Αύριο οι κανονισμοί που θα διέπουν τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, τίθενται ενώπιον των μελών της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών για συζήτηση.

Οι κανονισμοί, βάσει του αρχικού προγραμματισμού, θα απασχολήσουν την Επιτροπή για 25 λεπτά, ενώ στη συνεδρία έχουν ειδοποιηθεί να συμμετάσχουν και έξι προσκεκλημένοι. Ο λόγος για εκπροσώπους του υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, της Νομικής Υπηρεσίας, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, τον Επίτροπο Διαφάνειας Χάρη Πογιατζή και την επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου-Νικολαΐδου.

Από την αυριανή συζήτηση θα εξακριβωθούν οι προθέσεις των βουλευτών και κατ’ επέκταση θα διαφανεί το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να προωθηθούν οι κανονισμοί στην ολομέλεια για έγκριση.

Από τη στιγμή που το νομοθετικό σώμα ανάψει πράσινο, τότε την επόμενη κιόλας ημέρα, τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς θα είναι σε θέση να αρχίσουν την εξέταση των υποθέσεων. Βέβαια, θα πρέπει να διευθετηθούν και κάποια άλλα ζητήματα, όπως αυτό με τους ερευνώντες λειτουργούς, οι οποίοι βάσει του νόμου θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Οι κανονισμοί για τη λειτουργία της Επιτροπής, δεν προβλέπεται να περάσουν από συμπληγάδες. Ωστόσο, αν δεν φανούν οι προθέσεις των βουλευτών, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος. Σε περίπτωση που δεν θα προκύψει κώλυμα, τότε ίσως το θέμα έγκρισης από την ολομέλεια να διευθετηθεί και πριν από το τέλος της χρονιάς.

Πάντως, μέχρι τώρα το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για γρήγορη προώθηση των κανονισμών στη Βουλή τηρείται. Θυμίζουμε ότι από την προηγούμενη εβδομάδα και μετά από την κατάθεσή τους στο Υπουργικό Συμβούλιο που τους ενέκρινε τυπικά, έγιναν επαφές μεταξύ εμπλεκομένων μερών ώστε να προωθηθούν το συντομότερο οι κανονισμοί στη Βουλή για εξέταση. Όπερ και εγένετο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πιάνει δουλειά η Αρχή κατά της Διαφθοράς

Οι καταγγελίες

Σημειώνεται ότι η Αρχή μέχρι και την περασμένη εβδομάδα είχε ενώπιον της 15 καταγγελίες. Όπως είχε γράψει και ο «Φ», μεταξύ των καταγγελιών, είναι και αυτή που αφορά νυν και πρώην μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που συνδέονται με πάροχους (νομικές εταιρείες) για πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών. Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε προωθήσει τα ευρήματά της για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, μαζί με επικαιροποιημένη λίστα με τις πολιτογραφήσεις ενός εκάστου πάροχου υπηρεσιών (δικηγορικά και άλλα γραφεία). 

Επιπλέον, η Αρχή αναμένεται να αξιολογήσει την καταγγελία του βουλευτή (ΑΚΕΛ) Χρίστου Χριστοφίδη. Ο τελευταίος κατήγγειλε υπόθεση σε σχέση με αγορά ακινήτου από επενδυτές, οι οποίοι φαίνεται να απέκτησαν κυπριακή υπηκοότητα. Από τη συναλλαγή φέρεται να επωφελήθηκε συγγενικό πρόσωπο του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Ενώπιον της Αρχής αναμένεται να τεθούν και τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε σχέση με την έρευνα για τις εισφορές σε κόμματα, αλλά και η καταγγελία της διευθύντριας του Τμήματος Φυλακών Άννας Αριστοτέλους. Από τις καταγγελίες ιδιωτών, ξεχωρίζει η περίπτωση πολίτη που μέσω επιστολής του δικηγόρου του καταλογίζει παρανομίες σε κρατικούς αξιωματούχους.

Θα μπορεί να δημοσιοποιεί

Αν και ο Νόμος για τη σύσταση και λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής δεν δίνει ανακριτικές εξουσίες στο νεοσυσταθέν αυτό σώμα, εντούτοις νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως υπάρχουν τα μέσα για να επιτελέσει ουσιαστικό έργο.

Νομομαθές άτομο σχολίασε χθες στον «Φ» πως ο επίτροπος Διαφάνειας που είναι και επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, θα μπορεί να κάνει δημόσιες παρεμβάσεις -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- για περιπτώσεις αξιωματούχων, για τους οποίους κρίθηκε πως προκύπτουν αδικήματα.

Το ίδιο πρόσωπο σχολίασε ότι ναι μεν η Αρχή έχει μόνο ερευνητικές εξουσίες, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι σε θέση να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο, ακόμα και με τις υφιστάμενες πρόνοιες του Νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι το κίνημα Οικολόγων έχει προωθήσει τροποποιητικό νόμο, ούτως ώστε η Αρχή να αποκτήσει ανακριτικές εξουσίες.