Πιστεύει ότι θα είναι στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών και διαμηνύει πως είναι έτοιμος για διάλογο με όλους και όλες τις πολιτικές δυνάμεις, εκτός από το παρακλάδι της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αποφεύγει να αναφερθεί σε ποσοστό, αλλά δηλώνει με βεβαιότητα ότι θα είναι ένας εξ αυτών που θα δώσει τη μάχη για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Επισημαίνει ότι ο β’ γύρος είναι μια καινούργια εκλογική μάχη και αναφέρει ότι θα απευθυνθεί προς όλους όσοι πιστεύουν ότι η Κύπρος μπορεί και πρέπει να γυρίσει σελίδα. Όσοι, υπογραμμίζει, θα καταφέρουν να συμφωνήσουν στη βάση πολιτικών αρχών και στη βάση θέσεων και προτάσεων για επανεκκίνηση μιας τελευταίας ίσως προσπάθειας για λύση του Κυπριακού, για κάθαρση και αντιμετώπιση της θεσμικής διαπλοκής και διαφθοράς.

Δίνει έμφαση στην πάταξη της διαφθοράς και αποκαλύπτει ότι προτίθεται, στην περίπτωση που ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του, να προχωρήσει στον θεσμικό διαχωρισμό του νομικού συμβούλου της εκτελεστικής εξουσίας από εκείνον του δημόσιου κατήγορου. Και στην εισαγωγή του θεσμού που απέδωσε στα κράτη που εφαρμόστηκε, του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προεδρικές: Τους κυνηγά το άνοιγμα της ψαλίδας

Υποστηρίζει πως αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, ο τόπος θα παραμείνει στην ίδια τροχιά, με τα ίδια πρόσωπα στο τιμόνι, με τις ίδιες πολιτικές, κι αυτό θα είναι νίκη του κατεστημένου. Ακόμη υποστηρίζει πως το «όλοι διαχρονικά ήταν διεφθαρμένοι» προσβάλλει ανθρώπους που υπηρέτησαν την Κυπριακή Δημοκρατία και διαμηνύει ότι όλα ξεκινούν από το ήθος και τη βούληση που έχει ο καθένας, πρώτα και κύρια ο ανώτατος άρχοντας.

-Στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Τι αφήνει αυτή η προεκλογική και ποιες οι στοχεύσεις σας σε αυτό το τελευταίο στάδιο;

-Είναι μια περίοδος έντασης στην οποία όμως δίνει δύναμη και οξυγόνο η ολοένα και πιο μεγάλη ανταπόκριση που εισπράττουμε από την κοινωνία στον αγώνα μας για αλλαγή, για προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου. Μπαίνοντας στο τελευταίο στάδιο θέλουμε να κερδίσουμε τη θέση στη συνείδηση της πλειοψηφίας της κοινωνίας που θέλει και προσδοκεί αυτή την αλλαγή. 

-Από αυτή τη μακρά και τοξική προεκλογική περίοδο, τι απορρίπτεται και τι θα θέλατε να αλλάξει στο πολιτικό σκηνικό;

-Το γεγονός ότι ανάμεσα στους δύο υποψήφιους του ΔΗΣΥ αναπτύχθηκε αυτή η ενδοοικογενειακή διαμάχη, αποκάλυψε ότι επί της ουσίας οι δύο δεν έχουν πολιτικές διαφωνίες αλλά μια προσωπική κούρσα φιλοδοξίας για το Προεδρικό αξίωμα. Αυτό είναι εξαιρετικά δυσάρεστο γιατί πολλαπλασιάζει την απαξίωση μιας μερίδας της κοινωνίας. Αυτό που θα ήθελα ν΄αλλάξει είναι η συζήτηση να γίνεται επί πολιτικών θέσεων και προτάσεων, να είναι ουσιαστική και αυτό προσπαθήσαμε και προσπαθούμε τουλάχιστον εμείς, έτσι ώστε η κυπριακή κοινωνία να έχει μπροστά της επιλογές με αξιακό φορτίο, με πολιτική πρόταση για το αύριο του τόπου. 

