Έντονη είναι η αντίδραση των επαγγελματιών υγείας στις μέχρι τώρα προτάσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, αφού, όπως υποστηρίζουν, εάν εφαρμοστούν τα όσα προτείνονται από τον ΟΑΥ και δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, οι ασθενείς θα λαμβάνουν ελλιπείς ή περιορισμένες υπηρεσίες, και οι επαγγελματίες δεν θα μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους την πλήρη εικόνα της υγείας των ατόμων που θα καλούνται να εξυπηρετήσουν. 

Φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κλινικοί ψυχολόγοι, κλινικοί διαιτολόγοι και λογοπαθολόγοι σε γραπτό κοινό σημείωμά τους προς τον «Φ» υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις του ΟΑΥ θα οδηγήσουν σε ελλιπή εξυπηρέτηση των ασθενών, αφού προτείνεται περιορισμένος αριθμός «συνεδριάσεων» και συγκεκριμένα 12 συνεδριάσεων, για κάθε δικαιούχο κατ’ έτος, ανεξαρτήτως του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει ο ασθενής. 

Όλοι οι επαγγελματίες υγείας αλλά και οι φορείς που εκπροσωπούν τους νοσηλευτές και τις μαίες, των οποίων η αντίδραση πρέπει να αναμένεται τις απόμενες ώρες, θέτουν παράλληλα κοινό αίτημα για δικαίωμα μερικής πρόσβασης στους ιατρικούς ηλεκτρονικούς φακέλους των ασθενών, απαιτώντας από τον ΟΑΥ να θέσει σαφή χρονοδιαγράμματα στις διαδικασίες του σε ό,τι αφορά την αναπροσαρμογή του λογισμικού του ΓεΣΥ, το οποίο δεν τους επιτρέπει αυτή τη στιγμή να έχουν πλήρη εικόνα στα δεδομένα των δικαιούχων του συστήματος.

Επιπρόσθετα, όλοι διαμαρτύρονται για τη στασιμότητα, που όπως υποστηρίζουν παρατηρείται στη διαβούλευση μεταξύ των συνδέσμων τους και του ΟΑΥ σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος της συμμετοχής τους στο ΓεΣΥ. Ο Οργανισμός, αναφέρουν, τους ενημέρωσε προφορικά και ανεπίσημα για τις προθέσεις τους, ωστόσο τίποτα επίσημο και οριστικό δεν έχει τεθεί ακόμα ενώπιόν τους. 

«Δυστυχώς, ο ΟΑΥ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με τους συλλόγους των επαγγελματιών που προτίθενται να προστεθούν (στο ΓεΣΥ) και ούτε έχουν συζητηθεί τα μνημόνια συνεργασίας, αλλά ούτε και οι όροι ένταξης», αναφέρουν στο σημείωμά τους στον «Φ» οι επαγγελματίες, και προσθέτουν ότι «ο ΟΑΥ έχει συναντηθεί μόνο μία φορά με τον κάθε επαγγελματικό σύλλογο ξεχωριστά, ενώ διεξήγαγε μία κοινή συνεδρία με όλους τους επαγγελματικούς συλλόγους στις 22/6/2020 για να συζητήσει τους προτεινόμενους κανονισμούς μετά από υπόδειξη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής». 

Από πλευράς των επαγγελματιών, όπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα, «εκφράζονται έντονοι προβληματισμοί και ανησυχίες». Οι επαγγελματίες (λογοπαθολόγοι, κλινικοί ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, κλινικοί διαιτολόγοι), όπως αναφέρεται, «έχουν καταθέσει κοινά σημεία προβληματισμού προς την Επιτροπή Υγείας της Βουλής, σε πολιτικούς εκπροσώπους, αλλά και στον ίδιο τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας».

Οι φορείς που εκπροσωπούν νοσηλευτές και μαίες, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για τις αποφάσεις του ΟΑΥ και τονίζουν ότι τα αιτήματα και οι εισηγήσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να παρέχονται οι νοσηλευτικές υπηρεσίες στους δικαιούχους του ΓεΣΥ έχουν περάσει απαρατήρητες από τον Οργανισμό. Κύριο αίτημά τους, η παραχώρηση στις γυναίκες δικαιώματος για απευθείας πρόσβαση στις υπηρεσίες μαιών. Το αίτημά τους αυτό, όπως υποστηρίζουν, έγινε αποδεκτό από τον ΟΑΥ, ωστόσο οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από πλευράς των γιατρών και κυρίως των γυναικολόγων έχουν βάλει τον Οργανισμό σε δεύτερες σκέψεις. 

Στην αναμονή για συνέχιση της διαβούλευσής τους με τον ΟΑΥ βρίσκονται και οι οδοντίατροι στους οποίους έχει δοθεί προφορικά ένδειξη για την οικονομική πρόταση που αναμένεται να θέσει ενώπιόν τους ο Οργανισμός, χωρίς ωστόσο να ακολουθήσει κάποια επίσημη διαπραγμάτευση. 

