Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ξεκάθαρος ως προς πλάνο εργασίας και τις στοχεύσεις του σε αυτή την προεδρική κούρσα, που έχει τις ιδιοτυπίες της και είναι η μακρύτερη σε χρονική διάρκεια από όλες τις άλλες.

Διαμηνύει ότι στο επιτελείο του εργάζονται για να είναι πρώτοι με διαφορά, σημειώνοντας ότι αυτό ενδιαφέρει και σε αυτό επικεντρώνονται και όχι στο ποιος θα είναι απέναντί τους. Στη συνέντευξή του στον «Φ» επιχειρηματολογεί πως ο ΔΗΣΥ μόνο να κερδίσει έχει από τον απογοητευμένο κόσμο της δεξιάς που ενεργοποιήθηκε ξανά μετά από τόσα χρόνια και τάχθηκε υπέρ της δικής του υποψηφιότητας. Μιλά για τις προτεραιότητες του, για μια κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής που να αποδειχθεί πιο ωφέλιμη για το κράτος και το σύνολο του κυπριακού λαού.  Τονίζει ότι ο ΔΗΣΥ δεν διασπάται και δεν αποκλείει αξιοποίηση συναγερμικών στελεχών σε μια κυβέρνηση, αν τον τιμήσει ο λαός με την ψήφο του. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιτελείο Χριστοδουλίδη: Mήνυμα νίκης έστειλε η Λεμεσός (εικόνες)

– Στην τελική ευθεία της προεκλογικής, είστε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ακλόνητο φαβορί για τον β’ γύρο. Εσείς πώς εισπράττετε όλο αυτό; Τι ανάγνωση κάνετε και με ποιες προσδοκίες;

– Είναι πολύ σημαντικό και ενθαρρυντικό ότι όλες οι δημοσκοπήσεις είναι θετικές για εμάς. Στέλνουν ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα που το εισπράττουμε και από την κοινωνία. Παρόλα αυτά εμείς δεν επαναπαυόμαστε. Οι δημοσκοπήσεις δεν εκλέγουν Πρόεδρο. Αντιθέτως, εντατικοποιούμε αυτές τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές την προσπάθειά μας, σε κάθε εκλογικό κέντρο, περιφέρεια, σε κάθε κάλπη, διότι είναι σημαντικό να προσέλθει ο κόσμος και να ψηφίσει μαζικά. Βλέπουμε αυτή τη δυναμική, που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, και δουλεύουμε ακόμη πιο σκληρά για να την ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο, διασφαλίζοντας την επικράτησή μας. 

– Ποιο είναι το καθοριστικό για εσάς στον πρώτο γύρο;

– Δεν έχουμε θέσει κάποιο όριο ως στόχο. Εργαζόμαστε σκληρά για να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο με θέσεις και επιχειρήματα. Θέλουμε ένα ξεκάθαρο προβάδισμα που θα οδηγήσει σε ισχυρή λαϊκή εντολή. Όσο πιο ψηλό το ποσοστό τόσο πιο σημαντικό για τα μετέπειτα.

– Πάνω ή κάτω του 30% σε ποσοστό;

– Δεν θέλω να μιλήσω με αριθμούς, αλλά θεωρούμε, στη βάση των μετρήσεων, ότι θα είναι πάνω του 30%. Αυτό αποτύπωσαν σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις και αυτό προκύπτει από τα μηνύματα που παίρνουμε από την κοινωνία.

 – Έχετε προτίμηση για τον β’ γύρο; Αυτό το οποίο λέγεται από ανθρώπους γύρω σας είναι ότι έχετε τοποθετηθεί ότι προτιμάτε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη;

–  Δεν ισχύει κάτι τέτοιο και δεν έχω προτίμηση και το λέω με κάθε ειλικρίνεια. Δεν μπορούμε να έχουμε προτίμηση. Ο κυπριακός λαός θα ορίσει και τον πρώτο και τον δεύτερο και τον τρίτο. Κάποιοι θεωρούν ότι με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη θα είναι πιο εύκολο και κάποιοι άλλοι ότι με τον Αβέρωφ Νεοφύτου θα είναι πιο εύκολη η επικράτηση. Προσωπικά, και τα επιτελεία μας, εργαζόμαστε για να είμαστε εμείς οι πρώτοι με διαφορά. Αυτό μόνο μας ενδιαφέρει, σε αυτό επικεντρωνόμαστε.

