Το βράδυ της Τετάρτης, επιστρέφοντας στην πρωτεύουσα από μια σειρά συναντήσεων που είχε σε διάφορες περιοχές, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους συνεργάτες του ότι την επομένη προχωρούν στην επισημοποίηση της προεδρικής υποψηφιότητάς του με  εξαγγελία. Παρόλο που είχαν προετοιμαστεί από μέρες τώρα, η σπουδή που έδειξε, κάπως αιφνιδίασε. Εκείνο που έγειρε την πλάστιγγα δεν ήταν κάποια πολιτική συγκυρία που θα τον ευνοούσε. Αντίθετα τα πολιτικά δεδομένα τις προηγούμενες ημέρες συνέβαλλαν στο να κρατηθεί ακόμα μερικές ημέρες καθώς η προσοχή ήταν αλλού. 

Καθοριστική εξέλιξη και σ’ αυτή την κίνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη ήταν τα μηνύματα των πολιτών και κυρίως των απλών ανθρώπων που σε κάθε συνάντηση μαζί του το ερώτημα που έθεταν στον μεταξύ τους διάλογο ρωτούσαν πότε θα εξαγγείλει. Ο απλώς ο κόσμος δεν καταλαβαίνει και πολλά από πολιτικό τάιμινγκ ή κινήσεις τακτικής. 

Όλη αυτή την περίοδο ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε πορευθεί ανάμεσα σε απλούς πολίτες και οργανωμένα σύνολα μιλώντας μαζί τους στα ίσα. Άκουσε, κατέγραψε και συζήτησε μαζί τους. Βεβαίως τώρα θα πρέπει να πείσει, και αυτό θα είναι το δύσκολο κομμάτι, γιατί επέλεξε μια διαφορετική πορεία και όχι την πεπατημένη. Ο ίδιος στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις (ΡΙΚ) ανέφερε πως δεν υπάρχει «καμιά παραδοξότητα στην ανεξάρτητη υποψηφιότητα». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τόσο ο ίδιος όσο και στο επιτελείο του γνώριζαν από καιρό ότι θα επιχειρηθεί, κυρίως από την πλευρά της Πινδάρου, να αμφισβητηθεί η «ανεξάρτητη υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη». Κυρίως η προσπάθεια της ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι να περάσει το μήνυμα πως ο Ν. Χριστοδουλίδης είναι υποψήφιος του ενδιάμεσου χώρου αλλά και ότι «εκπροσωπεί το απορριπτικό μέτωπο». 

Αυτή η κίνηση, που στοχεύει πρωτίστως στον κομματικό πατριωτισμό των Συναγερμικών, έχει πολλά τρωτά. Και πιο σημαντικό ότι οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ, είτε υποστηρίζουν τον πρόεδρο της παράταξης τους είτε τον  Νίκο Χριστοδουλίδη, γνωρίζουν πολύ καλά τη συνεργασία Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλου σε σωρεία θεμάτων εντός της Βουλής. 

>>Το Κυπριακό: Στο επιτελείο Νίκου Χριστοδουλίδη δεν θεωρείται τυχαίο ότι τόσο τα πρώτα σχόλια όσο και τα ερωτήματα έδειξαν να κινούνται προς την κατεύθυνση του Κυπριακού, σε μια περίοδο που κανένας – είτε υποψήφιος είτε κόμμα – δεν συζητά για το εθνικό θέμα. Αυτό εκτιμάται πως έχει να κάνει με την προσπάθεια συγκεκριμένων πολιτικών χώρων που θα θέλουν να βάλουν στον υποψήφιο την ταμπέλα του «απορριπτικού». 

Γι’ αυτό και ο ίδιος εξαγγέλλοντας την υποψηφιότητά του φρόντισε να καταγράψει τη βασική του θέση επί του εθνικού θέματος: «Οραματίζομαι πάνω από όλα μια επανενωμένη πατρίδα, ελεύθερη, κυρίαρχη και εδαφικά ακέραιη, σύμφωνα με τα σχετικά με την Κύπρο ψηφίσματα των ΗΕ και το Κεκτημένο της ΕΕ, μια πατρίδα χωρίς τα τουρκικά συρματοπλέγματα της διαίρεσης, χωρίς ξένα στρατεύματα και ξένους εγγυητές, η οποία θα διαδραματίζει το ρόλο που δικαιούται και της αξίζει σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, το απαράδεχτο και παράνομο status quo, δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του κυπριακού, ούτε η διχοτόμηση, ούτε η συνομοσπονδία, ούτε η κυριαρχική ισότητα δύο οντοτήτων, ούτε τα δύο κράτη.  Έχουμε χρέος να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ουσιαστική αποκατάσταση της ενότητας της πατρίδας μας, του εδάφους της, του λαού της και των θεσμών της σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό και δημοκρατικό ομοσπονδιακό Κράτος, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ασφάλεια όλων των Κυπρίων θα τυγχάνουν πλήρους σεβασμού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων».

Οι 144 λέξεις για το Κυπριακό είναι, όπως μας αναφέρθηκε από συνεργάτες του Νίκου Χριστοδουλίδη, περισσότερες από τα όσα είχαν λεχθεί από άλλους υποψήφιους κατά τη δική τους εξαγγελία. Σημειώνοντας παράλληλα με νόημα ότι μέσα από την πρώτη κιόλας τοποθέτηση του ο υποψήφιος ξεκαθαρίζει τη μορφή της λύσης που υποστηρίζει. Απαντώντας και σε όσους είχαν προβλέψει ότι θα απέφευγε αναφορές προκειμένου να μην δυσαρεστήσει μελλοντικούς υποστηρικτές. 

>> Τα κόμματα: Κατά την εξαγγελία του ο Ν. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως «αυτές οι εκλογές δεν είναι μάχη παρατάξεων και κομμάτων, δεν είναι εξάλλου βουλευτικές εκλογές». Αυτό θα είναι ένα ακόμα δύσκολο τεστ που θα έχει να αντιμετωπίσει καθώς θα επιχειρηθεί το επόμενο διάστημα να παρουσιαστεί ως άτομο που στρέφεται εναντίον των κομμάτων. Από την άλλη γνωρίζει και ο ίδιος και οι συνεργάτες του πως θα έχει να αντιμετωπίσει την οργανωμένη προσπάθεια, κυρίως από πλευράς ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, για «κομματικούς σχεδιασμούς» από πλευράς Ν. Χριστοδουλίδη. 

Έτσι το προηγούμενο διάστημα είχαν φροντίσει εντέχνως από την Πινδάρου να διοχετεύσουν προς φιλικά μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους το αφήγημα ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του τη δημιουργία ενός πολιτικού σχήματος. Δηλαδή ότι απεργάζεται τη διάλυση εκείνων των κομμάτων που μπορεί αύριο μεθαύριο να το στηρίξουν. Σκόπιμο διαρροή για να προκαλέσει φόβο και ανησυχία σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους. 

Στην δήλωσή του της περασμένης Πέμπτης ο Ν. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως: «ούτε ενδιαφέρομαι, ούτε πρόκειται να ιδρύσω κόμμα». Στην Πινδάρου – όπως καταγράφεται σε μήνυμα που έφυγε λίγα λεπτά μετά την εξαγγελία προς στελέχη και μέλη του κόμματος – υποστηρίζουν πως «στην εξαγγελία φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης προσπαθεί να φέρει κοντά το ΔΗΚΟ με τη δήλωσή του να μην κάνει κόμμα». 