-Πρώτος στόχος, το εισιτήριο για τον β’ γύρο. Πού μπαίνει ο πήχης σε ό,τι αφορά το ποσοστό; Με τι ποσοστό θα είστε ικανοποιημένος;

-Στόχος μας είναι να περάσουμε στον δεύτερο γύρο και να διεκδικήσουμε με αξιώσεις την εκλογή στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι είναι ασφαλές να μιλήσουμε για ποσοστό αφού αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή, το μέγεθος του εκλογικού σώματος. Τα μηνύματα είναι πολύ θετικά και χωρίς μεγάλα λόγια λέω με βεβαιότητα ότι θα είμαστε στον β’ γύρο. 

-Σκέφτεστε τον β’ γύρο και το πώς και με ποιους θα επιδιώξετε συνεργασία;

-Ο β’ γύρος είναι μια καινούργια εκλογική μάχη. Θα απευθυνθούμε σε όλους όσοι πιστεύουν ότι η Κύπρος μπορεί και πρέπει να γυρίσει σελίδα. Με όσους θα καταφέρουμε να συμφωνήσουμε στη βάση πολιτικών αρχών και στη βάση θέσεων και προτάσεων. Για επανεκκίνηση μιας -τελευταίας ίσως- προσπάθειας για λύση του Κυπριακού. Για κάθαρση και αντιμετώπιση της θεσμικής διαπλοκής και διαφθοράς. Για δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου. Για ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, για πράσινη μετάβαση και ψηφιακό μετασχηματισμό. Για όλα αυτά που δεν έγιναν επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ και που τώρα οι δύο βασικοί μου ανθυποψήφιοι δεσμεύονται να κάμουν ενώ κυβερνούσαν για δέκα χρόνια.

-Προαποκλείετε κάποιον πολιτικό χώρο ή υποψήφιο για συνεργασία; Θα μπορούσε για παράδειγμα να συνεργαστείτε μετεκλογικά με τον ΔΗΣΥ και τον Αβέρωφ Νεοφύτου ή τον Νίκο Χριστοδουλίδη;

-Οπωσδήποτε δεν μπορεί ν’ αναμένει κάποιος ότι θα υπάρχει συμφωνία με τη θυγατρική οργάνωση της εγκληματικής Χρυσής Αυγής, το τόνισα από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας. Από εκεί και πέρα, δίχως να θέλω να μπω σε υποθετικά σενάρια, επαναλαμβάνω αυτό που ήδη ανέφερα: Ότι η όποια συνεργασία πρέπει και θα επιδιώξουμε να γίνει στη βάση πολιτικών αρχών, θέσεων και προτάσεων. Προς το παρόν επικεντρωνόμαστε στον Α΄γύρο των προεδρικών εκλογών. 

-Δηλώνετε ότι θα φέρετε την αλλαγή και να συγκρουστείτε με το κατεστημένο. Πώς θα το επιτύχετε αυτό, λαμβάνοντας υπόψη ότι στηρίζεστε από ένα κόμμα μέρος του κατεστημένου; 

-Νομίζω ότι έχει παρεξηγηθεί ο όρος κατεστημένο. Κατεστημένο είναι η αλυσίδα συμφερόντων, οικονομικών, πολιτικών, προσωπικών που κρατούν την χώρα και τους ανθρώπους τους στάσιμους, που δεν επιτρέπουν την οικονομική, κοινωνική, πολιτική πρόοδο. Με αυτούς τους όρους δε νομίζω ότι το φαινόμενο βρίσκεται εκεί που το τοποθετείτε. 

