Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αν και επισήμως δεν έχει δημοσιοποιηθεί έδωσε μια ευκαιρία για υποψήφιους και κόμματα να διαφοροποιήσουν μερικώς την ατζέντα της συζήτησης και να στραφούν, με την ευκαιρία αυτή, και λίγο προς το Κυπριακό. Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης –που τοποθετήθηκαν επί του θέματος– στέλνουν μηνύματα για τους χειρισμούς που οι ίδιοι προτίθενται να προβούν μετά την 1η Μαρτίου. Αμφότεροι εκφράζουν ανησυχία για τα όσα αναφέρονται από πλευράς Ηνωμένων Εθνών στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα. 

► Μήνυμα προς τους ξένους: Ο Αβέρωφ Νεοφύτου σε δήλωσή του εκφράζει ανησυχία για τα όσα καταγράφονται στην έκθεση. Ο υποψήφιος ΠτΔ στη δήλωσή του αναφέρει και τα εξής: «Είναι γι’ αυτό που επισημαίνουμε σε κάθε ευκαιρία ότι την 1η Μαρτίου η Κύπρος θα έχει νέο Πρόεδρο, ο οποίος θα κληθεί να απαντήσει από τον διεθνή παράγοντα για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και για το αν συμφωνεί με το Πλαίσιο Γκουτέρες. Εκεί δεν χωρούν διφορούμενες και αόριστες απαντήσεις και θα μετρήσει η αξιοπιστία». Σύμφωνα με τον Νεοφύτου «αν ο διεθνής παράγοντας κρίνει ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει την απαραίτητη βούληση και πλαισιώνεται από κόμματα αντίθετα με το συμφωνημένο πλαίσιο, τότε τα δεδομένα θα είναι χειρότερα για το εθνικό μας θέμα». Τέλος διαμηνύει πως «η δική μας αποστολή είναι να σπάσουμε το αδιέξοδο έχοντας με το μέρος μας τον διεθνή παράγοντα. Αυτό θα το κάνουμε με κινητοποίηση, με πρωτοβουλίες, καταθέτοντας στο τραπέζι σοβαρές και υλοποιήσιμες προτάσεις για την άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό και την επανένωση του τόπου μας».

► Διολίσθηση και αιχμές κατά ΠτΔ: Καταγραφή συνεχούς διολίσθησης στο Κυπριακό βλέπει μέσα από την έκθεση ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Σύμφωνα με τον Μαυρογιάννη «όσο και αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπαθεί να πείσει πως έπραξε ό,τι καλύτερο μπορούσε και ότι διαθέτει τη βούληση για επάνοδο στο τραπέζι των συνομιλιών, τα όσα αναφέρονται στην Έκθεση τον διαψεύδουν κατηγορηματικά». Περαιτέρω υπογραμμίζει πως «σε μία περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται συνεχώς, ο Γενικός Γραμματέας επιμερίζει ισομερώς ευθύνες για το αδιέξοδο και στις δύο πλευρές επιβεβαιώνοντας την αποτυχία της πολιτικής που ακολουθήθηκε και των χειρισμών που έγιναν». Εκφράζει επίσης την ανησυχία του γιατί στο προσχέδιο της έκθεσης δεν αναφέρεται πουθενά η βάση λύσης του Κυπριακού. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης προειδοποιεί ότι «ο χρόνος στην κλεψύδρα του Κυπριακού αδειάζει» και «ο τόπος χρειάζεται μία αξιόπιστη, ικανή και συνεπή ηγεσία που να επαναφέρει το Κυπριακό στη σωστή πορεία και να εργαστεί σκληρά για την επανέναρξη των συνομιλιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε αναμμένα κάρβουνα η Λευκωσία ενόψει εκθέσεων Γκουτέρες

