Η Λευκωσία είχε ρίξει ιδιαίτερο βάρος στα όσα το ψήφισμα 2674 θα ανέφερε στο θέμα της Αμμοχώστου υπό τη σκιά των και απειλών Ερντογάν-Τατάρ για άνοιγμα ολόκληρης της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Η σχετική αναφορά στο ψήφισμα άφησε ικανοποιημένη τη Λευκωσία καθώς θεωρεί πως το Συμβούλιο Ασφαλείας πήρε σαφή θέση απέναντι στις τουρκικές απειλές. Με τον Ερσίν Τατάρ, από την άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος να μιλά για «απειλητικές δηλώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». 

>> Η προειδοποίηση: Στο ψήφισμα, το ΣΑ ΟΗΕ καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα σχετικά ψηφίσματα για τα Βαρώσια, καταγράφει την απογοήτευση του Σώματος για τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας στις προηγούμενες σχετικές εκκλήσεις του, ενώ προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε νέα μονομερής ενέργεια εντός της περίκλειστης περιοχής μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση του ΣΑ. Ενώ τονίζει και την ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στη νήσο και να υπονομεύσουν τις προοπτικές μιας ειρηνικής διευθέτησης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πιλοτικές» επιστροφές στο Βαρώσι το επόμενο βήμα

>> Η θέση της Λευκωσίας: Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «εξόχως σημαντικές διατάξεις» τις αναφορές στο θέμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, και υπογραμμίζει πως «το Ψήφισμα καταγράφει την απογοήτευση του ΣΑ για τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας στις προηγούμενες σχετικές εκκλήσεις του, ενώ προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε νέα μονομερής ενέργεια εντός της περίκλειστης περιοχής θα προκαλέσει την αντίδραση του ΣΑ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΗΕ: Πρώτα συμφωνία, μετά απεσταλμένος

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, κάνοντας μια σύγκριση του ψηφίσματος 2674 το προηγούμενο ψήφισμα του περασμένου Ιουλίου σημείωσε πως σ΄ ότι αφορά την Αμμόχωστο «το ΣΑ έστειλε ένα μήνυμα ισχυρό, προειδοποιητικό για να μην γίνουν νέες προκλήσεις από την Τουρκία στα Βαρώσια. Το λεκτικό που χρησιμοποιήθηκε είναι αρκετά ισχυρό και το καλωσορίζουμε».

>> Βλέπει απειλές: Κι ενώ το ΣΑ έπραξε το αυτονόητο ζητώντας απαιτώντας συμμόρφωση στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στην άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος ο Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε το ψήφισμα ως απαράδεκτο. Σε δήλωσή του (πηγή Μπαϊράκ/ΓΤΠ) ο Ερσίν Τατάρ  είπε συγκεκριμένα: «Οι απειλητικές δηλώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας στο εν λόγω ψήφισμα σχετικά με το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι απαράδεκτες. Επίσης, στα αρχεία του ΟΗΕ αναφέρεται ότι απορρίφθηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά όλες οι θετικές προτάσεις που έγιναν από την τουρκοκυπριακή πλευρά για το Βαρώσι από το 1977 και εντεύθεν. Ήταν επίσης η ελληνοκυπριακή πλευρά που απέρριψε το Σχέδιο Ανάν, το οποίο περιλάμβανε το θέμα του Βαρωσιού. Το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού, το οποίο υλοποιήσαμε, βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποτελεί μεγάλη υπηρεσία για την ανθρωπότητα. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων των Ελληνοκυπρίων, έχουν λάβει το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση μέσω της ‘Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας’ και οι αιτήσεις των Ελληνοκυπρίων συνεχίζονται. Από την άλλη, η ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου’ προσπαθεί να αποτρέψει τις αιτήσεις των Ελληνοκυπρίων με απειλές θανάτου κατά παράβαση του νόμου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Βαρώσι αποτελεί έδαφος της ΤΔΒΚ και τελεί υπό την κυριαρχία της ΤΔΒΚ. Σε κανέναν δεν μπορεί να δοθεί το δικαίωμα ελέγχου αυτής της περιοχής. Παρά τις πιέσεις και τις απειλές, το άνοιγμα του Βαρωσιού θα συνεχιστεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Το θράσος δεν έχει όρια» λέει ο ΠτΔ για αντίδραση Τ/κ

Οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς όπως καταγράφονται από την Ερσίν Τατάρ είναι πολύ ξεκάθαρες. Κάτι που στο επόμενο διάστημα αναμένεται ότι θα βάλει δύσκολα τόσο στην πλευρά των Ηνωμένων Εθνών αλλά κυρίως στη νέα κυπριακή κυβέρνηση που θα αναλάβει μετά την 1η Μαρτίου.