Η Κύπρος κινδυνεύει από τις τουρκικές επεκτατικές βλέψεις. Κινδυνεύει όμως και από τις κοντόφθαλμες αντιλήψεις και τις προσωπικές φιλοδοξίες. Κινδυνεύει από τις προσεγγίσεις που βρέθηκαν στο τιμόνι την τελευταία δεκαετία και έβαλαν σε πρώτο πλάνο άλλες προτεραιότητες, είτε το πολιτικό τους κεφάλαιο, είτε το εκλογικό τους κέρδος, είτε τον αθέμιτο πλουτισμό με όχημα την εξουσία που τους έδωσε ο λαός. Συνεπώς αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, ο τόπος παραμείνει στην ίδια τροχιά, με τα ίδια πρόσωπα στο τιμόνι, με τις ίδιες πολιτικές, τότε ναι, θα είναι νίκη του κατεστημένου. 

-Είστε έτοιμος ακόμα και να συγκρουστείτε αν χρειαστεί με το ΑΚΕΛ για θέματα πολιτικής, εάν προκύψει διαφωνία; Υπάρχουν θεωρείτε δύσκολα ζητήματα;

-Πρόθεση είναι να συνθέτουμε δημιουργικά. Υπάρχουν βεβαίως και δύσκολα ζητήματα. Τα οποία πρέπει να χειριστούμε με διαβούλευση, με συλλογικότητα, με σύνθεση, με αλληλοσεβασμό με γνώμονα το κοινό καλό. Η κοινωνία μας έχει κουραστεί από τις συγκρούσεις, θέλει να δει αποτελέσματα, λύσεις στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει, προοπτική για την πατρίδα μας και τους ανθρώπους της. 

-Η διαπλοκή και η διαφθορά στην οποία αναφέρεστε συχνά είναι φαινόμενο που αφορά μόνο τη σημερινή διακυβέρνηση, ή είναι ένα φαινόμενο που αφορά ευρύτερα την κυπριακή κοινωνία; Τα κόμματα δεν είναι μέρος αυτού του κατεστημένου;

-Υπήρξε ποτέ περίπτωση άλλης διακυβέρνησης όπου δικηγορικά γραφεία με συγγένειες εξ αίματος με τους κυβερνώντες να έστελναν σωρηδόν στο Υπουργικό Συμβούλιο αιτήσεις πολιτογραφήσεων ανθρώπων που σκανδαλωδώς τελικά πολιτογραφήθηκαν; Έγινε ποτέ επί προηγούμενης διακυβέρνησης τέτοια ιδιωτική χρήση του κράτους; Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος σκανδάλων διαφθοράς και διαπλοκής που βαραίνει το βιογραφικό της παρούσας διακυβέρνησης και εξηγεί την κατρακύλα της Κύπρου σε ό,τι αφορά τη διαφθορά στις διεθνείς και ευρωπαϊκές έρευνες και μετρήσεις. Μόνο και μόνο η διαπίστωση της Επιτροπής PEGA ότι οι εταιρείες παρακολουθήσεων βρήκαν στην Κύπρο πρόσφορο έδαφος και ισχυρές πολιτικές πλάτες, έπρεπε να μας ταρακουνήσει συθέμελα.

Το «όλοι διαχρονικά ήταν διεφθαρμένοι» προσβάλλει ανθρώπους που υπηρέτησαν την Κυπριακή Δημοκρατία όλα τα χρόνια της ζωής της από διάφορα αξιώματα, που με τα σωστά ή με τα λάθη τους πάντως δεν καταδέχτηκαν να λειτουργήσουν αθέμιτα ή σκανδαλωδώς. Το «η διαφθορά αφορά όλη την κοινωνία» προσβάλλει χιλιάδες ανθρώπους εκεί έξω που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, που παλεύουν για να δημιουργήσουν, να καταξιωθούν, να κτίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις. Συνεπώς, ναι μεν η διαφθορά και η διαπλοκή είναι φαινόμενα που διαχρονικά εντοπίζονται σε διάφορους τομείς, σε διαφορετικούς χρόνους και εποχές αλλά γιγαντώθηκαν την τελευταία δεκαετία, όχι ανεξήγητα. 