 – Θεωρείτε τον Αβέρωφ Νεοφύτου πιο δύσκολο αντίπαλο;

– Σας απάντησα προηγουμένως. Εξάλλου, ο δεύτερος γύρος είναι ένας νέος γύρος εκλογών. Με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου ξαναξεκινάμε. Συνεπώς, δεν υπάρχει εύκολος αντίπαλος. 

 – Η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση που μείνει εκτός ο Αβέρωφ Νεοφύτου, θα είναι, όπως λέγεται, πολύ πιο εύκολο να πάρετε όλη τη συναγερμική ψήφο στο δεύτερο γύρο…

 – Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του συναγερμικού κόσμου, έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του κυπριακού λαού που είναι ο κυρίαρχος στην επιλογή του Προέδρου της χώρας. Για αυτό εμείς δεν έχουμε προτίμηση. 

– Τολμάτε και μιλάτε για τη συναγερμική σας καταγωγή. Το ενδεχόμενο διάσπασης του ΔΗΣΥ σας  προβληματίζει; Κάνετε κάτι για να μείνει ο ΔΗΣΥ ενιαίος;

– Όσοι γνωρίζουν πραγματικά τον ΔΗΣΥ, ξέρουν καλά ότι δεν διασπάται ο ΔΗΣΥ. Το σχέδιο Ανάν ήταν κάτι πολύ πιο σημαντικό από τις προεδρικές εκλογές. Η πλειονότητα των συναγερμικών πήγαν ενάντια σε αυτό που είχε στηρίξει ο πρόεδρος τότε του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, αλλά και ο ιστορικός ηγέτης της παράταξης, Γλαύκος Κληρίδης, όμως ο ΔΗΣΥ όχι μόνο δεν διασπάστηκε αλλά κέρδισε και τις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ούτε και σήμερα θα διασπαστεί. Πρέπει να είναι σαφές: ψηφίζουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσω σε κόμμα ή κίνημα, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι μετά την εκλογή, εφόσον ο λαός με τιμήσει με την ψήφο του, ο ΔΗΣΥ μόνο να κερδίσει έχει από τον απογοητευμένο κόσμο της δεξιάς που ενεργοποιήθηκε ξανά μετά από τόσα χρόνια και τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητάς μας.

– Θεωρείστε πολιτικό παιδί του Νίκου Αναστασιάδη, με νονό τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Λέγεται ότι είστε το παιδί που επέλεξε από τη ΝΕΔΗΣΥ Πάφου, αναγνώρισε τις δυνατότητες και σας έδωσε πεδίο δράσης. Τι απαντάτε σε όσους θεωρούν ότι έχετε προδώσει και τους δύο;

– Δεν είμαι θιασώτης των ταμπελών. Είναι άλλων εποχών. Ο κάθε άνθρωπος έχει την προσωπικότητα και τη δική του πορεία. Αν κάποιοι του έδωσαν στην πορεία ευκαιρίες, όπως φυσικά και συνέβη στην περίπτωσή μου, σε αυτούς θα εκφράζει βεβαίως εκτίμηση και ευγνωμοσύνη. Την ίδια στιγμή, η εργατικότητα και η αξία του καθενός σίγουρα μετρούν σε σημαντικό βαθμό, όπως επίσης και τι μπορεί να προσφέρει στον τόπο του. Από μικρός ήμουν στη ΝΕΔΗΣΥ, γνώριζα και τον Αβέρωφ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, προσέφερα ό,τι μπορούσα, όμως μετά τις σπουδές μου άρχισα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία και δούλεψα σκληρά σε όποιο πόστο/θέση μου δόθηκε. Δεν πρόδωσα κανέναν, και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξέρει καλά, όπως και ο Κασουλίδης, ότι έκανα τη δουλειά μου όσο εργαζόμουν μαζί τους όσο καλύτερα μπορούσα. Από εκεί και πέρα, ο κάθε άνθρωπος προχωρά όπως του επιβάλλει η συνείδησή του και ανάλογα με τις συνθήκες. Τη δεδομένη στιγμή, σε συνέχεια του διαλόγου μου με την κοινωνία, έκρινα ότι η πατρίδα μας είχε ανάγκη μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα που θα ενώνει δυνάμεις και ότι αυτό θα ήταν το πιο ωφέλιμο για τον τόπο μου.

