Η ΠΟΕΔ εκφράζει, σε ανακοίνωση της, τη δυσφορία της για την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην προκήρυξη των συμβάσεων μερικής απασχόλησης, γεγονός που συνέβαλε στην ελλιπή στελέχωση των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων μέχρι και σήμερα.

Εκφράζει, παράλληλα, τη δυσφορία της για το γεγονός ότι η διαδικασία στελέχωσης και οι όροι εργοδότησης των εκπαιδευτικών που στελεχώνουν τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία, δεν αποτέλεσε αντικείμενο διαλόγου με την ΠΟΕΔ.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της, ζητούμενο είναι η συνεχής στήριξη και αναβάθμιση του θεσμού του Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΔ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης σε χτεσινή του συνεδρία, αξιολόγησε τις πρώτες μέρες λειτουργίας των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων.

Σημειώνεται, αναφέρει η ΠΟΕΔ, με θετικό πρόσημο «ότι από φέτος τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία (ΠΟΣ) λειτουργούν απαλλαγμένα από το απαράδεκτο καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών, κάτι που αποτελούσε και διαχρονική θέση της Οργάνωσής μας».

Σε ό,τι αφορά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας τους αλλά και σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό που προηγήθηκε αναφορικά και τις διαδικασίες στελέχωσής τους, η ΠΟΕΔ εκφράζει τη δυσφορία της για το γεγονός ότι η διαδικασία στελέχωσης και οι όροι εργοδότησης των εκπαιδευτικών που στελεχώνουν τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία, δεν αποτέλεσε αντικείμενο διαλόγου με την ΠΟΕΔ.

«Ως ΠΟΕΔ είχαμε δηλώσει την ετοιμότητά μας, μέσα από τεκμηριωμένες εισηγήσεις, να συμβάλουμε εποικοδομητικά στην έγκαιρη και σωστή στελέχωση των ΠΟΣ. Σημαντική παράμετρος που συνέβαλε στην αναστάτωση, που συνεχίζει να επικρατεί σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των ΠΟΣ, ήταν η έλλειψη έγκαιρου προγραμματισμού από την Επίσημη Πλευρά», προσθέτει.

Δεύτερη σημαντική παράμετρος, σημειώνει, για τη μέχρι σήμερα ελλιπή στελέχωση των ΠΟΣ, «αποτελεί το γεγονός ότι οι όροι εργασίας των συμβασιούχων συναδέλφων, αφενός δεν έχουν καθοριστεί έγκαιρα και αφετέρου, τόσο ο μισθός όσο και η αναγνώριση της υπηρεσίας τους, δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ώρες που οι εκπαιδευτικοί καλούνται να εργαστούν».

«Αυτά λειτούργησαν ως αντικίνητρο στο ενδιαφέρον που επέδειξαν οι εκπαιδευτικοί για διορισμό στα ΠΟΣ. Σε ό,τι αφορά στη στελέχωση, σημειώνουμε ότι εκκρεμεί ακόμη ο καθορισμός της  διαδικασίας αντικατάστασης ή/και αναπλήρωσης των εκπαιδευτικών που θα απουσιάσουν δικαιολογημένα (π.χ. άδεια μητρότητας). Μια άλλη εκκρεμότητα αφορά στη διασαφήνιση των καθηκόντων του μικρού ποσοστού μόνιμων εκπαιδευτικών, οι οποίοι έχουν κληθεί να  στελεχώσουν τα ΠΟΣ σε επίπεδο διεύθυνσης και διοίκησης», προσθέτει.

Η ΠΟΕΔ αναφέρει ότι όλα τα πιο πάνω καθώς και η ανάγκη για περαιτέρω αναβάθμιση του θεσμού, τόσο εργασιακά όσο και εκπαιδευτικά, τέθηκαν προς την Υπουργό Παιδείας στη συνάντηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη και αξίζει να καταγραφεί η θετική διάθεση της ΥΠΑΝ να συμβάλει στην επίλυση των πιο πάνω προβλημάτων, από τη φετινή σχολική χρονιά.

«Ως εκ τούτου, καλούμε το ΥΠΑΝ, να προχωρήσει άμεσα σε εκείνες της ρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην ομαλότερη λειτουργία των ΠΟΣ από τη φετινή σχολική χρονιά. Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσει ο διάλογος για ολοκληρωμένη ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν τα ΠΟΣ, με στόχο η επόμενη σχολική χρονιά να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα και με περαιτέρω αναβάθμιση του θεσμού», προσθέτει.

Η ΠΟΕΔ εκφράζει την ετοιμότητά της να συμβάλει για άλλη μια φορά, μέσα από τις εισηγήσεις της, στην αναβάθμιση των ΠΟΣ.

«Ενός θεσμού που ως Οργάνωση σταθήκαμε δίπλα του από την πρώτη μέρα που κατατέθηκε ως ιδέα και συνεχίζουμε να τον στηρίζουμε, γιατί αναντίλεκτα προσφέρει πολλά στα παιδιά, στους γονείς αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία», σημειώνει.

Ανάγκη διαλόγου ΠΟΕΔ – ΕΕΥ με στόχο την έγκαιρη και ομαλή στελέχωση των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων

——————————————

Σε σχέση με το πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια των ανακοινώσεων της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας που αφορούσαν την προκήρυξη για διορισμούς/συμβάσεις μερικής απασχόλησης στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία και τη διαχείριση που ακολούθησε, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ στο πλαίσιο της αξιολόγησης των πρώτων ημερών λειτουργίας του θεσμού, εκφράζει, σε ανακοίνωση του, τη δυσφορία του για την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην προκήρυξη των συμβάσεων μερικής απασχόλησης, γεγονός που συνέβαλε στην ελλιπή στελέχωση των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων μέχρι και σήμερα.

«Για την επίλυση του ζητήματος αυτού, θα πρέπει να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο. Οι όροι εργοδότησης που θα προσφερθούν στα συμβόλαια μερικής απασχόλησης και αφορούν τη μισθοδοσία και την αναγνώριση της υπηρεσίας, θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου και συνεννόησης με την ΠΟΕΔ», προσθέτει.

Η ΠΟΕΔ καταθέσει, στην ανακοίνωση της, την έντονη διαφωνία της σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της αποδέσμευσης όσων εκπαιδευτικών είχαν απορρίψει τη σύμβαση μερικής απασχόλησης στα ΠΟΣ.

«Η εν λόγω διαχείριση είχε ως αποτέλεσμα για τρεις μέρες οι συνάδελφοι να μην μπορούν να διεκδικήσουν αντικαταστάσεις στο πρωινό σχολείο», σημειώνει και τονίζει την ανάγκη «όπως άμεσα διευθετηθεί η διαδικασία αντικατάστασης όσων συναδέλφων δικαιολογημένα θα απουσιάζουν από τα ΠΟΣ».

Σε συνέχεια των πιο πάνω, η ΠΟΕΔ ζητεί την έναρξη διαλόγου μεταξύ ΥΠΑΝ, ΕΕΥ και ΠΟΕΔ, έτσι ώστε να συμφωνηθούν οι κατάλληλες ρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην ομαλότερη λειτουργία των ΠΟΣ.