Η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ αναμένεται να ανέβει, λίγο πριν από το μεσημέρι, στο Λόφο του Προεδρικού, προκειμένου να συναντήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Είναι η τελευταία συνάντηση των δύο πριν οι δύο εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κατατεθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Από πλευράς Λευκωσίας θα γίνουν οι τελευταίες επισημάνσεις προς την Ελ. Σπέχαρ σε σχέση με το περιεχόμενο της έκθεσης, με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα ληφθούν υπόψη. Επισημάνσεις που αφορούν κυρίως τις τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο. 

Η συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη και Ελίζαμπεθ Σπέχαρ έχει προγραμματιστεί για τις 11.30 το πρωί. Σημειώνεται ότι πρόσφατα η ειδική αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο είχε συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη. Στη διάρκεια της συνάντησης ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει προσεκτική καταγραφή των γεγονότων στην Κύπρο και κυρίως σ’ ό,τι αφορά τις τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο. 

Η Λευκωσία έχει παράλληλα κινητοποιηθεί προς κάθε κατεύθυνση ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος προς την πλευρά των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο ΥΠΕΞ είχε σειρά επαφών με πρέσβεις των πέντε τους οποίους και ενημερώνει για την κατάσταση πραγμάτων και τις τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ενημερώνει το ΣΑ η Σπέχαρ για ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αποστολή καλών υπηρεσιών ΓΓ ΟΗΕ

Από σήμερα και μέχρι το τέλος του μήνα εκτιμάται ότι θα είναι μια κρίσιμη περίοδος για το Κυπριακό, έχοντας ως κέντρο βάρους των εξελίξεων τη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στις 29 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί η ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Οι εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις καλές του υπηρεσίες θα υποβληθούν προς το Συμβούλιο την Παρασκευή 9 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της γαλλικής προεδρίας, στις 15 Ιουλίου θα γίνει η ενημέρωση των χωρών που συμμετέχουν με δυνάμεις στην ειρηνευτική αποστολή και στις 21 θα γίνει η ενημέρωση των μελών από την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, και θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για το ψήφισμα.

Η κυπριακή Κυβέρνηση συνεχίζει να στέλνει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση υποδεικνύοντας τις αρνητικές επιπτώσεις από τις τουρκικές ενέργειες, στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. H αλαζονική συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας, έχει υποσκάψει την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σε βαθμό ώστε για συνέχιση της να θεωρείται πλέον ως προϋπόθεση η αποκλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων και η εγκατάλειψη των σχεδιασμών για δημιουργία νέων τετελεσμένων στα Βαρώσια, ανέφερε ο Διευθυντής του γραφείου Τύπου του ΠτΔ Ανδρέας Ιωσήφ, στον επικήδειο λόγο του στην κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου της τουρκικής εισβολής Παναγιώτη Καράντωνα, στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πέρα Χωριό – Νήσου.

Χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την  προϋπόθεση που θέτει η τουρκική πλευρά για αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα ξεχωριστής, ούτω καλούμενης τουρκοκυπριακής κυριαρχίας και λύσης δύο κρατών, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, τόνισε ότι από τη δική μας πλευρά είναι δεδηλωμένη η θέση μας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη λύσης στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Ιωσήφ ανέφερε ακόμα ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει πρωτίστως να είναι προς όφελος του κυπριακού λαού και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα τους σε συνθήκες αλληλοσεβασμού, χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων.