Μέρα με τη μέρα μπαίνουν όλα και πιο βαθιά στην προεκλογική οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Αννίτα Δημητρίου και Δημήτρης Δημητρίου βρίσκονται επί ποδός με ένα τηλέφωνο στο χέρι και με ένα βαρυφορτωμένο από το πρωί μέχρι το βράδυ πρόγραμμα επαφών, σε μία προσπάθεια να επικοινωνήσουν σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό κομματικών μελών.

Οι δύο υποψήφιοι, μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις τους, επιχειρούν να δώσουν το δικό τους στίγμα στον προεκλογικό. Η Αννίτα Δημητρίου, συνεχίζει να μιλά για το μοντέλο της συλλογικής ηγεσίας και της συλλογικής προσπάθειας για αλλαγές στο κόμμα. Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Δημητρίου, εστίασε χθες σε τρεις διαφορές της δικής του υποψηφιότητας, εστιάζοντας στο πλάνο που έχει για το κόμμα. 

>> Αννίτα: Συλλογική ηγεσία

Η Αννίτα Δημητρίου, η οποία ήταν χθες φιλοξενούμενη στο ραδιόφωνο του Active δήλωσε πώς εκείνος που θα λάβει το πρόσταγμα από τον κόσμο του ΔΗΣΥ, θα έχει την ψήφο εμπιστοσύνης για την ενότητα, σταθερότητα, διασφάλιση αρχών, εκσυγχρονισμό και ανασυγκρότηση του κόμματος από την επόμενη μέρα στο ΔΗΣΥ.

«Έχουμε χρέος», πρόσθεσε, «να διασφαλίσουμε τη μελλοντική πορεία του ΔΗΣΥ, που δεν είναι άλλη από το να κινηθούμε με συνεννόηση και ειλικρίνεια».

Η ίδια, όπως είπε, δεν υποστηρίζει τη συγκρουσιακή φιλοσοφία, αλλά συμπλήρωσε, «εκεί και όπου χρειάζεται πρέπει να χρεώσεις ανάστημα και φωνή για να υπερασπιστείς με επιχειρήματα και πολιτικό πολιτισμό και όχι να φωνάζεις ή συκοφαντείς για να αποδεικνύεις την ορθότητα σου».

Έχω, συμπλήρωσε η Αννίτα Δημητρίου, «την απαραίτητη αποφασιστικότητα και την ενεργητικότητα, με την πολύτιμη εμπειρία που έχω αποκτήσει και ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, να τα καταφέρω με επιτυχία στην Προεδρία του ΔΗΣΥ».

Η Αννίτα Δημητρίου μίλησε δε, για μια συλλογική ηγεσία και όχι όπως είπε το κόμμα του ενός ή της μίας. Ένα κόμμα τόνισε, δεν μπορεί να εξαρτάται από ένα και μόνο πρόσωπο, τον ηγέτη του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μιλώντας επίσης στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, η Αννίτα Δημητρίου, σημείωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε προσπάθεια αφορισμού και ισοπέδωσης του απερχόμενου προέδρου του κόμματος, αφού όπως ανέφερε, οι ευθύνες είναι συλλογικές.

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι μπορεί να ασκήσει με πλήρη επάρκεια τα καθήκοντά της, ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αλλά και ως πρόεδρος της Βουλής.

Ανέφερε, ακόμη, ότι σύμφωνα με την απόφαση των συλλογικών οργάνων του κόμματος, ο ΔΗΣΥ θα ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση και θα στηρίξει κάθε πρωτοβουλία η οποία θα ωφελήσει τους πολίτες.

>> Δημήτρης: Μίλησα από την πρώτη στιγμή

Ο έτερος υποψήφιος για την προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού, Δημήτρης Δημητρίου, αναφέρθηκε ξανά σε ανεξαρτησία της υποψηφιότητα του. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του «Άλφα» στάθηκε σε τρεις διαφορές της υποψηφιότητας του σε σχέση με την υποψηφιότητα της Αννίτας Δημητρίου.

