Έφτασε και στην Κύπρο η υποπαραλλαγή «Όμικρον 2» και, σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, εντοπίστηκε ήδη σε 3 δείγματα θετικά στον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, 127 κρούσματα στάλθηκαν για εξιδεικευμένες εξετάσεις, από τα οποία τα 3 αφορούν την Όμικρον 2 , 4 κρούσματα τη μετάλλαξη Δέλτα και τα υπόλοιπα αφορούν τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία, όπως φαίνεται, έχει επικρατήσει στην κοινότητα.  

Μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στην κρατική τηλεόραση, ο Δρ Βωνιάτης εξήγησε πως η «Όμικρον 2» έχει τα χαρακτηριστικά της «Όμικρον» με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις, οι οποίες της επιτρέπουν να μεταδίδεται πιο γρήγορα. Όμως, δεν φαίνεται να προκαλεί χειρότερες ή βαριές νοσήσεις. Αυτό προέκυψε και από ενδελεχή μελέτη της διασποράς της «Όμικρον 2» στη Δανία, όπου το 45% των κρουσμάτων είναι με την συγκεκριμένη παραλλαγή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παράλληλα, εξήγησε πως εάν εισαχθεί αυτή η παραλλαγή, μπορεί να υπάρξει έξαρση κρουσμάτων, όχι όμως στο επίπεδο που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα με τα χιλιάδες κρούσματα. Ο λόγος, τόνισε, είναι επειδή αρκετοί έχουν προσβληθεί με την «Όμικρον», με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ανοσία στον πληθυσμό, ακόμη και ανάμεσα σε εμβολιασμένους, παρόλο που τα εμβόλια δεν καλύπτουν πλήρως την «Όμικρον». Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει νέα κορύφωση, απλώς μια μικρή αύξηση θετικών περιστατικών με την εισαγωγή της συγκεκριμένης παραλλαγής.