Ούτε και κατά τη χθεσινή ημέρα έμελλε να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς.

Στη χθεσινή συνεδρία κατατέθηκαν οι κανονισμοί για τη λειτουργία του νεοσυσταθέντος αυτού σώματος. Στην ουσία με την έγκρισή τους από την επιτροπή και την προώθησή τους στην ολομέλεια, θα υπερπηδηθεί το τελευταίο εμπόδιο και να αρχίσει να παράγει έργο η Αρχή.

Ωστόσο, αν και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και τμήματα του κράτους φανέρωσαν θετική διάθεση για τους κανονισμούς, εντούτοις εκφράστηκαν ενστάσεις από βουλευτές. Αποτέλεσμα τούτου ήταν να υπάρξει καθυστέρηση και να ληφθεί απόφαση όπως οι κανονισμοί συζητηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Ελλείψει χρόνου (βλ. προγραμματισμένη συνάντηση με εξεταστική επιτροπή Ευρωβουλής), αποφασίστηκε πως ήταν η καλύτερη λύση υπό τις περιστάσεις.

Με την παρούσα μορφή των κανονισμών εξέφρασαν ενστάσεις, μεταξύ άλλων, οι Άριστος Δαμιανού, Κωστής Ευσταθίου και Πανίκος Λεωνίδου. Επίσης, αριθμός βουλευτών έθεσε σωρεία ερωτημάτων, τα οποία ωστόσο δεν απαντήθηκαν λόγω του ότι ο χρόνος δεν επαρκούσε.

Πιο χαρακτηριστική η περίπτωση του βουλευτή της ΕΔΕΚ, Κωστή Ευσταθίου, ο οποίος διαφώνησε με την πρόνοια των κανονισμών ούτως ώστε να τηρείται μητρώο καταγγελιών για περίοδο έξι ετών. Μάλιστα, ο κ. Ευσταθίου επιχειρηματολογώντας θυμήθηκε τον άδικο διασυρμό του με την περιβόητη λίστα Γιωρκάτζη, σχολιάζοντας πως τότε δεν ήταν αγνές οι προθέσεις όσων είχαν συμμετοχή στον καταρτισμό του σχετικού καταλόγου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συντονίζονται Εισαγγελία και Αρχή κατά της Διαφθοράς

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου. Συμφώνησε με το θέμα της τήρησης μητρώου, υποστηρίζοντας κι αυτός ότι δεν θα πρέπει να κρατείται. Μάλιστα, έθιξε ακόμη ένα ζήτημα λέγοντας ότι σχετικός κανονισμός θα πρέπει να έχει σαφή πρόνοια, ώστε μια αόριστη κι αστεία καταγγελία να απορρίπτεται εν τη γενέσει της. 

Να σημειωθεί πως ο επίτροπος Διαφάνειας και επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, Χάρης Πογιατζής, είχε καταγράψει περί τα 20 ερωτήματα από βουλευτές. Τα οποία, όμως, λόγω της παρόδου του χρόνου και της απόφασης για αναβολή της συζήτησης δεν απαντήθηκαν. Ο κ. Πογιατζής σε μιαν από τις τοποθετήσεις του, ανέφερε πως ο συγκεκριμένος κανονισμός που αφορά την τήρηση μητρώου καταρτίστηκε μετά από συμβουλή και της επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνης Λοϊζίδου-Νικολαΐδου. Η τελευταία επενέβη επεξηγώντας και τον λόγο.

Ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με τη στάση των συναδέλφων του βουλευτών, έδειξε να είναι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, με βάση αναφορές του οποίου δεν δικαιολογούνταν οι ανησυχίες που εκφράστηκαν. Σε κάποιες στιγμές, μάλιστα, δεν έκρυβε τη δυσφορία του. 

Οι κανονισμοί είχαν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία της 26ης Οκτωβρίου. Με αυτούς καθορίζεται ο τρόπος διεξαγωγής των εργασιών της Αρχής, η διαδικασία κατά τις συνεδρίες της Αρχής και ο τρόπος τήρησης των πρακτικών, η διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης καταγγελιών ή/και πληροφοριών και η διαδικασία συλλογής, επεξεργασίας και αξιολόγησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Οι κανονισμοί αποσκοπούν επίσης στον καθορισμό των λόγων και προϋποθέσεων για την υποβολή αιτήματος από την Αρχή με σκοπό τη συλλογή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή/και πληροφοριών και στον καθορισμό της διαδικασίας επιλογής και ανάθεσης καθηκόντων των λειτουργών επιθεώρησης.

Το νομοσχέδιο για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς πέρασε από χίλια μύρια κύματα μέχρι να ψηφιστεί σε Νόμο, αφού προηγήθηκαν έντονες διαφωνίες για τις εξουσίες του σώματος. Τελικά αποφασίστηκε να έχει διευρυμένες ερευνητικές εξουσίες.