-Πέραν της καταγγελτικής ρητορικής, είστε σε θέση να προτείνετε κάτι συγκεκριμένο;

-Εμείς έχουμε καταθέσει ενώπιον του κυπριακού λαού συγκεκριμένες θέσεις και πολιτικές προτάσεις για αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Μαζί με τον εκσυγχρονισμό των θεσμών για να υπηρετούν πιο αποτελεσματικά τους πολίτες, το κράτος δικαίου και τη χρηστή διοίκηση, πρόθεση μας είναι, μέσα από αναγκαίες συνταγματικές τροποποιήσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις, να προβούμε συλλογικά σε δύο καθοριστικής σημασίας καινοτομίες, αντλώντας από την ευρωπαϊκή θετική εμπειρία. 

Πρώτο, στο θεσμικό διαχωρισμό του νομικού συμβούλου της εκτελεστικής εξουσίας από εκείνο του δημόσιου κατήγορου. 

Δεύτερο, στη δημιουργία του θεσμού του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, ένας θεσμός που απέδωσε στα κράτη όπου εφαρμόστηκε. 

Για να είμαστε όμως ειλικρινείς, ποτέ κανένας νόμος και κανένα μέτρο δεν θα είναι αρκετά αν στις θέσεις- κλειδιά βρίσκονται άνθρωποι κατώτεροι των περιστάσεων, που δεν τιμούν την εμπιστοσύνη της πολιτείας και του λαού. Όλα ξεκινούν από το ήθος και τη βούληση που έχει ο καθένας, πρώτα και κύρια ο ανώτατος άρχοντας, να τιμήσει τον θεσμό που εκπροσωπεί με το προσωπικό του παράδειγμα, ο ίδιος αλλά και οι συνεργάτες του. Αυτό είναι για εμάς το στοίχημα. Να είμαστε πρώτα εμείς, εγώ και οι συνεργάτες μου το καλύτερο παράδειγμα ήθους και εντιμότητας κάνοντας πρώτοι εμείς πράξη την πεποίθησή μου ότι οι φορείς εξουσίας είναι υπηρέτες του λαού και της χώρας τους.

Την 1η Μαρτίου θα γυρίσουμε σελίδα – θα δώσουμε ελπίδα

-Μετά τις προεδρικές εκλογές, αν δεν είστε στο Προεδρικό πού θα βρίσκεστε;

-Θα παραμείνω ασφαλώς ενεργός πολίτης, θα αφοσιωθώ στα καθήκοντα που απορρέουν από την εκλογή μου στην Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου του ΟΗΕ, αλλά και στα ακαδημαϊκά μου καθήκοντα ως Επίκουρος Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, καθώς και στην αρθρογραφία και στη συγγραφή που τόσο μου αρέσει. 

-Σε περίπτωση μη εκλογής σας, εάν ο νέος Πρόεδρος σας προτείνει θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο ή θέση διαπραγματευτή, θα το αποδεχόσασταν;

-Όχι. Για πολλούς και ευνόητους λόγους. Εξάλλου, με τη βοήθεια των πολιτών αισιοδοξώ πως δεν θα έχω τέτοια διλήμματα και ότι την 1η Μαρτίου θα γυρίσουμε σελίδα και θα δώσουμε ξανά ελπίδα, προοπτική και αξιοπρέπεια. 

-Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διακυβέρνηση σας δεν θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με ποιους θα συνεργαστείτε; Με ποιο τρόπο θα επιδιώξετε συνεργασίες για να περνούν τα κυβερνητικά νομοσχέδια;

-Κανένας από τους υποψήφιους που στηρίζεται από κοινοβουλευτικά κόμματα αυτή τη στιγμή δεν θα έχει, αν εκλεγεί, κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο δικός μου στόχος είναι η υλοποίηση των θέσεων και των προτάσεων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης που έχουμε καταρτίσει. Εξυπακούεται ότι από την πρώτη στιγμή θα επιδιωχθεί εκεί και όπου χρειάζεται η διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις, τους κοινωνικούς εταίρους, τα κινήματα και να υπάρχει ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας με όλους ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία και να δημιουργηθεί η απαραίτητη συναίνεση που χρειάζεται για το κοινό καλό, τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του τόπου. 

