«Πρέπει να γίνονται ενέργειες με αμοιβαίο σεβασμό», δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, μετά την συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Την ίδια στιγμή τόνισε πως ήταν μια ανεπίσημη πρώτη συνάντηση στην οποία ο κ. Χριστοδουλίδης μετέφερε την νέα του πολιτική αλλά και προσδοκία για το κυπριακό για κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς. «Αν γίνουν αυτά αποδεκτά, τότε μπορούν να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις ευθύνες που έχουν οι δύο τους έναντι των κοινοτήτων τους, σημείωσε πως αυτές έχουν βασικά κυριαρχικά δικαιώματα που πηγάζουν από τις συμφωνίες του 1960. «Πλέον υπάρχει ανάγκη για νέα πολιτική, κι αυτή περνά από την αποδοχή των δικαιωμάτων των Τ/κ στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τατάρ σε Χριστοδουλίδη: Πρόταση για «διπλωματία σεισμών»

Ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε επίσης και στα άδικα «εμπάργκο» που υφίστανται οι Τ/κ τα οποία προκάλεσαν οικονομικές δυσκολίες, είτε στην περίοδο της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, είτε τώρα με τους σεισμούς. «Δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό να βρίσκονται ακόμη υπό «εμπάργκο» και απομόνωση» επισήμανε.

Ζήτησε ενεργό ρόλο από Στιούαρτ

Ο Τ/κ ηγέτης ζήτησε από τον Κόλιν Στιούαρτ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο εξηγώντας πως μετά το σχέδιο Ανάν, οι Ελληνοκύπριοι παρά το γεγονός ότι είπαν όχι σε αυτό, έγιναν μονομερώς αποδεκτοί στην ΕΕ κι αυτό ήταν πολύ άδικο για τους Τουρκοκύπριους.

«Από τότε, το κυπριακό πρόβλημα έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκο και αυτές είναι οι πραγματικότητες της Κύπρου που πρέπει να αντιμετωπίσει και να συζητήσει με τη δική του ομάδα και με τα μέλη του κοινοβουλίου του ίσως. Τώρα διορίζει το νέο Υπουργικό του και πολύ σύντομα θα έχει την ευκαιρία να εξετάσει όλα αυτά τα θέματα πολύ πιο σοβαρά γιατί είναι πλέον ο ηγέτης της κοινότητάς του και έχει περισσότερες ευθύνες» είπε.

Συνεργασία για σεισμούς

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν και η συνεργασία των δύο πλευρών σε περίπτωση σεισμού στο νησί καθώς, όπως τόνισε, η Κύπρος βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή. Από πλευράς του ο κ. Χριστοδουλίδης του μετέφερε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα του σεισμού και για τους Τ/κ μαθητές της ομάδας βόλεϊ. Παράλληλα σημείωσε πως οι «θεσμοί» του ψευδοκράτους, όπως η «πολιτική άμυνα» και οι ομάδες διάσωσης των «δυνάμεων ασφαλείας» έχουν αποκτήσει μια εμπειρία λόγω των σεισμών στην Τουρκία.

Ερωτηθείς για την προετοιμασία σχετικά με τους σεισμούς, ο κ. Τατάρ σημείωσε πως στο παρόν στάδιο δεν γνωρίζει αν αυτή θα γίνει μέσω των υφιστάμενων Τεχνικών Επιτροπών ή μέσω μιας διαφορετικής διαδικασίας, αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι μια διαφορετική διαδικασία θα της αποδώσει περισσότερη σημασία. «Θα ήταν καλύτερα εάν οι οργανώσεις και οι θεσμοί του κράτους της τδβκ μοιράζονταν τις εμπειρίες τους σε μια επιτροπή και να γίνει αυτό με ξεχωριστή ρύθμιση, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε θετικές εξελίξεις στην συνεργασία μας».