 – Ποια είναι η σχέση σας με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Αβέρωφ Νεοφύτου;

– Τον Αβέρωφ τον γνωρίζω από τη δεκαετία του ‘90 από την Πάφο. Με τον Πρόεδρο δουλέψαμε μαζί πολλά χρόνια. Θα δούλευα και με τον Αβέρωφ ως διευθυντής του γραφείου του όπως είναι γνωστό, αλλά τελικά δεν μου είχε δοθεί άδεια τότε από τη Νομική Υπηρεσία, για άδεια άνευ απολαβών από τη Δημόσια Υπηρεσία, στην οποία εργαζόμουν. Τελικά πήγα στο Προεδρικό με τον Νίκο Αναστασιάδη. Σίγουρα με στεναχωρεί που εξελίχθηκαν με τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα πράγματα, διότι θεωρώ ότι θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά. Δεν έγινε. Πιστεύω ότι εφόσον ο κυπριακός λαός με τιμήσει με την ψήφο του και εκλεγώ, θα υπάρξει πολύ καλή συνεργασία με όλους και βεβαίως και με τον ΔΗΣΥ.

 –  Θα συνεργαστείτε και με τον Αβέρωφ αν προκύψει τέτοιο θέμα;

-Φυσικά. Είμαι άνθρωπος που μπορώ να συνεργάζομαι με όλους αρκεί να το επιθυμούν και εκείνοι.

 – Θεωρείτε ότι δεν θα υπάρξει αναταραχή στον ΔΗΣΥ από μία εκλογική ήττα;

– Δεν θα υπάρξει αναταραχή στον ΔΗΣΥ. Εκείνο που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι ο δικός μου ρόλος δεν πρόκειται να συνδράμει σε αναταραχές σε καμία περίπτωση.

– Λέγεται για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι στηρίζει εσάς παρασκηνιακά και δημοσίως τον Αβέρωφ διότι είναι αναγκασμένος να το κάνει και ότι υπάρχουν και μυστικά χαρτιά τα οποία κάποιοι κρατούν, εναντίον του Αναστασιάδη, πώς το σχολιάζετε;

– Θεωρώ ότι είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη για το ποιον στηρίζει στις προεδρικές εκλογές. Εξάλλου, δεν μπορούσε να ήταν και διαφορετική. Στηρίζει τον πρόεδρο του κόμματος και δεν υπάρχει αυτό το σενάριο που λέγεται ότι στηρίζει εμένα. 

 – Θα προτιμούσατε να είστε εσείς ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ;

– Θα ήθελα να είχα και τη στήριξη του ΔΗΣΥ. Έγινε όμως ό,τι έγινε και είναι σεβαστές οι επιλογές. Και δεν αντιλαμβάνομαι και την αντίδραση που προκλήθηκε όταν είπα ότι μιλώ και με άτομα που δεν είναι μαζί μου, αλλά θεωρούν πως μετά τις εκλογές, ό,τι και να γίνει πρέπει να το σεβαστούμε και να συνεργαστούμε. Όμως, πιστεύω ότι τίποτα δεν γίνεται τυχαίο και ότι η ανεξαρτησία της υποψηφιότητας μου, με στήριξη από τη Δεξιά μέχρι την Αριστερά, με βάση το δικό μου πρόγραμμα και τις προτεραιότητες που έχω θέσει, για μια κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής ενδεχομένως να αποδειχθεί, στη σημερινή εποχή, πιο ωφέλιμη για το κράτος μας και το σύνολο του κυπριακού λαού.

 – Πώς αποκωδικοποιείτε αυτή τη συνεργασία που θέλετε να έχετε με τον ΔΗΣΥ μετεκλογικά;

– Θεωρώ ότι διαχρονικά ο ΔΗΣΥ είναι μία υπεύθυνη πολιτική δύναμη του τόπου και το έχει αποδείξει μέσα από τη στάση του και στα θέματα οικονομίας αλλά και γενικότερα με τις θέσεις του ευρύτερα στην πολιτική ζωή του τόπου σε κρίσιμες στιγμές και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θέλω να έχω συνεργασία με τον ΔΗΣΥ όπως και με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Άλλωστε αυτό είναι και το σωστό. Εξάλλου, είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των Συναγερμικών που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά μου.

– Εννοείτε και στη Βουλή και στην Κυβέρνηση;

– Ναι.