► Οι απόψεις των κομμάτων: Το ΑΚΕΛ σημειώνει πως «το όλο πνεύμα των δύο Εκθέσεων φανερώνει ότι εμπεδώνεται περαιτέρω το κλίμα παραίτησης της διεθνούς κοινότητας από την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού. Το Κυπριακό βρίσκεται στην πιο δεινή και επικίνδυνη φάση από το 1974 και ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν βλέπει χαραμάδα ελπίδας ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες. Το γεγονός ότι υπάρχουν σκόρπιες αναφορές που κρίνονται θετικά, όπως για παράδειγμα η παραβίαση του καθεστώτος των Βαρωσίων όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν αναιρεί τη συνολική αρνητική εικόνα».

Το ΔΗΚΟ εκφράζει ανησυχία και προβληματισμό για την τήρηση ίσων αποστάσεων και σημειώνει πως «την ώρα που η Τουρκία και το ψευδοκράτος παραβιάζουν τα ψηφίσματα και τους όρους εντολής των Ηνωμένων Εθνών προωθώντας τα δύο κράτη και την ώρα που με πολεμική ρητορική και απαράδεκτες, μονομερείς και παράνομες ενέργειες τορπιλίζουν την προοπτική λύσης, ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεσή του για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, επιμένει να επιρρίπτει ίσες ευθύνες στις δύο πλευρές, για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό».

Η ΕΔΕΚ βλέπει επιβεβαίωση της «ποντιοπιλατικής συμπεριφοράς που ακολουθείται από όσους έχουν ευθύνη συγγραφής» της έκθεσης. Σύμφωνα με την ΕΔΕΚ στην έκθεση δεν γίνεται αναφορά στο ότι το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ενώ σ’ ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου, ενώ γίνεται αναφορά «δεν καταδικάζεται ο παράνομος εποικισμός και οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας». 

Το ΕΛΑΜ σημειώνει πως για την επικίνδυνη διολίσθηση του Κυπριακού δεν φέρει ευθύνη μόνο ο διεθνής παράγοντας, ο ΟΗΕ και ο Γκουτέρες, αλλά και «οι εκάστοτε κυβερνήσεις και το Εθνικό Συμβούλιο που παρέμεινε εγκλωβισμένο σε διχοτομικούς συμβιβασμούς τουρκικών προδιαγραφών». 

Επίθεση από την Κυβέρνηση 

Η Κυβέρνηση επί του παρόντος αποφεύγει να τοποθετηθεί στο περιεχόμενο της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, ο Μάριος Πελεκάνος απάντησε στις τοποθετήσεις που έγιναν από το ΑΚΕΛ και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «στο ΑΚΕΛ, αφού για μήνες και χρόνια κατέστησαν τον εαυτό τους φερέφωνο της τουρκικής προπαγάνδας για τα αίτια της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά, διαπίστωσαν προεκλογικά ότι η πολιτική τους, τους οδηγούσε στο περιθώριο της κοινωνίας και της ιστορίας» και «κάνοντας μία εντυπωσιακή στροφή 180 μοιρών, υιοθέτησαν ως υποψήφιό τους τον άνθρωπο που για εννιά χρόνια αποτελούσε το δεξί χέρι του Προέδρου της Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».

Περαιτέρω σημειώνει πως «με αφορμή ένα προσχέδιο έκθεσης που περιέχει σημεία που και στο παρελθόν είχαν καταγραφεί όταν διαπραγματευτής ήταν ο κ. Μαυρογιάννης, προσποιούνται ότι ο υποψήφιός τους είχε όλα αυτά τα χρόνια διακοσμητικό ρόλο».

Τέλος, ο Μ. Πελεκάνος αναφέρει πως «αναφορές όπως η σημερινή του επιτελείου του κ. Μαυρογιάννη και του ΓΓ του ΑΚΕΛ με τις οποίες επιρρίπτουν ευθύνες στη δική μας πλευρά για την κατάσταση στο Κυπριακό, υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο τουρκικός αναθεωρητισμός».