Πριν από λίγες μέρες, το επιτελείο μας διοργάνωσε μια πολύ εποικοδομητική και παραγωγική συζήτηση για την κυπριακή οικονομία και τις προοπτικές της και με ικανοποίηση σημείωσα την παρουσία και την παρέμβαση κοινωνικών εταίρων,  του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, του ΣΤΕΚ, του ΠΑΣΥΞΕ, του ΣΕΛΚ, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, της ΠΑΣΥΔΥ, της ΣΕΚ και της ΠΕΟ, τονίζοντας ότι επιζητώ και επιδιώκω και τώρα και μετά τις εκλογές τον συνεχή διάλογο για συλλογική διαχείριση των δυσκολιών και εφαρμογή ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης που να μετατρέπει τις προκλήσεις σε προοπτική. Η ανταπόκριση τους ήταν πέραν από θετική.

Πρώτη κίνηση η άμεση επικοινωνία με Γκουτέρες

-Ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις σας για την επανέναρξη της διαδικασίας του διαλόγου για το Κυπριακό;

-Εμείς είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε σκληρά για να αποτρέψουμε τη δημιουργία νέων τετελεσμένων. Έχω ήδη δεσμευθεί, και εγώ το εννοώ όταν το λέω, ότι από  την πρώτη ημέρα εκλογής μου, θα έρθω σε άμεση επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ούτως ώστε να δείξουμε πως έχουμε την καλή θέληση να επανακτήσουμε τη χαμένη μας εμπιστοσύνη και αξιοπρέπεια από τη Διεθνή Κοινότητα. 

Θα απευθυνθούμε παράλληλα στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας στήριξη στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και προς στην τ/κ κοινότητα και στις εγγυήτριες δυνάμεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Πέραν των αναγκαίων διπλωματικών χειρισμών, θα επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε τις οργανικές συνθήκες της ειρήνης, οι οποίες περιλαμβάνουν την αξιοποίηση του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ, ώστε να καταστεί καταλύτης για τη λύση. Την ανάληψη πρωτοβουλιών για επίλυση κοινών ζητημάτων μαζί με τους Τουρκοκύπριους. Καθώς επίσης και την αξιοποίηση της ΕΕ, με τρόπο εποικοδομητικό για την επίλυση του Κυπριακού. Είναι πεποίθηση μου ότι η λύση του Κυπριακού ζητήματος είναι εφικτή, αλλά χρειάζεται να κινήσουμε γη και ουρανό, να δημιουργήσουμε ελπίδα από την πέτρα. Η μορφή της λύσης, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τη λύση που συμφωνήθηκε ήδη, η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μία λύση που θα διασφαλίζει όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες και την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια του κράτους.

Ούτε ποδηγετούμαι από οποιονδήποτε, ούτε έγινε προσπάθεια  να μου επιβληθεί το ΑΚΕΛ

-Οι υποστηριχτές της υποψηφιότητας σας ήταν κυρίως άτομα από τον χώρο του ΑΚΕΛ. Η εντύπωση που επικρατεί, είναι ότι παιχνίδι κυρίως μοιράζει η Εζεκία Παπαϊωάννου. Τι απαντάτε;

-Νομίζω ότι αυτή η εντύπωση αδικεί και εμένα και τους ανθρώπους του ΑΚΕΛ. Το έχω πει πολλές φορές ότι ουδέποτε έγινε προσπάθεια είτε να μου επιβληθεί οτιδήποτε, ούτε να ποδηγετηθώ από τον οποιονδήποτε. 

