Καθώς το ελληνικό οικοσύστημα αρχίζει να ωριμάζει και αυξάνονται οι startup επιχειρήσεις και τα venture capital funds που επενδύονται σε αυτές, ελληνικοί όμιλοι αρχίζουν να κοιτούν και εκείνοι εταιρείες που αξιοποιούν την τεχνολογία και αναπτύσσουν καινοτόμες εφαρμογές, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν ή να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τις δραστηριότητες τους.

Σε πιο ώριμες αγορές του εξωτερικού  και ειδικά στις ΗΠA η εξαγορά της από έναν μεγαλύτερο όμιλο είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο μια startup πετυχαίνει το… πολυπόθητο exit. Και αυτό διότι είναι συχνά πιο φτηνό για μια επιχείρηση να εξαγοράσει μια startup, εντάσσοντας στο δυναμικό της, εκτός από το καινοτόμο προϊόν ή την υπηρεσία που αυτή διαθέτει και τα στελέχη της.

Επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρώτα τους στάδια και αναζητούν κεφάλαια για την ανάπτυξή τους αναζητεί σταθερά ο όμιλος Olympia του Πάνου Γερμανού, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε τη συμμετοχή τους ως επικεφαλής επενδυτής στον πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης, ύψους 2,3 εκατ. της εταιρείας Douleutaras.

Η Douleutaras είναι μια εταιρεία που παρουσιάζει ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ με τη χρηματοδότηση που έλαβε ετοιμάζεται να επεκταθεί στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε Αγγλία, Γερμανία και Πολωνία υπό το σήμα Easy Hero.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθούν και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που σχετίζονται άμεσα με τους τομείς δραστηριότητας του ομίλου Olympia όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο (Public – MediaMarkt), η παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας (Sunlight) αλλά και ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος όπου ο όμιλος διαθέτει σημαντική εμπειρία από την πολωνική Play.

Άλλο ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η επένδυση ύψους 300.000 ευρώ της Lamda Development στην startup εταιρεία Stoferno.gr. Η επένδυση είναι πολύ μικρή για έναν όμιλο όπως αυτόν της Lamda Development αλλά όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς δείχνει μια τάση που έχει να κάνει και με τις “έξυπνες υπηρεσίες” που θέλει να ενσωματώσει η εταιρεία στην μεγάλη ανάπτυξη του Ελληνικού.

Η περίπτωση της Skroutz

Στο παιχνίδι των επενδύσεων και εξαγορών σε εταιρείες που αναπτύσσουν συμπληρωματικές λειτουργίες έχει μπει και μια από τις πρώτες ελληνικές πετυχημένες startup εταιρείες, η οποία πλέον είναι και η ίδια ένας μεγάλος όμιλος.

Ο λόγος για την Skroutz η οποία προχώρησε τον Ιανουάριο σε στρατηγική επένδυση στον κλάδο των μεταφορών, μέσω της εξαγοράς του 100% τη startup MYJOBNOW Delivery με την εμπορική επωνυμία SendX. Η εταιρεία, ξεκίνησε ως θυγατρική της MYJOBNOW στον κλάδο του courier τον Αύγουστο του 2020 και σήμερα διακινεί περισσότερες από 2.000 παραγγελίες ημερησίως.

Οι εταιρείες πληροφορικής

Ο κλάδος που εμφανίζει έντονη δραστηριότητα στις επενδύσεις και εξαγορές το τελευταίο διάστημα είναι αυτός της πληροφορικής. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτά της επένδυσης της UniSystems του ομίλου Quest στην εταιρεία Probotek που αναπτύσσει εφαρμογές με drones, της Space Hellas στην εταιρεία εφαρμογών στον γεωργικό τομέα Aggroapps και της Inform στην Cloudfin, η που δραστηριοποιείται στο Financial Process Automation και την ψηφιοποίηση αρχείων και διαδικασιών.

Πηγή: Capital.gr