Στο διάβασμα φαίνεται να το έχουν ρίξει οι τελειόφοιτοι μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών ενόψει της έναρξης των Παγκύπριων Εξετάσεων στις 21 Μαΐου.

Η δύσκολη σχολική χρονιά που οδεύει σιγά – σιγά στο τέλος της, τους ταλαιπώρησε αρκετά και οι συνθήκες τους άγχωσαν σε μεγάλο βαθμό. Ιδιαίτερα, τα παιδιά που στοχεύουν στην εξασφάλιση μίας θέσης στα Πανεπιστήμια Κύπρου, Ελλάδας και διαφόρων άλλων χωρών.

Αρκετοί δε από τους τελειόφοιτους αρχίζουν ήδη να αξιοποιούν ακόμα και τη σχολική τους μέρα για διάβασμα και προετοιμασία. Έτσι, αρχίζει να καταγράφεται και φέτος το φαινόμενο της μη παρουσίας στα σχολεία, ιδιαίτερα όσο πλησιάζουν οι μέρες για το τέλος της σχολικής χρονιάς και της έναρξης των εξετάσεων τους. Ένα φαινόμενο που σημειώνεται κάθε χρόνο, κυρίως μετά την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία από τις διακοπές του Πάσχα.

Το γεγονός δε, ότι φέτος βρισκόμαστε σε δύσκολες συνθήκες πανδημίας, είναι ένας ακόμη παράγοντας για τελειόφοιτους, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με απουσίες και οι οποίοι επιλέγουν να παραμείνουν ασφαλείς στο σπίτι, για καλύτερη προετοιμασία στα εξεταζόμενα μαθήματά τους.

Πληροφορίες του «Φ» από γονείς και εκπαιδευτικούς αναφέρουν ότι στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να διαφανεί η ακριβής εικόνα της επιλογής τελειοφοίτων να μην προσέλθουν στα σχολεία τους. Ωστόσο, όπως ανέφεραν, πρώτα δείγματα –έστω και δειλά– αυτής της τάσης καταγράφηκαν από την περασμένη Δευτέρα, πρώτη μέρα της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία. Σχολεία κατέγραψαν την απουσία τελειοφοίτων τους, άλλα σε μεγαλύτερους αριθμούς και άλλα σε χαμηλότερους. 

Επίσης, όπως μας λέχθηκε υπάρχουν και περιπτώσεις τελειόφοιτων μαθητών που επιλέγουν να παρακολουθούν στο σχολείο τα εξεταζόμενα τους μαθήματα. 

Σημειώνεται ότι η σχολική χρονιά για τους τελειόφοιτους μαθητές λήγει επισήμως την Τετάρτη 19 Μαΐου, με τους εκπαιδευτικούς και τις Διευθύνσεις των σχολείων να αναμένουν περισσότερες απουσίες περί το τέλος της εβδομάδας και αρχές της επόμενης. 

Φυσικά, εκτός από τους μαθητές που επέλεξαν ή θα επιλέξουν να παραμείνουν στο σπίτι αυτές τις μέρες επικαλούμενοι είτε προστασία, είτε εντατική μελέτη και διάβασμα (κάποιοι από αυτούς έχοντας την ευκαιρία να παρακολουθούν και φροντιστήρια), υπάρχουν και οι μαθητές που επιθυμούν να αξιοποιήσουν κάθε ώρα και μέρα στο σχολείο τους και την επαφή με τους εκπαιδευτικούς τους, για την ενίσχυση τους ενόψει των εξετάσεων και την επίλυση αποριών τους.