 – Αν σας τιμήσει ο λαός, στην Κυβέρνηση θα έχετε συναγερμικά στελέχη, ανεξαρτήτως της θέσης που θα διατυπώσει ο Αβέρωφ Νεοφύτου;

– Υπάρχουν άτομα της ευρύτερης συναγερμικής παράταξης που δεν είναι διορισμένοι ή/και εκλελεγμενοι αξιωματούχοι στον ΔΗΣΥ τώρα, και βασικά στελέχη, που στηρίζουν την υποψηφιότητα μου και ασπάζονται το πρόγραμμά μου, ικανά, έντιμα και άξια που βεβαίως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Μέσα από το Υπουργικό θα φανεί πως γυρίζουμε σελίδα

– Σε λιγότερο από ένα μήνα, θα έχουμε νέο Πρόεδρο. Αν ο λαός σας εκλέξει, είστε έτοιμος να αναλάβετε το πηδάλιο της χώρας; Ποιο θα είναι το πρώτο μήνυμα που θα στείλετε στους πολίτες και στις πολιτικές δυνάμεις; 

– Είμαι πανέτοιμος και η αυτοπεποίθηση μου πηγάζει όχι μόνο από την προσωπική μου εμπειρία, γνώσεις, ικανότητα και διεθνές δίκτυο γνωριμιών, αλλά και από την ποιότητα των συνεργατών μου όσο και από το σύγχρονο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης που για πρώτη φορά εκπονήθηκε, αφού πρώτα ακούστηκε η κοινωνία στην ολότητά της. Το πρώτο μήνυμα που θα στείλω προς την κοινωνία των πολιτών αν με τιμήσει με την ψήφο της και εκλεγώ, θα είναι μέσα από τον διορισμό του Υπουργικού Συμβουλίου. Θα είναι ένα μήνυμα ότι γυρίζουμε σελίδα. Αυτή θα είναι η πρώτη μου πολιτική πράξη, για μια κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής, με ικανά, έντιμα, άξια άτομα από όλο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα, που θα εργαστούν για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών στους νευραλγικούς τομείς της παιδείας, υγείας, εργασίας, οικονομίας κ.λπ.

 – Ποια θα είναι τα κύρια στοιχεία που θα χαρακτηρίζουν το προφίλ της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη;

– Θα έχει κατά κύριο λόγο πιο τεχνοκρατική προσέγγιση, συνδυασμένο και με πολιτικές προσωπικότητες, με εντιμότητα και ήθος, που να έχουν όμως δοκιμαστεί και επαγγελματικά. Θα υπάρχει η ισορροπία που χρειάζεται, η φυλετική, ηλικιακή, γεωγραφική. Αυτό είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που έχω αποκωδικοποιήσει ξεκάθαρα μέσα στο μυαλό μου, έχοντας κατά νου και ονόματα τα οποία σκέφτηκα, χωρίς να αναφέρω σε κανέναν οτιδήποτε διότι δεν αποκλείεται στην πορεία να αξιολογηθούν άλλοι ως πολύ καλύτεροι. 

 – Όταν μιλάτε για πολιτικά πρόσωπα, εννοείτε και κομματικά; Στελέχη πρώτης γραμμής;

– Στην κυβέρνηση μου θα αξιοποιηθούν ικανοί άνθρωποι από όλο το φάσμα της κοινωνίας.  

Οι τεχνοκρατικές κυβερνήσεις δεν κρατούν και πολύ, όπως λένε. Σας προβληματίζει αυτό;

– Αυτή τη στιγμή που μιλούμε, στην Ευρώπη, οι 20 από τις 27 κυβερνήσεις είναι κυβερνήσεις συνεργασίας. Νομίζω ότι είναι μία απαίτηση της κοινωνίας που σχετίζεται και με το είδος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα κράτη σήμερα, που θέλουν και γνώσεις τεχνοκρατικές και εμπειρία εργασίας. Αυτό το οποίο διαπίστωσα πολλές φορές συνομιλώντας με κόσμο, είναι η ανάγκη δημιουργίας μίας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής με ικανά και άξια στελέχη για να αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη του κόσμου και να παραχθεί γρήγορα έργο. Άλλωστε, όλα αυτά τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει στην καθημερινότητα του ο κόσμος, δεν έχουν ιδεολογικό χαρακτήρα. Και ακούω πολλούς να λένε ότι οι λύσεις έχουν ιδεολογικό και κομματικό χαρακτήρα. Όμως, για παράδειγμα, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού δεν έχει κομματικό ή ιδεολογικό χαρακτήρα. Ούτε της ακρίβειας. Ούτε της υπογεννητικότητας. Επομένως, μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα εφόσον εργάζεται υπό μια ικανή ηγεσία, χωρίς εξαρτήσεις, βαρίδια, και παλαιοκομματικές αγκυλώσεις. Αυτό προσπάθησε να κάνει ο Γιώργος Βασιλείου όταν εξελέγη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, σε πιο περιορισμένο βαθμό, εφόσον υπήρξε ανεξάρτητος, με το ΑΚΕΛ όμως βασικό υποστηρικτή.