Περιορισμένες υπηρεσίες 

Οι πέντε επαγγελματικές ομάδες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ο ΟΑΥ, επικαλούμενος μειωμένους οικονομικούς πόρους έχει προτείνει περιορισμό των υπηρεσιών που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ. 

«Οι πόροι που προτίθεται να διαθέσει ο ΟΑΥ (προϋπολογισμός) ανά επάγγελμα δεν υπολογίστηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες των δικαιούχων. Ως αποτέλεσμα, ο ΟΑΥ ζητά από τους επαγγελματίες να επιλέξουν ποιοι ασθενείς θα λαμβάνουν θεραπεία και ποιοι όχι, διότι, όπως ισχυρίζεται, αδυνατεί να καλύψει όλες τις ανάγκες». Συγκεκριμένα, ο ΟΑΥ «αποφάσισε πως ο κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει μέχρι 12 συνεδρίες ανά έτος. Στις 12 συνεδρίες περιλαμβάνονται και οι συνεδρίες αξιολόγησης. Οι πολύπλοκες διαταραχές για τις οποίες ο ΟΑΥ ισχυρίζεται ότι θέλει να στηρίξει, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, και οι οποίες χρειάζονται παρατεταμένη θεραπεία, και αυτές θα λαμβάνουν μόνο 12 συνεδρίες ανά έτος. Για παράδειγμα, ένας ενήλικας με οξύ εγκεφαλικό, ενδείκνυται να λαμβάνει θεραπείες καθημερινά για τις πρώτες εβδομάδες, άρα εντός 2-3 εβδομάδων θα καλείται να καλύψει το υπόλοιπο της πολύμηνης αποκατάστασής του από προσωπικά του έξοδα. Μία οικογένεια με παιδί που πάσχει από χρόνια νοσήματα, όπως διαταραχές του φάσματος του αυτισμού ή εγκεφαλική παράλυση, θα λάβει στήριξη μόνο για μερικές εβδομάδες ή μήνες». 

Οι επαγγελματίες ζητούν «αύξηση του προϋπολογισμού για τα επαγγέλματα αποκατάστασης. Ειδική πρόνοια για κατηγορίες ασθενών με χρόνιες παθήσεις και σύνθετες ανάγκες. Ειδική πρόνοια ώστε να γίνεται ανανέωση παραπομπής για οξεία περιστατικά που χρήζουν πέραν των 12 συνεδριών». 

Απαραίτητη η πρόσβαση στα δεδομένα του ασθενούς

Στο σημείωμά τους προς τον «Φ», οι επαγγελματίες Υγείας τονίζουν την ανάγκη για πρόσβασή τους σε όλα τα δεδομένα των ασθενών τα οποία κρίνονται απαραίτητα για τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματός τους. Όπως επισημαίνουν, ο επαγγελματίας, «χρειάζεται να έχει πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό των ασθενών που καλείται να αξιολογήσει και να θεραπεύσει» και προσθέτουν ότι αυτή τη στιγμή «ενώ (ο επαγγελματίας) καλείται να εισαγάγει πληροφορίες μέσα στο λογισμικό σύστημα, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία του ασθενούς που αφορούν την παραπομπή από τον θεράποντα γιατρό». 

Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, «θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή του λογισμικού ώστε να επιτρέπει την αναλογική πρόσβαση διότι το σύστημα είναι ιατροκεντρικό και δεν έλαβε πρόνοια για την ανάγκη διεπιστημονικής συνεργασίας η οποία θα οδηγήσει και σε καλύτερα αποτελέσματα των παρεμβάσεων στο σύνολό τους». 

Αντιθέτως, «ο ΟΑΥ ζητά από τον γιατρό να επωμιστεί την ευθύνη και να καταγράφει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες», κάτι το οποίο «δεν είναι εφικτό, αφού οι ίδιοι οι γιατροί δυσανασχετούν για τον ήδη μεγάλο φόρτο εργασίας και την έλλειψη χρόνου που έχουν». Επιπρόσθετα, «αυτή η τακτική δεν προωθεί την πολυθεματική προσέγγιση της θεραπείας, αφού δεν θα μπορεί να γνωρίζει ο ένας επαγγελματίας υγείας τι άλλες θεραπείες λαμβάνει από τον επαγγελματία ο συγκεκριμένος ασθενής». 

Οι επαγγελματίες ζητούν «να γίνει άμεσα προγραμματισμός για διόρθωση του λογισμικού ώστε να επιτρέπει αναλογική πρόσβαση για τους συμβαλλόμενους επαγγελματίες υγείας». Επίσης, απαιτούν «δέσμευση του ΟΑΥ όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της προσβασιμότητας στο λογισμικό».