Μετά από διαβεβαιώσεις που λήφθηκαν από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών & Έργων κ. Καρούσο, ότι εντός Οκτωβρίου θα προκηρυχθεί νέο σχέδιο χορηγιών, το οποίο θα αφορά την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και οχήματα τύπου plug in hybrid, τόσο η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), όσο και ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Μηχανοκινήτων Οχημάτων (ΣΕΜΟ) – μέλος της ΟΕΒ, επικροτούν και χαιρετίζουν την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία σηματοδοτεί την προώθηση του ηλεκτρικού οχήματος στην Κύπρο.
Πιο συγκεκριμένα, στο σχέδιο αυτό αναμένεται ότι τα κίνητρα που θα δοθούν θα είναι γενναιόδωρα, τόσο για απόκτηση ηλεκτρικού οχήματος (γύρω στις 10,000 ευρώ), όσο και για απόσυρση παλαιού οχήματος πέραν των 12 ετών, που θα γίνεται με ταυτόχρονη αγορά plug-in hybrid (γύρω στις 7,500 ευρώ).
Συνολικά, για το σκοπό αυτό θα δοθούν 30 εκατομμύρια ευρώ και το σχέδιο θα περιλαμβάνει ιδιωτικά οχήματα, μοτοσυκλέτες/μοτοποδήλατα, ηλεκτρικά ποδήλατα και επαγγελματικά οχήματα, όπως ταξί και λεωφορεία.
Το ύψος της επιδότησης θα είναι ακόμη μεγαλύτερο για ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού, όπως οι ανάπηροι και οι πολύτεκνοι, οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί, καθώς και για εμπορικά οχήματα κατηγορίας Ν1 Ν2 Ν3.
Κύριος στόχος του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών & Έργων είναι να εγγράφονται τουλάχιστον 500 ηλεκτρικά οχήματα κάθε χρόνο, κατά την επόμενη πενταετία, στους κυπριακούς δρόμους (έχουν διασφαλιστεί τα κονδύλια από ευρωπαϊκά ταμεία).
Διαδικαστικά ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα γίνεται η αίτηση για απόκτηση ηλεκτρικού οχήματος, αφού ο ΣΕΜΟ, σε σύσκεψη με τον υπουργό, εισηγήθηκε όπως αναλάβουν οι επιχειρήσεις εισαγωγής οχημάτων τη συμπλήρωση των σχετικών εντύπων.
Συμπερασματικά, θα μπορούσε να λεχθεί ότι το σχέδιο ανανέωσης του επιβατικού στόλου, θα έχει θετικές επιπτώσεις τόσο στη γενικότερη περιβαλλοντική πολιτική του κράτους, όσο και στα έσοδα του κράτους από εισπράξεις ΦΠΑ και τέλη πρώτης εγγραφής από τις πωλήσεις καινούριων οχημάτων που θα προκύψουν.
Παράλληλα, όμως, με τα οικονομικά κίνητρα για αγορά ηλεκτρικού οχήματος, το κράτος θα πρέπει να δημιουργήσει και τις κατάλληλες υποδομές για λειτουργία σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Σύμφωνα και πάλι με τον Υπουργό Μεταφορών, θα δημιουργηθούν 1.000 σταθμοί φόρτισης μέχρι το 2026. Πέραν από τους δημόσιους χώρους, όπως νοσοκομεία, ταχυδρομεία, κτλ, θα δοθούν κίνητρα σε μεγάλες υπεραγορές, mall και υπερκαταστήματα, που επιθυμούν να εγκαταστήσουν σταθμούς φόρτισης στους χώρους στάθμευσης τους. Επίσης, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων με εταιρείες πετρελαιοειδών, ενώ ετοιμάζονται οι νομοθετικές τροποποιήσεις που απαιτούνται, ώστε τα πρατήρια να προσφέρουν υπηρεσίες επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Εν κατακλείδι, αυτό που έχει τεράστια σημασία, για να έχει αποτελέσματα το Σχέδιο Χορηγιών απόκτησης Ηλεκτρικών Οχημάτων και το Σχέδιο Απόσυρσης Παλαιών Οχημάτων, είναι να προκηρύσσονται κάθε χρόνο, μέχρι να υπάρξει ουσιαστική ανανέωση σε μεγαλύτερους αριθμούς, τόσο του επιβατικού στόλου, όσο και των φορτηγών και λεωφορείων. Αυτός είναι και ο στόχος που έχει υιοθετήσει η ΟΕΒ.
Η ολική προσέγγιση σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια να γίνει πράξη και στην Κύπρο, για ανανέωση του επιβατικού στόλου με νέα, λιγότερο ενεργοβόρα και φιλικότερα προς το περιβάλλον οχήματα.
* Συντονιστής Επιχειρηματικών Συνδέσμων, ΟΕΒ