 – Ο Βασιλείου είχε πίσω του και ένα μεγάλο κόμμα…

– Θα έχω πίσω μου τον κυπριακό λαό, εάν με εκλέξει στην Προεδρία, και μια δυνατή κοινωνία πιο ενεργοποιημένη/ενεργή από ποτέ.

 – Ακούστηκαν και κάποια ονόματα για το Υπουργικό. Θέλετε να μας αποκαλύψετε εσείς κάποια;

 -Δεν συμφωνώ με αυτή την προσέγγιση, παρόλο που σέβομαι απόλυτα τη διαφορετική άποψη ανθυποψηφίων μου. Ο λαός θα εκλέξει Πρόεδρο στη βάση του προεκλογικού του προγράμματος και αυτό το πρόγραμμα θα κληθούν να υλοποιήσουν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Κατηγορηματικά όχι σε συγκρότηαη κίνησης

– Υπήρξε μία ερμηνεία με αφορμή την τοποθέτηση του Προέδρου, ότι πρέπει να προσμετρήσουμε τις πλειοψηφίες που θα δημιουργηθούν στη Βουλή, καθώς είναι μία κρίσιμη περίοδος και παγκοσμίως. Εσείς αυτή τη νουθεσία του Προέδρου, πώς την εισπράττετε;

 – Οι πλειοψηφίες στη Βουλή κάθε φορά είναι διαφορετικές. Άρα είναι επί της ουσίας των θεμάτων που θα σχηματίζονται οι πλειοψηφίες κάθε φορά. Δεν θα καταργηθεί κανένα κόμμα, ούτε θα καταργηθεί η αυτονομία του, όπως επίσης δεν θα καταργηθεί η αυτονομία της Κυβέρνησης. Είναι η ουσία των θεμάτων που καθορίζει το πώς τοποθετείται το κάθε κόμμα. Και έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να υπάρξουν συνεργασίες στη Βουλή. Και για μας θα είναι και πιο εύκολο διότι στη βάση του προγράμματός μας θα προωθούνται νομοσχέδια και αυτό σημαίνει ότι θα είναι ήδη καλά δουλεμένα, μέσα από διαβουλεύσεις με όσους μας υποστηρίζουν και την κοινωνία των πολιτών που θα έχουν προηγηθεί, άρα πιο εύκολα θα πετυχαίνεις τη συναίνεση και στη Βουλή. Δεν θα είναι μονοδιάστατα.

 – Η διαφορά όμως είναι ότι διαχρονικά το ένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων ήταν στην Κυβέρνηση και άρα ήταν πιο εύκολος ο σχηματισμός πλειοψηφίας.

– Δεν είχαν όμως την πλειοψηφία και έπρεπε να συνεργαστούν με κάποιους άλλους και τότε. Άρα αυτό το επιχείρημα δεν ευσταθεί.

 – Αναφέρεστε συχνά για ένα ευρύ κοινωνικό κίνημα που στοιχίζεται γύρω σας. Αυτό μπορεί να αποκωδικοποιηθεί και ως μία μελλοντική πολιτική δύναμη;

 – Σε καμία περίπτωση. Το δηλώνω κατηγορηματικά.

 – Αυτό είναι δέσμευση προς τις δυνάμεις που στηρίζουν την υποψηφιότητά σας;

– Δεν είναι δέσμευση προς κανένα. Είναι ξεκάθαρη απόφαση δική μου και είναι συνειδητή επιλογή. Αν ήθελα να γίνω αρχηγός κόμματος, σας θυμίζω ότι είχα την ευκαιρία.

 – Άρα το κεφάλαιο πολιτική κλείνει εάν δεν εκλεγείτε στην Προεδρία της Δημοκρατίας;

– Θα συνεχίσω να εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα. Όσο για το κεφάλαιο πολιτική, αυτό δεν περιορίζεται στους πολιτικούς αξιωματούχους. Πολιτική κατά τον Αριστοτέλη είναι να είσαι χρήσιμος για τον πολίτη. Υπό αυτή την έννοια θα παραμείνω ενεργός πολίτης. 

