Ο Νίκος Χριστοδουλίδης το είπε χθες ξεκάθαρα στην ομιλία του προς τους Υπουργούς της Κυβέρνησης του στο Προεδρικό. «Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για κανένα μάς…». Αυτό είναι το μόνο σίγουρο και ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας το ξέρει πάρα πολύ καλά. Από χθες ο χρόνος εξέτασης για τον ίδιο και τα μέλη της Κυβέρνησης του, έχει ήδη ξεκινήσει να μετρά και η κριτική άρχισε πλέον να γράφει για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, από την πρώτη πολιτική του πράξη. Διότι οι πολίτες επένδυσαν πολλά και αναμένουν πολλά. Επέλεξαν να του δώσουν το πηδάλιο της διακυβέρνησης του τόπου, διότι πίστεψαν σε αυτόν και σε όσα ο ίδιος διαμήνυε προεκλογικά. Τώρα όμως είναι η ώρα της κρίσης. Της αξιολόγησης και της δοκιμασίας, μίας Κυβέρνησης από την οποία η κοινωνία περιμένει κάτι καινούριο, κάτι νέο. Μια νέα αρχή και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Μπορεί να το δώσει; Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό είναι και το προσωπικό αλλά και το συλλογικό στοίχημα της νέας διακυβέρνησης του τόπου. Να καταφέρει να φέρει σε πέρας την αποστολή της και να δικαιώσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις προσδοκίες της ίδια της κοινωνίας. Προσδοκίες, οι οποίες, όπως επισημάναμε ξανά, καλλιεργήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον ίδιο τον νέο Πρόεδρο όταν έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά.

«Η επιτυχία του ενός είναι επιτυχία όλων, να θυμάστε ότι είμαστε εδώ για να πάρουμε την πατρίδα μας μπροστά, σας καλώ να συμβάλετε καθοριστικά για να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε. Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για κανένα μας. Η αυστηρή κριτική είναι ένδειξη των υψηλών προσδοκιών για τη δική μας διακυβέρνηση» ανέφερε χθες προς τους Υπουργούς του ο Νίκος Χριστοδουλίδη. Η ίδια η πραγματικότητα και οι προκλήσεις που έχει να διαχειριστεί η νέα διακυβέρνηση, είναι τέτοιες που δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης και προσαρμογής σε κανένα τους. 

Ήδη το κεφάλαιο του Κυπριακού δειλά – δειλά, πάει να ανοίξει ξανά και τα δεδομένα δεν είναι καθόλου εύκολα. Το θέμα της ΑΤΑ, παραμένει ανοικτό και ο νέος Υπουργός Εργασίας θα έχει πολύ δύσκολο έργο ενώπιον του. Είναι επίσης το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα που τρία Υπουργεία της Κυβέρνησης θα πρέπει να συντονιστούν μεταξύ τους για την εφαρμογή του. Σύντομα θα ανοίξει ξανά και το ζήτημα των εξετάσεων τετραμήνων στην Μέσα Εκπαίδευση. Είναι επίσης τα προβλήματα της Υγείας και τα παράπονα των πολιτών για τις ανεπάρκειες που εντοπίζονται στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Είναι όμως και τα μεγάλα ανοικτά μέτωπα της Οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων, με πρώτο μεγάλο σταθμό αυτής της πρόκλησης την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν, όπως ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε στην ομιλία του για αυτό και όπως είπε, θα πρέπει να είναι πρακτικοί κι αποτελεσματικοί, ειλικρινείς και δίκαιοι, με γνώμονα το συμφέρον των πολλών κι όχι των λίγων. Το ίδιο φυσικά πρέπει να είναι και αυτός ως πρώτος της ορχήστρας. «Φαινόμενα διαφθοράς δεν θα γίνουν ανεχτά. Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου», είπε και τους υπενθύμισε ότι έχουν ευθύνη για το σύνολο των πολιτών και για ανταπόδοση της εμπιστοσύνης του κόσμου.

Από χθες λοιπόν, η περίοδος χάριτος έχει τελειώσει για τον Νίκο Χριστοδουλίδη και για την Κυβέρνηση του. Η προεκλογική περίοδος ανήκει πλέον στο παρελθόν. Τώρα δεν είναι η ώρα των μεγάλων λόγων και της ανάλυσης οραμάτων… Τώρα είναι η ώρα παραγωγής δουλειάς και έργου. Είναι η ώρα των πράξεων και των αποτελεσμάτων. Για αυτές θα κριθούν και για αυτές θα επαινεθούν. Να θυμούνται όμως και οι Υπουργοί αλλά και ο νέος Πρόεδρος αυτό που είπε χθες στην ομιλία του στο Προεδρικό, καλώντας τους να βάλουν τον πήχη ψηλά και να κρατήσουν τους τόνους χαμηλά. Με αυτά ως δεδομένα, οι τόνοι της κριτικής μας, επιβάλλεται να είναι ψηλοί…