Η πρώτη διαφορά του, όπως είπε, είναι ότι είχε την τόλμη να πει από το βράδυ της 5ης Φεβρουαρίου τα πράγματα με το όνομα τους και να θέσει την υποψηφιότητα του λέγοντας τι πιστεύει ότι πρέπει να γίνεις στην παράταξη χωρίς εξαρτήσεις και όποιες προϋποθέσεις.

«Η δεύτερη ειδοποιός διαφορά που πιστεύω ότι έχω με την Αννίτα Δημητρίου είναι ότι έχω πλάνο, σχέδιο συγκεκριμένες εισηγήσεις για το πως θα καταφέρουμε να δυναμώσουμε και να μεγαλώσουμε τον ΔΗΣΥ, σε επίπεδο λειτουργικό, οργάνωσης και καταστατικών αλλαγών που χρειάζεται να γίνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανάμεσα σε άλλα εισηγείται την αλλαγή του καταστατικού κατά τρόπο που η εκλογή προέδρου και ηγεσίας να γίνεται με ισχυρή πλειοψηφία 50+1 ψήφους και χρειάζεται να γίνεται και δεύτερος γύρος εκλογών. Ως επίσης και να ξεπεραστεί η λογική που λέει ότι ο υποψήφιος της παράταξης πρέπει παράλληλα να είναι και υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές. Η τρίτη αλλαγή που εισηγείται είπε είναι ένα ετήσιο πολιτικό συνέδριο όπου οι θέσεις της παράταξης θα εμπλουτίζονται, θα τροποποιούνται στα πρότυπα των βρετανικών πολιτικών κομμάτων.

Επιπλέον ανέφερε ότι διαφωνεί με τη θέση ότι οι εκλογές θα επηρεάσουν την ενότητα του κόμματος αρνητικά και ότι θα έπρεπε να αποφευχθούν ενώ διερωτήθηκε γιατί δεν στήριξαν τη δική του υποψηφιότητα όσοι τάσσονται υπέρ αυτής της άποψης.

Τόνισε την ανάγκη να έρθουν νέοι άνθρωποι στον ΔΗΣΥ, να εμπλουτιστούν οι τοπικές επιτροπές με νέους που να ασχολούνται με θέματα που απασχολούν τους πολίτες ώστε το κόμμα να παίρνει τον παλμό της κοινωνίας και να εμπνέει τη συμμετοχή. 

76 κέντρα Παγκύπρια και τρία εξωτερικού

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στον Δημοκρατικό Συναγερμό θα πραγματοποιηθούν στις 11 Μαρτίου. Για τις ανάγκες των εκλογών θα λειτουργήσουν συνολικά 76 εκλογικά κέντρα παγκύπρια καθώς επίσης και τρία κέντρα εξωτερικού, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο. Οι ώρες ψηφοφορίας θα είναι από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα χωρίς διάλλειμα.

Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν συνολικά 50.590 εγγεγραμμένα μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού, εκ των οποίων, τα 1.700 βρίσκονται στο εξωτερικό. Για να μπορεί να ψηφίσει κάποιος πρέπει να προσκομίσει μαζί του, είτε ταυτότητα/διαβατήριο ή άδεια οδηγού ή κάποιο επίσημο έγγραφο της Κυπριακής Δημοκρατίας για ταυτοποίηση του.

Σημαντική πληροφορία για τα μέλη, είναι η λειτουργία από χθες της σχετικής ιστοσελίδας για τις εκλογές του κόμματος. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση my.disy.cy μπορούν  τα μέλη, με την εισαγωγή των στοιχείων τους, να μάθουν το εκλογικό κέντρο που ψηφίζουν στην βάση της τοπικής επιτροπής που είναι μέλη. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις συνδρομές του ή και να δηλώσουν αλλαγή κέντρου ψηφοφορίας. Αυτό μπορεί ένα μέλος να το πράξει ακόμα και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών καθώς το σύστημα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο άμεσα.