Περί τις 400 εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες παραμένουν σε αδράνεια μετά τις αμερικανοβρετανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις 12 Απριλίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», οι εν λόγω εταιρείες σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με παρόχους υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στις λίστες με τους περιορισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου και του OFAC (Office of Foreign Assets Control), της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Αυτή τη στιγμή το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας δέχεται καταιγισμό αιτημάτων από επιχειρηματικές οντότητες που διασυνδέονται με τα νομικά ή φυσικά πρόσωπα που περιλήφθηκαν στους καταλόγους των Αγγλοαμερικανών. Στόχος τους να προβούν σε αλλαγές που αφορούν την δομή τους, ώστε να απεμπλακούν από πρόσωπα και νομικές οντότητες που τελούν υπό περιορισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ωστόσο, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες μας, το Τμήμα αν και εξετάζει τα αιτήματα για διαφοροποιήσεις στις εν λόγω εταιρείες, εντούτοις, δεν προβαίνει σε καμία κίνηση. 

Οι ίδιες πηγές πληροφόρησης αναφέρουν στον «Φ» ότι από το γραφείο της Εφόρου Εταιρειών έχει υποβληθεί ερώτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών, που είναι η αρμόδια αρχή για τήρηση κι επίβλεψη των κυρώσεων, για το πώς θα τύχουν χειρισμού τα ζητήματα των εν λόγω επιχειρηματικών οντοτήτων. 

Ναι μεν, μόνο οι κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεσμευτικές, όμως, τα δεδομένα είναι διαφορετικά στην προκειμένη περίπτωση. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει ξεκαθαρίσει πως πλέον η Κύπρος δεν θα μείνει αμέτοχη στις περιπτώσεις επιβολής περιορισμών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα από την Κύπρο, έστω κι αν αυτές προέρχονται από τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών, στη βάση του ερωτήματος που έχει τεθεί από το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών Κύπρου, έχει αποταθεί στη Νομική Υπηρεσία. Από την τελευταία, στην ουσία, αναμένεται να δοθούν κατευθύνσεις για το πώς θα τύχει χειρισμού το όλο θέμα. Με άλλα λόγια, θα ξεκαθαριστεί αν οι κυρώσεις Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ, θα υιοθετηθούν από υπηρεσίες της κυβέρνησης.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, οι πλείστες από τις περίπου 400 οντότητες που επηρεάζονται, έχουν σχέση με την εταιρεία παροχής οικονομικών υπηρεσιών MeritServus και το δικηγορικό γραφείο CHRISTODOULOS G. VASSILIADES & CO. LLC.

Και οι δυο προαναφερθείσες παρείχαν υπηρεσίες σε μεγάλο αριθμό προσώπων και εταιρειών τους. Γι΄ αυτό κι ο αριθμός επηρεαζόμενων μετά τις τελευταίες κυρώσεις ήταν ιδιαίτερα μεγάλος (400).

Να θυμίσουμε ότι η MeritServus είναι συμφερόντων του κ. Δημήτρη Ιωαννίδη. Το όνομα του τελευταίου συμπεριλήφθηκε στις κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο λόγος γι΄ αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα πάντα με τους Βρετανούς, ήταν η συνεργασία του με τον Ρώσο μεγιστάνα και πρώην ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Όσο για τη νομική εταιρεία του γνωστού δικηγόρου, Χριστόδουλου Βασιλειάδη, συμπεριλήφθηκε στη μακρά λίστα του OFAC, για συνεργασία του με τον δισεκατομμυριούχο Άλισερ Ουσμάνοφ.

Ο «Φ» έθεσε ενώπιον της Εφόρου Εταιρειών, Ειρήνης Μυλωνά-Χρυσοστόμου, τις πιο πάνω πληροφορίες. Δεν θέλησε να σχολιάσει κάτι. Αρκέστηκε να αναφέρει ότι υπάρχει αριθμός εταιρειών που έχουν αποταθεί στο Τμήμα της για να προβούν σε αλλαγές. Και πρόσθεσε ότι τα αιτήματα εξετάζονται, χωρίς να ικανοποιούνται για την ώρα, μέχρι να ξεκαθαριστούν κάποια ζητήματα. 

Υπενθυμίζεται ότι στις κυρώσεις των ΗΠΑ συμπεριλήφθηκαν οι Κυριάκος Αττικούρης, Μαριλένα Γεωργίου, Κώστας Γιαννακού, Κυριακή Καμπέρη, Δημήτριος Σεργίδης, Αντώνης Βακανάς, Άννα Μαρία Βασιλειάδη, Χριστόδουλος Βασιλειάδης και Γιώργος Βασιλειάδης. Κυρώσεις επιβλήθηκαν και σε έξι ρωσικής καταγωγής πρόσωπα που έχουν αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο: Gulbakhor Ismailova, Vakhtang Kocharov, Gulnoz Kocharova, Varvara Skoch, Natalia Streshinskaya, Vladimir Streshinskiy. Στη λίστα περιλαμβάνονται άλλες 18 κυπριακές οντότητες.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 

Μάλλον δεν μας παίρνει…

Οι περιορισμοί για τη ρωσική εισβολή αποτελούν διεθνώς θέμα συζήτησης την τελευταία περίοδο. Υπάρχουν κάποιοι που εκφράζουν τη θέση ότι η ΕΕ, δεν έχει περιθώριο να κλιμακώσει τις κυρώσεις. Ωστόσο, αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι την τελευταία περίοδο γίνεται μια εκστρατεία για αυστηρή τήρηση των υφιστάμενων τιμωριών. Είναι ενδεικτικό ότι οι γερμανικές Αρχές που δέσμευσαν τις τρεις επαύλεις του Άλισερ Ουσμάνοφ και ένα σκάφος πολυτελείας, συνεχίζουν να διερευνούν υποθέσεις του. Τώρα τον θέτουν στο στόχαστρο για ενδεχόμενο ξέπλυμα. Φέρονται να εξετάζουν κατά πόσον νοίκιασε κερκίδα πολυτελείας (box) στο γήπεδο της Μπάγερν Μονάχου, καταβάλλοντας 250.000 ευρώ μέσω κυπριακής εταιρείας. Εξάλλου, Αμερικανοί έχουν ενημερώσει τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες ότι οι Ρώσοι παρακάμπτουν τις κυρώσεις και έκαναν συστάσεις για περαιτέρω μέτρα. Πανομοιότυπο δημοσίευμα είδαμε χθες, σε σχέση με χώρες που αξιοποιούν οι Ρώσοι για να εισάγουν δυτικά προϊόντα. Χθες, ο Ρέιντερς εμμέσως μας έκανε κατσάδα, γιατί η κυπριακή κυβέρνηση μέχρι τώρα «πάγωσε» μόνο 100 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τις κυρώσεις…