Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο σπουδαίος ηθοποιός Κώστας Καζάκος.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο Κώστας Καζάκος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες έπασχε από σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα. Μάλιστα στο παρελθόν είχε νοσήσει από κορωνοϊό και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που επιβαρύνθηκε η υγεία του.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλιο ο Κώστας Καζάκος αποχώρησε από την παράσταση όπου πρωταγωνιστούσε και αντικαταστάθηκε από άλλον ηθοποιό.
Το σώμα του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και τους φοιτητές με στόχο την εκπαίδευσή τους, θα προσφέρει ο Κώστας Καζάκος. Την ανακοίνωση έκανε το ΚΚΕ και σε αυτήν αναφέρεται:
«Στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 ο Κώστας μας, ο Κώστας Καζάκος, έκανε την τελευταία μεγαλειώδη πράξη του, πριν υποκλιθεί για τελευταία φορά. Πρόσφερε το σώμα του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και τους φοιτητές για την εκπαίδευσή τους. Η οικογένειά του και η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ καλούν όλους τους φίλους του, όλο τον κόσμο που τον αγάπησε για την προσφορά του στην τέχνη και τον πολιτισμό, στον άνθρωπο και τα ιδανικά του, στην αποχαιρετιστήρια τελετή, που οργανώνεται στο Αίθριο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, στις 19.00».
Βιογραφικό
Ο Κώστας Καζάκος γεννήθηκε το 1935 στον Πύργο Ηλείας. Στα 18 του, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει παιδαγωγικά ωστόσο η αριστερή κληρονομιά του πατέρα του έγινε λόγος αρνητικής αντιμετώπισής του από το πανεπιστήμιο. Του ζητούσαν χαρτί κοινωνικών φρονημάτων και επειδή δεν το είχε, δεν του επέτρεψαν την εγγραφή του στη σχολή. Έτσι, άλλαξε αποφάσισε να αλλάξει σταδιοδρομία και φοίτησε στην Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου (1953-1956) και στην Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (1954-1957).
Υπήρξε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Ελεύθερου Θεάτρου και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης. Παράλληλα ήταν ιδρυτικό μέλος του Ελληνοαραβικού Συνδέσμου και μέλος της Επιτροπής Αδείας Άσκησης του Επαγγέλματος του Ηθοποιού.
Τιμήθηκε με τον «Χρυσό Απόλλωνα», βραβείο ηθοποιού Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών το 1967, και Α΄ Χρυσό Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1973 για την αρτιότερη θεατρική παραγωγή («Λυσιστράτη»). Ακόμη τιμήθηκε ακόμα με το Βραβείο της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων και Κριτικών για το σύνολο της προσφοράς του.
Συλλυπητήρια από ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του σπουδαίου ηθοποιού και σκηνοθέτη Κώστα Καζάκου ο οποίος άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον χώρο του πολιτισμού, στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Σημαντική είναι η παρακαταθήκη του στον στίβο των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων συμμετέχοντας ενεργά σε μαζικούς φορείς του Πολιτισμού και διατελώντας για χρόνια βουλευτής του ΚΚΕ. Η θεατρική παράσταση το «Μεγάλο μας Τσίρκο» που με τόλμη ανέβασε στο θέατρο Τζένη Καρέζη μαζί με άλλους κορυφαίους δημιουργούς, το 1973, κατά τη διάρκεια της χούντας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, έμεινε στην Ιστορία ως σύμβολο της αντιδικτατορικής πάλης αλλά και της ανυπότακτης αγωνιστικής στάσης του καλλιτέχνη. Ξεχωριστές και βαρυσήμαντες ήταν οι τοποθετήσεις για τον Πολιτισμό και την αποστολή του καλλιτεχνικού κόσμου.
Ο Κώστας Καζάκος είχε επίσης ιδιαίτερη σχέση με την Κύπρο. Μέχρι το τέλος της ζωής στάθηκε δίπλα από τον λαό μας, παρακολουθώντας και αγωνιώντας για την πορεία του Κυπριακού. Τον Σεπτέμβριο του 1974, μαζί με την σύζυγό του αξέχαστη Τζένη Καρέζη διοργάνωσαν σειρά θεατρικών παραστάσεων δίνοντας όλα τα έσοδα για την ανακούφιση των παθόντων της κυπριακής τραγωδίας. Ο κορυφαίος θεατράνθρωπος διατηρούσε στενές και αδελφικές σχέσεις με το ΑΚΕΛ και ευρύτερα το Λαϊκό κίνημα της Κύπρου, συμμετέχοντας μάλιστα σε σημαντικές πολιτικοκαλλιτεχνικές εκδηλώσεις του ΑΚΕΛ.
Το ΑΚΕΛ εκφράζει βαθύτατα και ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του Κώστα Καζάκου.