>> Υποδείξεις Πινδάρου: Στο ίδιο μήνυμα προς τα στελέχη της η Συναγερμική ηγεσία υποστήριζε πως «σε κανένα σημείο της 30λεπτης ομιλίας δεν ακούσαμε καμία πρόταση για την Κύπρο του αύριο, μόνο ευχές και συνθήματα». Και δραττόμενη της ευκαιρίας ότι στο φιλμάκι υπήρχε ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων η Συναγερμική ηγεσία αναφέρει πως «η εξαγγελία σε καμία περίπτωση δεν είχε την ανταπόκριση που δήλωναν ότι θα είχε, γεγονός που φανερώνει η υποψηφιότητα Ν. Χριστοδουλίδη δεν πλαισιώνεται από αρκετό κόσμο». 

>> Διακυβέρνηση Αναστασιάδη: Στην πρώτη ραδιοφωνική του παρουσία ως υποψήφιος, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ρωτήθηκε εάν νοιώθει περήφανος για το έργο της κυβέρνησης Αναστασιάδη: «Φυσικά και είμαι περήφανος για το έργο της κυβέρνησης και για το έργο που έκανα ως υπουργός Εξωτερικών και προηγουμένως ως κυβερνητικός εκπρόσωπος».  Αυτή η τοποθέτηση απαντούσε και στην κατηγορία από πλευράς Δημοκρατικού Συναγερμού ότι «δεν βρήκε μια λέξη να πει για το έργο της κυβέρνησης Αναστασιάδη». Στην εξαγγελία του μπορεί να μην εκθείασε το έργο της κυβέρνησης Αναστασιάδη, όπως θα ήθελε η Πινδάρου, αλλά έκανε «όρκο τιμής» στο Γενικό Σχέδιο Υγείας. Και όχι τυχαία  μιας και ως μέλος της κυβέρνησης Αναστασιάδη, ο Ν. Χριστοδουλίδης είχε ζήσει από πρώτο χέρι τις πιέσεις που είχαν ασκηθεί κυρίως από τη συναγερμική ηγεσία σε σχέση με το ΓεΣΥ. Πιέσεις που συνεχίζονται και μετά και την εφαρμογή του σχεδίου, γεγονός που φοβίζει τους πολίτες για το μέλλον του ΓεΣΥ. Και αυτό το φόβο τον μεταφέρουν καθημερινά όχι μόνο προς τον Ν. Χριστοδουλίδη αλλά και προς τον Λόφο. 

Διάλογος προς δύο κατευθύνσεις

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πλέον ως υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2023, έχοντας καταγράψει τους βασικούς άξονες των θέσεών του, συνεχίζει το διάλογό του πάνω σ’ ένα άλλο επίπεδο. Θα κινηθεί, όπως μας αναφέρουν οι συνεργάτες του, προς δύο κατευθύνσεις:

> Από τη μια θα συνεχίσει τις επαφές με κόσμο και οργανωμένα σύνολα και,

> Από την άλλη θα επισημοποιηθεί πλέον ο διάλογος του με τις πολιτικές δυνάμεις. 

Αυτό που θεωρεί ως ισχυρό όπλο, την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του, ο Ν. Χριστοδουλίδης θα επιχειρήσει να τη διαφυλάξει και στη συνέχεια. Οι κομματικοί μηχανισμοί είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για κάθε υποψήφιο αλλά την ίδια ώρα μπορεί να αποτελέσουν κι ένα βαρίδι εάν δεν υπάρξει σωστή διαχείριση. 

Πέραν, όμως, της πεπατημένης στο επιτελείο Νίκου Χριστοδουλίδη βλέπουν με ικανοποίηση κόσμο που θέλει εθελοντικά να βοηθήσει την προσπάθεια χωρίς να επιζητά οποιοδήποτε αντάλλαγμα. Ανιδιοτελώς και αφιλοκερδώς θέλουν να βοηθήσουν σ’ αυτό που θεωρούν ως κοινή προσπάθεια και κοινό στόχο. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι έχει καταφέρει να μαζέψει κόσμο διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων και προερχόμενοι από διαφορετικούς κομματικούς χώρους.