Σε ό,τι αφορά το ποιοι στηρίζουν την υποψηφιότητα μου, αυτή έχει αγκαλιαστεί από ανθρώπους που προέρχονται από διάφορους πολιτικούς χώρους, από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, το Κίνημα Οικολόγων, αλλά και από ανθρώπους κομματικά ανένταχτους, από ανθρώπους που τους ενώνει η προσδοκία να καταφέρουμε να πάρουμε την Κύπρο μπροστά, σηκώνοντας από πάνω της τα βαρίδια που της έχει φορτώσει η παρούσα διακυβέρνηση, την πολυετή στασιμότητα στο Κυπριακό, την καταρράκωση της εικόνας μας διεθνώς εξαιτίας της διαφθοράς που άνθισε τα τελευταία χρόνια, την κοινωνική ανισότητα που εμβαθύνεται συνεχώς, κάνοντας τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.   

-Ποιο το μήνυμα σας προς το εκλογικό σώμα, τρεις βδομάδες πριν το άνοιγμα της κάλπης;

-Το βασικό ερώτημα αυτών των Προεδρικών Εκλογών είναι αν θα συνεχίσουμε όπως είμαστε ή θα αλλάξουμε; Υπάρχουν τρεις βασικές υποψηφιότητες αλλά δύο πολιτικές. Είναι τί θέλουμε από τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση που θα εκλέξουμε.  Θέλουμε μια κυβέρνηση που θα προστατεύει την κοινωνία ή τα μεγάλα συμφέροντα; Θέλουμε μια εξωτερική πολιτική αρχών, πολυδιάστατη και αποτελεσματική που να κερδίζει φίλους για την Κύπρο και τον αγώνα της; Ή να εκτρέψουμε την πορεία της χώρας με σενάρια για ένταξη στο ΝΑΤΟ; 

Θέλουμε μια οικονομία που να παράγει ευημερία για τους πολλούς ή θα πούμε στη νέα γενιά ότι πρέπει να συμβιβαστεί με τους μισθούς πείνας και να απομονωθεί στα αδιέξοδα;

Θέλουμε να κυβερνήσουν αυτό τον τόπο άνθρωποι καθαροί, έντιμοι, αυστηροί με τον εαυτό τους και διατεθειμένοι να συγκρουστούν με τη διαφθορά όπου κι αν βρίσκεται; Ή θέλουμε να συνεχίσουν να βρίσκονται στο τιμόνι οι βασικοί πρωταγωνιστές μιας Κυβέρνησης που μας βύθισε στα σκάνδαλα και στην ανυποληψία; 

Εμείς έχουμε όραμα για την προοδευτική αλλαγή, έχουμε σχεδιασμό για το πώς μπορεί να πάει ο τόπος μπροστά, για τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό του κράτους, για τομές και μεταρρυθμίσεις, τολμηρές πολιτικές που θα φέρουν το σύγχρονο, για την στήριξη όσων έχουν ανάγκη, για την απελευθέρωση και την επανένωση του τόπου. Όλ΄αυτά για εμάς σημαίνουν αλλαγή, προοδευτική αλλαγή την οποία θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε πράξη. 

-Ποιο το μήνυμα σας προς τους Τουρκοκυπρίους;

-Με πολλούς από τους πρωταγωνιστές των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού στην τουρκοκυπριακή κοινωνία διατηρώ εδώ και χρόνια αγαστές, φιλικές σχέσεις. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τον αγώνα που δίνει η τουρκοκυπριακή κοινότητα απέναντι στον οδοστρωτήρα της Άγκυρας, απέναντι στις προσπάθειες του Ερντογάν να την αλλοτριώσει. Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι μια σημαντική μερίδα τουρκοκυπρίων αρνείται να συμβιβαστεί με την κατοχή, θέλει και επιδιώκει την ειρήνη και την επανένωση. Γνωρίζω ότι όπως και πολλοί στην ελληνοκυπριακή πλευρά έτσι και πολλοί στην τουρκοκυπριακή πλευρά αγωνιούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί το παρατεταμένο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό.