Η Κύπρος φιγουράρει πρώτη στην λίστα του CNN travel με τις χώρες που ανοίγουν ως τουριστικοί προορισμοί. Σε σχετικό ρεπορτάζ του CNN με τίτλο “Ποιοι διεθνείς προορισμοί επανανοίγουν για τους τουρίστες” γίνεται εκτενής αναφορά για το πώς χώρα μας θα ξανανοίξει τις πύλες της.
 
Αν και οι περισσότερες κυβερνήσεις εξακολουθούν να συμβουλεύουν εναντίον των “μη απαραίτητων” διεθνών ταξιδιών, μια σειρά από δημοφιλείς προορισμούς αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα κλειδώματος λόγω Covid-19 και τους περιορισμούς στα σύνορα και προχωρούν για υποδοχή τουριστών αναφέρει το ρεπορτάζ του CNN. Εάν είστε ένας από τους πολλούς ταξιδιώτες που περιμένουν με ανυπομονησία νέα σχετικά με το πού μπορείτε να ταξιδέψετε φέτος, ακολουθεί ένας οδηγός για τους κορυφαίους προορισμούς που σχεδιάζουν να ανοίξουν ξανά, καθώς και μερικοί από αυτούς που διατηρούν τα σύνορά τους σταθερά κλειστά προς το παρόν, συνεχίζει το ρεπορτάζ του CNN travel. Η Κύπρος, αναφέρει το ρεπορτάζ, είναι τόσο πρόθυμη για επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας, που η κυβέρνηση της προσφέρει την κάλυψη των δαπανών όσον τουριστών μολυνθούν από τον  Covid-19, ενώ βρίσκονται σε διακοπές στο νησί της Μεσογείου.
 
 
Σύμφωνα με δελτίο τύπου που κοινοποιήθηκε στο CNN, η κυπριακή κυβέρνηση θα πληρώσει για διαμονή, καθώς και για φαγητό και φάρμακα για τουρίστες που αρρωσταίνουν από κορωναϊό κατά την επίσκεψή τους στο νησί.
 
Το λεπτομερές σχέδιο διατυπώθηκε σε επιστολή πέντε σελίδων και στάλθηκε σε κυβερνήσεις, αεροπορικές εταιρείες και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες στις 26 Μαΐου.  Η Κυπριακή κυβέρνηση έχει επίσης διαθέσει νοσοκομείο 100 κλινών για ξένους ταξιδιώτες που θα είναι θετικοί στον Covid-19 και  ένα “ξενοδοχείο καραντίνας” 500 δωματίων θα είναι διαθέσιμο για αυτούς και τις οικογένειες τους.
“Ο ταξιδιώτης θα πρέπει να αναλάβει μόνο το κόστος του επαναπατρισμού, σε συνεργασία με τον τουριστικό πράκτορα ή και την αεροπορική εταιρεία του”, αναφέρει η επιστολή.
 
Τα νέα ήρθαν λίγο μετά την ανακοίνωση του υπουργού Μεταφορών της Κύπρου Γιάννης Καρούσου, ότι τα ξενοδοχεία στη χώρα θα ανοίξουν ξανά την 1η Ιουνίου, ενώ τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια θα ξεκινήσουν ξανά στις 9 Ιουνίου.
 
Μόλις ανοίξει ξανά ως προορισμός η Κύπρος, θα επιτρέπεται η είσοδος σε επισκέπτες από επιλεγμένες χώρες. Η Κυπριακή κυβέρνηση έχει εκδώσει κατάλογο των χωρών στις οποίες επιτρέπεται η πρόσβαση στην Κύπρο σε δύο ξεχωριστές φάσεις.
 
Οι πτήσεις από Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία και Λιθουανία θα εγκριθούν στην πρώτη φάση.
Από τις 20 Ιουνίου, η Κύπρος θα επιτρέπει επίσης εισερχόμενες πτήσεις από την Ελβετία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Κροατία, την Εσθονία και την Τσεχική Δημοκρατία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, που και οι δύο χώρες καταγράφονται μεταξύ των εθνών με τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων θανάτων Covid-19,κάνουν αισθητή την απουσία τους από την συγκεκριμένη λίστα.
 
Ωστόσο, ο κατάλογος θα επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει και άλλες χώρες τους επόμενους μήνες.
 
Οι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν στην Κύπρο θα πρέπει να προσκομίζουν έγκυρο πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι είναι αρνητικοί στο Covid-19, ενώ θα υπόκεινται σε ελέγχους θερμοκρασίας κατά την άφιξη καθώς και σε τυχαίες δοκιμές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.
 
Η Κύπρος έχει ήδη θεσπίσει μέτρα για την προστασία των ταξιδιωτών και των κατοίκων, όπως η διασφάλιση ότι  το προσωπικό του ξενοδοχείου θα φοράει μάσκες και γάντια, θα απολυμαίνουν τακτικά ξαπλώστρες και να διατηρεί τραπέζια σε εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και παμπ σε απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων (6,5 πόδια).
Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 15% της οικονομίας της Κύπρου.
 
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης για να ανοίξει εκ νέου τα εσωτερικά της σύνορα εγκαίρως για το καλοκαίρι, ενώ χώρες όπως η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία  έχουν άρει τους περιορισμούς μεταξύ τους.
 
Ορισμένα νησιά της Καραϊβικής ετοιμάζονται επίσης  θα ανοίξουν τις πόρτες τους σε ξένους επισκέπτες τον Ιούνιο, ενώ προορισμοί όπως το Μεξικό και η Ταϊλάνδη σχεδιάζουν να ανοίξουν ξανά περιοχή ανά περιοχή τις επόμενες εβδομάδες.