Ο καθένας από δικής του πλευράς θέλει να ακούσει τι έχουν οι άλλοι να πουν με την ελπίδα ότι θα ξεκαθαρίσει τουλάχιστον σε ενδοκυπριακό επίπεδο το πού στέκονται στο θέμα των κυρώσεων. Η προσέγγιση της κυβέρνησης όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία δεν φαίνεται να είναι η ίδια με εκείνη των δικηγόρων αλλά και των λογιστών.

Για τους δικηγόρους της Κύπρου είναι ξεκάθαρο πως δεσμευτικές είναι μόνο οι κυρώσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ, αλλά όχι των ΗΠΑ και της Βρετανίας (που έχουν ληφθεί σε εθνικό επίπεδο). Αυστηρώς νομικά ομιλούντες οι δικηγόροι της Κύπρου έχουν δίκαιο και η κυπριακή κυβέρνηση δεν φαίνεται να διαφωνεί μαζί τους. Ωστόσο σε διεθνές επίπεδο και κυρίως σε Βρετανία και ΗΠΑ δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να προσεγγίζουν το θέμα με την ίδια απλότητα ή μόνο εντός ενός καθαρά νομικού πλαισίου. Για το σκοπό αυτό προκειμένου ο καθένας να ακούσει τις θέσεις και τα επιχειρήματα ενός εκάστου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συγκάλεσε για σήμερα στις 10.30 το πρωί νέα ευρεία σύσκεψη για το θέμα των κυρώσεων από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο. Στη σύσκεψη Υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης, ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο Διοικητής της ΚΥΠ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα σύσκεψη στο Προεδρικό για τις κυρώσεις

Πέραν της ανταλλαγής απόψεων, η κυβερνητική πλευρά έχει να στείλει και το δικό της μήνυμα προς τους επαγγελματικούς κλάδους που επηρεάζονται από το όλο θέμα και έχει να κάνει με αυστηρότητα που θα πρέπει να επιδείξουν όσον τα μέλη τους. Από την άλλη, οι επαγγελματικοί φορείς όπως για παράδειγμα οι λογιστές θέλουν να ακούσουν τις σκέψεις της κυβερνητικής πλευράς όσον αφορά το πρόγραμμα επενδύσεων και ποια θα πρέπει να είναι τα δικά τους μηνύματα προς τους ξένους. 

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως «θα ζητήσουμε ενημέρωση, επειδή δεν είχαμε επίσημη ενημέρωση μέχρι τώρα, ήταν μόνο από διάφορα δημοσιεύματα, και ανάλογα με την ενημέρωση που έχουμε θα τοποθετηθούμε». Υπογράμμισε, περαιτέρω, πως οι Κύπριοι δικηγόροι δεσμεύονται μόνο από τις κυρώσεις της ΕΕ καθώς και τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών και όχι από τις αγγλοαμερικανικές κυρώσεις.

Αν υπάρχει ένδειξη για παραβίαση τέτοιων κυρώσεων από μέλος μας τότε θα κάνουμε και επιτόπιο έλεγχο και ανάλογα θα επιβάλουμε διοικητικές κυρώσεις, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η επιβολή ποινικών κυρώσεων αφορά τη Νομική Υπηρεσία.

«Το τί έχουμε μέχρι στιγμής είναι τα ανακοινωθέντα και την αιτιολόγηση για τα μέτρα που λήφθηκαν από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς. Μέχρι στιγμής δεν μας δόθηκε οποιαδήποτε πληροφορία για παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων από το δικηγορικό γραφείο το οποίο μπήκε μέσα σε αυτό το ειδικό καθεστώς», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «δεν χρησιμοποιείται καθόλου η λέξη παραβίαση στις επίσημες ιστοσελίδες των δυο Υπουργείων (ΗΠΑ και ΗΒ), απλούστατα το τί αναφέρεται είναι ότι η προσπάθεια είναι να ξηλώσουν το σύστημα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ατόμων που είναι στα απαγορευμένα πρόσωπα που δεν είναι Κύπριοι» και είπε πως στην περίπτωση του δικηγορικού γραφείου του κ. Βασιλειάδη είναι ο Ρώσος μεγιστάνας  Αλισέρ Ουσμάνοφ.

Ο κ. Κληρίδης είπε ακόμη πως «εμείς είχαμε συνάντηση με την αμερικανική πρεσβεία μόλις είδε το φως της δημοσιότητας  το θέμα. Ζητήσαμε και συναντηθήκαμε και ζητήσαμε να μας δοθούν αν υπήρχαν κάποια στοιχεία και μας ελέχθη ότι τα στοιχεία θα δοθούν στις κυπριακές αρχές και να τα πάρουμε από εκεί. Ζητήσαμε και κάποιες άλλες διευκρινίσεις και αναμένουμε, είπαν ότι θα επανέλθουν», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το ίδιο το δικηγορικό γραφείο, ανέφερε, «μιλήσαμε με τον κ. Βασιλειάδη και του ζητήσαμε και προφορικά και γραπτώς να μας ετοιμάσει μίαν έκθεση όλων των πεπραγμένων που αφορούν αυτή την υπόθεση με τον Ουσμάνοφ. Του βάλαμε προθεσμία μέχρι 5 Μαϊου να μας δώσει τα στοιχεία. Επικοινώνησα μαζί του ακόμα και προ ολίγου και μου είπε ότι είναι έτοιμη η έκθεση και θα μας τη στείλει», ανέφερε.