Το Δημόσιο, σε συνεννόηση με την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ), έστειλε στον εργολάβο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας επιστολή-τελεσίγραφο, με την οποία τον προειδοποιεί πως, αν δεν παραδώσει το έργο την 1η Μαρτίου, τότε θα προχωρήσει σε κατάληψή του, χωρίς άλλη προειδοποίηση.

Η απόφαση ελήφθη από την ΚΕΑΑ, η οποία θεωρεί πως το Δημόσιο έχει εξαντλήσει και τα έσχατα όρια ανοχής και καλής θέλησης εκ μέρους του, στην προσπάθειά του να μη δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα και καθυστερήσεις στην παραλαβή του έργου.

Σημειώνεται πως από τις 15 Νοεμβρίου 2019 επιβάλλεται στον εργολάβο χρηματική ποινή (πέναλτι) επειδή δεν παρέδωσε το έργο όπως είχε δεσμευθεί. Η ΚΕΑΑ, στην προσπάθειά της να βοηθήσει στην απρόσκοπτη εκτέλεση των εργασιών, αποδέχτηκε αντί να αποκόπτεται το πέναλτι να υπολογίζεται μεν, αλλά να μην αποκόπτεται υπό την προϋπόθεση ότι ο εργολάβος θα κατέθετε εγγυητικές (ώστε σε περίπτωση που πάει οτιδήποτε στραβά, να μη μείνει εκτεθειμένο το Δημόσιο), κάτι το οποίο υλοποιούσε ο εργολάβος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στην επιστολή γίνεται αναφορά στην απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε, για παραβίαση των συμφωνηθέντων, ενώ εκτιμάται πως το έργο δεν ολοκληρώνεται μέχρι τις 28 Ιανουαρίου, όπως διαβεβαίωσε ανεπίσημα (για άλλη μια φορά) ο εργολάβος. Στην επιστολή ξεκαθαρίζεται πως πρόκειται για την τελευταία προειδοποίηση και ότι το Δημόσιο δεν θα επανέλθει στο ίδιο θέμα.

Σημειώνεται πως σε περίπτωση κατάληψης του έργου, θα κατασχεθεί και η εγγυητική που κατέθεσε ο εργολάβος ύψους €220.500.
Σημειώνεται επίσης πως στο παρελθόν, λόγω των καθυστερήσεων που σημειώθηκαν, επεβλήθη στον εργολάβο πέναλτι €900.0000 που αντιστοιχούσε σε €5.000 για κάθε μέρα καθυστέρησης που παρουσίασε.
Το 2019 υπεγράφη η τρίτη, κατά σειρά, συμπληρωματική συμφωνία και η ΚΕΑΑ αποφάσισε (και τότε) πως ήταν και η τελευταία. 

Ο πρόεδρος της ΚΕΑΑ Στράτης Ματθαίου είχε εκφράσει (τότε) την ελπίδα και την προσδοκία ότι το έργο θα ολοκληρωνόταν χωρίς διακοπή του συμβολαίου, κάτι το οποίο θα συνεπαγόταν νέες καθυστερήσεις. Αν τελικά δεν ολοκληρωθεί το έργο μέχρι τον Μάρτιο, θα εφαρμοστεί το άρθρο 15 των όρων του συμβολαίου που αφορά τον τερματισμό του συμβολαίου.

Τα έργα άρχισαν από το 2013

Αξίζει να σημειωθεί πως τα κατασκευαστικά έργα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2013 και, υποτίθεται, θα ολοκληρώνονταν τρία χρόνια αργότερα. Ωστόσο, εξαιτίας των οικονομικών διαφορών που προέκυψαν μεταξύ του υπουργείου Μεταφορών και της εργοληπτικής εταιρείας «Α. Παναγίδης», δόθηκε παράταση στην παράδοση του έργου μέχρι τις 30/12/2017. Στη συνέχεια δόθηκε νέα αναβολή μέχρι τον Απρίλιο του 2018, κατόπιν ώς τον Απρίλιο του 2019, στη συνέχεια μέχρι τον Ιούνιο του 2019, ακολούθως μέχρι τον Μάρτιο του 2019 και τώρα μέχρι τον Μάρτιο του 2020. 

Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στηριζόμενος στα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί, είχε δεσμευθεί δημοσίως πως η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου Λάρνακας θα παραδίδετο εντός του πρώτου τριμήνου του 2018. 
Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου στις 28/1/2019 είχε δηλώσει, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Νοσοκομείο Λάρνακας, πως το έργο θα παραδιδόταν σε περίπου 6-8 βδομάδες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον εργολάβο, τον ενημέρωσε προφορικά ότι «το μάξιμουμ θα έχει 6-8 εβδομάδες καθυστέρηση, άρα αντί Απρίλη ευελπιστούμε να μας το παραδώσει Μάιο με αρχές Ιουνίου».

Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980 και όταν κρίθηκε ότι δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει πλέον στις αυξανόμενες ανάγκες, άρχισαν το 2013 εργασίες επέκτασης συνολικού εμβαδού 23.500 τ.μ. Το κόστος εκτιμήθηκε ότι θα υπερβεί τα €20 εκατομμύρια.
 

Φώναζε και η Βουλή, αλλά… 

Το θέμα των καθυστερήσεων οδηγήθηκε και ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών και ο πρόεδρός της, Γιώργος Προκοπίου, είχε υποδείξει πως το έργο έπρεπε να παραδοθεί από τον Απρίλιο του 2016.

Ο κ. Προκοπίου είχε υποστηρίξει τότε πως ο εργολάβος, λόγω οικονομικών διαφορών του με το κράτος, κρατούσε υπό ομηρία τη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Λάρνακας και τόνισε πως ήταν η τελευταία που φορά γινόταν δεκτή η κατάσταση που δημιουργήθηκε.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είχε δηλώσει τότε πως «ο εργολάβος ή θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα ή τερματίζεται το συμβόλαιο… Δεν νοείται να πηγαίνουμε από ημερομηνία σε ημερομηνία και ο εργολάβος να εκβιάζει μια ολόκληρη πόλη, τη Βουλή και το κράτος για ένα έργο που ξεκίνησε το 2013» είπε.

Εκπρόσωπος της εργοληπτικής εταιρείας, που παρευρέθηκε στην εν λόγω συνεδρία της Βουλής, είχε αναφέρει πως γίνεται διαβούλευση με το υπουργείο Μεταφορών για υπογραφή νέας συμφωνίας που να προβλέπει αποπεράτωση του έργου μέχρι τον Οκτώβριο του 2019. 
Τότε, όλοι έκριναν πως σε περίπτωση που δεν υλοποιούνταν τα συμφωνηθέντα, θα ήταν μονόδρομος η καταγγελία του συμβολαίου.

Τι πρόκειται να λειτουργήσει στη νέα πτέρυγα

Στη νέα πτέρυγα αναμένεται να μεταφερθεί η Κλινική Θαλασσαιμίας, η οποία σήμερα λειτουργεί στο υφιστάμενο (παλαιό κτήριο) του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Θα μεταφερθούν επίσης όλα τα εξωτερικά ιατρεία, το φυσιοθεραπευτήριο, καθώς και άλλες υπηρεσίες. Παράλληλα, αναμένεται να επεκταθεί το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών στο υφιστάμενο κτήριο, κάτι το οποίο θα διευκολυνθεί από τη μεταφορά των εξωτερικών ιατρείων στη νέα πτέρυγα. Η μεταφορά υπηρεσιών στη νέα πτέρυγα θα βοηθήσει επίσης στην αύξηση των κρεβατιών στο υφιστάμενο (παλαιό κτήριο) κατά περίπου 120.