Η προσοχή στραμμένη στη μεσαία τάξη

– Ποιες θα είναι οι πρώτες πολιτικές σας κινήσεις;

– Ήδη έχουμε σε προχωρημένο στάδιο σε διάφορους τομείς, έναν οδικό χάρτη για τους πρώτους έξι μήνες διακυβέρνησης, όπως το νομοσχέδιο για υφυπουργείο μετανάστευσης, τα θέματα πράσινης μετάβασης και πολλά άλλα.

– Η οικονομία θεωρείται ως η μεγαλύτερη πρόκληση για τα επόμενα χρόνια. Σ’ ό,τι αφορά αυτό τον τομέα τι μήνυμα θέλετε να στείλετε για να καθησυχάσετε και τις ανησυχίες ότι η χώρα δεν πρόκειται να μπει σε νέες περιπέτειες. 

– Η οικονομία πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πέρασε δύσκολες στιγμές τη δεκαετία που πέρασε και ότι ανταποκριθήκαμε επιτυχώς σε δύσκολες καταστάσεις. Υπήρξαν όμως και οδυνηρές απώλειες, να μην τις ξεχνάμε, καθώς και λανθασμένες αποφάσεις και από τη Βουλή. Εστιάζοντας όμως στο παρόν, για εμάς είναι σημαντικό να δούμε και τον κόσμο στην ολότητα του. Ο μέσος Κύπριος δεν θεωρεί ότι οικονομικά είναι σήμερα καλά και ότι οι προοπτικές είναι ευοίωνες. Για να είμαστε καλά ως προς την οικονομία πρέπει να ευημερούν οι πολλοί. Πρέπει να επικεντρωθούμε στη μεσαία τάξη για να επωφελείται μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού από την ανάπτυξη ή τις μεγάλες οικονομικές δραστηριότητες. Είναι καλό να μιλάμε για ανθεκτική ανταγωνιστική οικονομία από την οποία επωφελείται το σύνολο του πληθυσμού. Έχουμε ξεκάθαρο πλάνο και σχεδιασμό για να διευρύνουμε την παραγωγική βάση της οικονομίας, να ενισχύσουμε και τους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, και άλλους υποσχόμενους τομείς, επιπλέον μαζί με τους παραδοσιακούς τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, της τριτοβαθμιας εκπαίδευσης, της τεχνολογίας πληροφοριών, των υπηρεσιών που είναι πολύ σημαντικοί. Πρέπει συνεχώς να προωθούνται τομές και μεταρρυθμίσεις για να ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας. Και για να επιτευχθούν αυτά χρειάζονται ευρύτερες συνεργασίες και έχω την έντονη πεποίθηση ότι η δική μας υποψηφιότητα μπορεί να τα καταφέρει.

 – Η ΑΤΑ θα μεταβιβαστεί ως μία καυτή πατάτα στην επόμενη κυβέρνηση, όπως φαίνεται. Πώς το σχολιάζετε;

– Υπάρχουν τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά την ΑΤΑ, για τις οποίες αντάλλαξα απόψεις και με τις συντεχνίες και με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Εάν δεν λυθεί το θέμα και ο λαός μας εκλέξει, θα αναλάβουμε να το λύσουμε από την πρώτη μέρα. Ήδη επεξεργαζόμαστε κάποια σενάρια. Δεν θεωρώ ότι μπορούμε να πάμε στο 100% της ΑΤΑ αύριο, και φυσικά δεν μιλούμε για κατάργηση της ΑΤΑ. 

– Πολλοί λένε ότι και μεγαλοεπιχειρηματίες στηρίζουν την υποψηφιότητα σας. Μιλάτε μαζί τους, στηρίζουν τις θέσεις σας σε αυτό το ζήτημα;

– Μιλώ με οποιονδήποτε εκφράσει την βούληση να μπει σε διάλογο μαζί μου. Και μεγαλοεπιχειρηματίες, άτομα από τις εργοδοτικές οργανώσεις που μπορεί καταρχήν να μη στηρίζουν τις θέσεις μας, καθώς επίσης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Όμως θεωρώ ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν θα πάρει το σύνολο των αιτημάτων της. Πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός, και είναι γεγονός ότι οι κοινωνικοι εταίροι έχουν διαχρονικά αποδείξει την υπευθυνότητά τους.