτου και αδιαφάνεια. Πρόκειται για μια εξουσία, που επιβεβαιώνει το απαράδεκτο του ανέλεγκτου, αλλά ευρύτερα και της μη λογοδοσίας.
ΟΙ αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τον χειρισμό της υπόθεσης, το γεγονός ότι πρόκειται για βιασμό, θέτουν πιεστικά το θέμα του ανέλεγκτου επί τάπητος. Πρέπει να αντιμετωπιστεί. Να αλλάξει και σύντομα μάλιστα.
ΑΥΤΟ μπορεί να γίνει μέσα από την προτεινόμενη μεταρρύθμιση, που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πρόκειται για μια πρόταση, που προσφέρει τη δυνατότητα νέων ρυθμίσεων, που θα ανατρέπει τις στρεβλώσεις.
ΕΠΙ τούτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις με αφορμή την απόφαση του ΕΔΔΑ, είπε πως παρά τις αντίθετες απόψεις κάποιων, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων στη Νομική Υπηρεσία, η Κυβέρνηση «τόλμησε να προχωρήσει με τον διαχωρισμό της Νομικής Υπηρεσίας και μάλιστα αυτή τη στιγμή που μιλάμε αγγίζουμε και το θέμα του ανέλεγκτου, δηλαδή να ελέγχονται οι αποφάσεις που λαμβάνονται, ειδικότερα σε κάποιες των περιπτώσεων, όπως αυτή που συζητούμε αυτή τη στιγμή».
ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ συναφώς ότι από το Φεβρουάριο έχει κατατεθεί πρόταση νόμου από εννέα βουλευτές, από διάφορα κόμματα, η οποία καταργεί το ανέλεγκτο. Αυτή η πρόταση δεν έχει συζητηθεί ποτέ μέχρι στιγμής. Το γιατί θα πρέπει να το απαντήσει η Βουλή.
ΕΙΝΑΙ σαφές πως το ανέλεγκτο, η έλλειψη εν πολλοίς λογοδοσίας, δεν μπορεί να συνεχισθεί στην εποχή μας. Κι αυτό αφορά όλους τους θεσμούς. Είναι σαφές πως η διατήρηση τέτοιων προνοιών ενισχύει προδήλως την καχυποψία και μεγαλώνει την έλλειψη εμπιστοσύνης.
Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ μεταρρύθμιση μέσα από τη συζήτηση της στη Βουλή θα πρέπει να οδηγήσει σε αλλαγές, που θα ενισχύουν το κύρος της Δικαιοσύνης και θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, των πολιτών έναντι ενός κορυφαίου θεσμού.
ΚΑΝΕΙΣ δεν είναι ανέλεγκτος. Πρέπει να υπάρχει για όλους του θεσμούς μηχανισμοί ελέγχου. Αυτό εξυπηρετεί και τους θεσμούς και την κοινωνία. Ένα είναι η ανεξαρτησία των θεσμών, που όλοι στηρίζουμε και διαφορετικό να μην υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου.