Σε 2-3 χρόνια θα τελεσιδικεί μια υπόθεση που σήμερα, λόγω των καθυστερήσεων, χρειάζεται 14. Αυτά αναφέρει η υπουργός Δικαιοσύνης, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση ψήφιση των τριών νομοσχεδίων που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής και αφορούν στη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης.

Σε δηλώσεις της χθες, η Έμιλυ Γιολίτη επανέλαβε ότι δεν αντέχει να περιμένει άλλο η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι όλοι συμφωνούν ότι είναι πια αδήριτη ανάγκη για τον τόπο. Δίνοντας παράδειγμα για το πώς θα αλλάξει η καθημερινότητα των πολιτών με τη μεταρρύθμιση, η κ. Γιολίτη είπε ότι σήμερα χρειάζονται 6-7 χρόνια σε επίπεδο Επαρχιακού Δικαστηρίου και 6-7 χρόνια σε επίπεδο Ανωτάτου για να εκδικαστεί μια υπόθεση, δηλαδή σύνολο περίπου 14 χρόνια για να τελεσιδικήσει μία υπόθεση στα δικαστήρια μας. Με τη νέα δομή και με τη μεταρρύθμιση, πρόσθεσε, οι υποθέσεις θα ολοκληρώνονται, αντί σε 14 χρόνια, σε περίπου 2 με 3 χρόνια. Η ίδια ανέφερε ότι επήλθε συμφωνία για το ποιος θα εκδικάσει τις υποθέσεις που εκκρεμούν, σύμφωνα με την οποία οι υποθέσεις δευτεροβάθμιας πολιτικής δικαιοδοσίας που καταχωρήθηκαν μέχρι το τέλος του 2016 θα συνεχίσουν να εκδικάζονται στο δικαστήριο που εκκρεμούν, ενώ οι υποθέσεις που καταχωρήθηκαν από την 1/1/2017 και μετά, θα μεταβιβαστούν στο νέο Εφετείο, με τους 16 νέους Εφέτες. Η ολοκλήρωση των υποθέσεων θα γίνει σε διάστημα ενάμιση με δύο χρόνια.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπ. Δικαιοσύνης: Αδήριτη ανάγκη για τον τόπο η μεταρρύθμιση

Η υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις επί των νομοσχεδίων δεν μπορεί να είναι ατέρμονες και διερωτήθηκε τι θα αλλάξει μέχρι τον Ιούνιο, με τη νέα Βουλή, για να μπορέσουν να ψηφιστούν τα νομοσχέδια, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τα θέματα που υπάρχουν τώρα ως επιφυλάξεις θα συνεχίσουν να υφίστανται και με τη νέα Βουλή. Πρόσθεσε δε, ότι θα είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα με τη νέα Βουλή, αφού θα υπάρχει νέα σύνθεση και η ομάδα εργασίας ενδεχομένως να πρέπει να γίνει με νέα μέλη.

Η κ. Γιολίτη σημείωσε ακόμα ότι εάν τα νομοσχέδια ψηφιστούν τώρα, θα χρησιμοποιηθεί ο ωφέλιμος χρόνος του καλοκαιριού για να προκηρυχθούν και συμπληρωθούν οι θέσεις των δικαστών, 16 νέες Εφέτες και Δικαστές που θα διοριστούν στο Ανώτατο επίπεδο, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα δικαστήρια την 1η Σεπτεμβρίου.