Η ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για άλλους έξι μήνες στο τέλος Ιανουαρίου θεωρείται δεδομένη και γι’ αυτό δεν υπάρχει καμιά απολύτως ανησυχία από πλευράς Λευκωσίας. Εκείνο για το οποίο υπάρχει φόβος είναι το περιεχόμενο των δύο εκθέσεων και το ενδεχόμενο ο «διάβολος» να κρύβεται μέσα στο κείμενο. Εξάλλου, η κυπριακή κυβέρνηση έχει πλέον αποκτήσει εμπειρίες με τις εκθέσεις ΓΓ ΟΗΕ στις οποίες συμπεριλαμβάνονται επίμαχες φράσεις, για τις οποίες αναγκάζεται να τρέχει για να απαλειφθούν. 

Οι δύο εκθέσεις, μία για τις Καλές Υπηρεσίες του ΓΓ ΟΗΕ στο Κυπριακό και μία για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αναμενόταν χθες να δοθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόλιν Στιούαρτ, θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση επί του εδάφους. Η Λευκωσία έχει διαμηνύσει προς τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών ότι αναμένει να δει στην έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να καταγράφονται τα πραγματικά γεγονότα και οι παραβιάσεις που έχουν γίνει από πλευράς κατοχικής δύναμης σε διάφορα σημεία της Πράσινης Γραμμής. 

► Σημεία που χρήζουν προσοχής: Πέραν όμως της ανησυχίας για το πώς θα παρουσιαστούν τα γεγονότα κατά μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός, ο φόβος της Λευκωσίας βρίσκεται στο θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις προσπάθειες του κατοχικού καθεστώτος να συνάψει χωριστή συμφωνία με τα Ηνωμένα Έθνη. Αν και η σύναψη χωριστής συμφωνίας είναι από δύσκολη ώς αδύνατη, εντούτοις στη Λευκωσία υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο στο ψήφισμα που θα υιοθετηθεί στο τέλος Ιανουαρίου, να συμπεριληφθούν αναφορές οι οποίες θα αναγνωρίζουν κάποια δικαιώματα στην τουρκοκυπριακή πλευρά, κατά τρόπο που θα επιτρέπει στο κατοχικό να παρουσιάζει την εξέλιξη αυτή ως αναγνώριση κυριαρχίας. Ως γνωστό το κατοχικό καθεστώς, τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε υποβάλει πρόταση για χωριστή συμφωνίας μεταξύ ψευδοκράτους και Ηνωμένων Εθνών για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ενώ τον περασμένο ο Οκτώβρη ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου (λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος) απείλησε να εκδιώξει την ΟΥΝΦΙΚΥΠ από κατεχόμενα εάν τα Ηνωμένα Έθνη δεν προχωρήσουν σε σύναψη χωριστής συμφωνίας με το ψευδοκράτος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σ’ ό,τι αφορά τη διαδικασία του Κυπριακού η προσοχή στρέφεται στα μηνύματα που θα δοθούν σε σχέση με τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και το διορισμό απεσταλμένου. Η Λευκωσία αναμένει να δει εάν μέσα από την έκθεση του ο Αντόνιο Γκουτέρες θα κάνει βήμα προς την κατεύθυνση του να ανακοινώσει το άτομο που θα αναλάβει ως απεσταλμένος στο Κυπριακό. Λαμβανομένων υπόψη των θέσεων των δύο πλευρών, όπως αυτές είχαν καταγραφεί από τον βοηθό ΓΓ, Μίροσλαβ Γιέτζια, αναμένεται με ενδιαφέρον η διατύπωση που θα γίνει σχετικά με αυτό το θέμα. Εκτιμάται πως τα Ηνωμένα Έθνη θα προχωρήσουν από στο να τονίσουν την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία σχετικά με την πρόταση του ΓΓ ΟΗΕ να διοριστεί απεσταλμένος για το Κυπριακό. Παράλληλα δεν αποκλείεται να υποστηρίξουν πως ο απεσταλμένος δεν θα περιοριστεί στα θέματα που έχουν να κάνουν με την αναζήτηση κοινού εδάφους για την επανέναρξη των συνομιλιών. 

Κάτι άλλο που φαίνεται να προωθείται από διάφορους κύκλους προκειμένου να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας καλέσει τα μέρη της Κύπρο να προσεγγίσουν τις διαπραγματεύσεις κινούμενες στη βάση του «δέσμευση χωρίς αναγνώριση», προωθώντας παράλληλα σημαντικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην διευκόλυνση της επανέναρξης των συνομιλιών. 

► Εμπάργκο ΗΠΑ αντί Τσετίνκαγια: Οι ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στην περιοχή του γηπέδου της Τσετίνκαγια είναι ένα από τα θέματα τα οποία η κυπριακή κυβέρνηση θα δει να αναφέρονται στην έκθεση του ΓΓ ΟΗΕ. Και σ’ αυτή την περίπτωση θα έχει ενδιαφέρον η διατύπωση που θα γίνει, λαμβανομένης υπόψη της προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών να περάσουν τη θέση ότι προηγήθηκε ενημέρωση και ήταν σε γνώση της Λευκωσίας η πραγματοποίηση έργων στο συγκεκριμένο γήπεδο στην Πράσινη Γραμμή. Κάτι για το οποίο η κυπριακή κυβέρνηση έχει εντελώς αντίθεση θέση. 

Παράλληλα, λαμβανομένης υπόψη της αντίδρασης της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώς, δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί –ως σημείο τριβής– αναφορά για την πρόσφατη απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Ζήτημα που δεν αφορά είτε τη δράση της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο είτε τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.