Γύρω στις εννέα χιλιάδες υφιστάμενοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν στο 63ο έτος της ηλικίας τους αναμένεται να επωφεληθούν και να ανακουφιστούν από το πέναλτι του 12% σε πρώτη φάση, από την πρόταση που παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου στο Συμβούλιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η πρόταση όπως αποκάλυψε και σε δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, θα αφορά και επηρεάσει όσους έχουν συμπληρώσει το 85% της περιόδου ασφάλισης που όπως εξήγησε ανέρχεται σε 40 χρόνια εισφορών.

Οι συγκεκριμένοι, δηλαδή όσοι έχουν εισφορές 40 χρόνων τουλάχιστον στο ΤΚΑ θα μπορούν βάσει κι άλλων κριτηρίων που θα τεθούν να εξαιρούνται πλήρως από το πέναλτι στη βασική σύνταξη του Ταμείου.

Τα κριτήρια αλλά και το σύνολο της πρότασης θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, είπε ο Υπουργός Εργασίας με στόχο να υπάρξουν ρυθμίσεις το συντομότερο.

Σύμφωνα με ερμηνείες που έδωσαν κάποιοι κοινωνικοί εταίροι, για παράδειγμα ο γ.δ. της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, μιλώντας στον Αντ1, η πλήρης κατάργηση του πέναλτι από τη βασική σύνταξη του ταμείου, που αποτελεί το μισό περίπου ύψος της θεσμοθετημένης σύνταξης κάθε συνταξιούχου, μεταφράζεται χονδρικά σε περιορισμό του πέναλτι για όσους θα πληρούν τα κριτήρια κοντά στο 6% (από 12%).

Εν ολίγοις για τους δικαιούχους που θα καθοριστούν μετά από διάλογο, θα υπάρξει ελάφρυνση από το πέναλτι κατά το ήμισυ, ως έχουν τώρα τα πράγματα, δηλαδή αντί 12% η αναλογιστική μείωση θα περιοριστεί στο 6%. Κατ’ επέκταση στο ίδιο περίπου ποσοστό θα δουν αύξηση και στις συντάξεις τους.