Το νέο περιστατικό στην περιοχή της νεκρής ζώνης της Δένειας, με ένοπλους Τούρκους στρατιώτες να επιτίθενται με πέτρες εναντίον Ελληνοκυπριου βοσκού που έβοσκε τα πρόβατα του έρχεται να προστεθεί στη σωρεία των προκλήσεων από μέρουνς των κατοχικών αρχών κατά  το παρελθόν. Γεγονός που δείχνει μία συνεχή προσπάθεια από μέρους του τουρκικού στρατού αμφισβήτησης τόσο του καθεστώτος της νεκρής ζώνης στη συγκεκριμένη περιοχή, προκαλώντας εκ νέου αναστάτωση μεταξύ  των γεωργοκτηνοτρόφων.

Το περιστατικό συνέβη τη Δευτέρα και η Ειρηνευτική Δύναμη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της, ερευνά το συμβάν. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση των τοπικών Αρχών της περιοχής ενώ το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διαβήματα προς τα Ηνωμένα Έθνη.

Από το ΥΠΕΞ λέχθηκε στο ΚΥΠΕ ότι θα γίνουν τα σχετικά διαβήματα στα ΗΕ και ότι είναι σε επαφή και με τον κοινοτάρχη ο οποίος τους έδωσε ενδελεχή ενημέρωση.

Ο κοινοτάρχης Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου, ανέφερε ότι λόγω της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών οι κτηνοτρόφοι παίρνουν πιο συχνά τα ζώα τους για να βοσκήσουν. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται επεισόδιο στη συγκεκριμένη περιοχή. Στις δηλώσεις του μάλιστα ήταν ιδιαίτερα έντονος κατά των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτηρίζοντας ως διακοσμητική την παρουσία τους, υποστηρίζοντας πώς περιορίζονται σε περιπολίες ανά κάποιες ώρες. Για το επεισόδιο ενημερώθηκαν το υπουργείο Εξωτερικών, η Εθνική Φρουρά καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη. Ο κοινοτάρχης δήλωσε επίσης πώς επικρατεί αναστάτωση μεταξύ των κτηνοτρόφων της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Να σημειωθεί πώς σε δηλώσεις του την Δευτέρα στο ΚΥΠΕ, ο κοινοτάρχης Δένειας δήλωσε πως υπάρχει και σχετικό βίντεο όπου καταγράφεται το τι συνέβη στην περιοχή. Πρόσθεσε πως το συμβάν έλαβε χώρα 500 μέτρα εντός της νεκρής ζώνης.

Ο κ. Παναγιώτου είπε πως γύρω στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας 6 Τούρκοι στρατιώτες κατέβηκαν από τα φυλάκιά τους με τα όπλα στα χέρια και ζήτησαν από τον Ε/κ γεωργοκτηνοτρόφο να φύγει, απειλώντας τον. Ο ένας μάλιστα στρατιώτης όπλισε το όπλο του, πρόσθεσε.

Ο κοινοτάρχης Δένειας είπε πως ο Ε/κ γεωργοκτηνοτρόφος έχει άδεια για εργασίες στην περιοχή. «Του φώναζαν και του έριχναν πέτρες και τελικά τον έδιωξαν. Όταν έγινε το συμβάν, αυτός μας ειδοποίησε τηλεφωνικά και έβγαλε και σχετικό βίντεο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παναγιώτου είπε πως εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχαν στην περιοχή άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κοινοτάρχης Δένειας ανέφερε πως καταγγελία για το γεγονός έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών, στα Ηνωμένα Έθνη και στην Εθνική Φρουρά.

Έντονη καταδίκη από κόμματα

Έντονη ήταν η καταδίκη του νέου προκλητικού περιστατικού από πλευράς κατοχικών Αρχών στην περιοχή της νεκρής ζώνης στη Δένεια. Το ΔΗΚΟ σημειώνει ως επιθετική, απειλητική και εγκληματική τη νέα πρόκληση Τούρκων ενόπλων στρατιωτών εναντίον Eλληνοκυπρίων γεωργών στη Δένεια.

«Το ΔΗΚΟ δηλώνει ξεκάθαρα ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των γεωργών και η απρόσκοπτη και ασφαλής πρόσβαση και καλλιέργεια της γης τους στη νεκρή ζώνη», αναφέρει.

Το ΕΛΑΜ διερωτάται κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία θα αντιδράσει μετά τη νέα πρόκληση ή θα παραμείνει εγκλωβισμένη στο δόγμα του ότι «οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό»;

Η ΕΔΕΚ επισημαίνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη οφείλουν να διασφαλίζουν την ασφάλεια των νόμιμων κατοίκων που εισέρχονται στη νεκρή ζώνη για να διεκπεραιώσουν τις εργασίες τους. «Η νεκρή ζώνη είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που παραχωρήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη για σκοπούς επιτήρησης», σημειώνει.

Οι Οικολόγοι καταδικάζουν την επίθεση Τούρκων στρατιωτών κατά κτηνοτρόφου στη Δένεια και δηλώνουν πως στέκονται αλληλέγγυοι στους κατοίκους της κοινότητας Δένειας. 

Η ΔΗΠΑ σημειώνει πως είναι ανάγκη η Πολιτεία να δραστηριοποιηθεί εντονότερα στα θέματα σεβασμού της ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής -που αποτελεί προτεραιότητα- αλλά και ενίσχυσης του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στη νεκρή ζώνη.