Θύελλα πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων προκάλεσε η δημοσιοποίηση μέσω ενός παραπολιτικού σχολίου του «Φ» της περίπτωσης εργοδότησης 19χρονης χωρίς πτυχίο, στη θέση συνεργάτη του υφυπουργού Τουρισμού Κώστα Κουμή.

Το θέμα προκάλεσε νωρίς χθες το πρωί την παρέμβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η οποία θέτει ζήτημα ελέγχου για όλους τους συμβούλους που έχουν προσληφθεί από Υπουργούς και Υφυπουργούς, σημειώνοντας πώς θα δώσει στη δημοσιότητα όσα από τα στοιχεία αυτά, είναι επιτρεπτό να δοθούν, τονίζοντας πώς είναι «πρόδηλα παράνομη και καταχρηστική».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία στην ιδιαίτερα δηκτικήανακοίνωση που εξέδωσε, κάνει αναφορά στη απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου του Μαρτίου του 2019, σύμφωνα με την οποία υπάρχει καθορισμένο πλαίσιο απασχόλησης συμβούλων/ συνεργατών, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να έχουν  συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους και είναι κάτοχοι πτυχίου. Κυβερνητικές διέρρεαν ως απάντηση ότι υπήρξε νέα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, με την οποία ακύρωνε την προηγούμενη του απόφαση του Μαρτίου, θέλοντας ουσιαστικά να αναδείξουν ότι νομότυπα έγινε η εργοδότηση της 19χρονης στο Υφυπουργείο Τουρισμού. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιμένει ο Ελεγκτής: Θα είναι παράνομη η πρόσληψη 19χρονης

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, σήκωσε εκ νέου το γάντι απαντώντας με νέα επιστολή η οποία αναδεικνύει τόσο τον σκανδαλώδη τρόπο χειρισμού του θέματος από την προηγούμενη Κυβέρνηση, όσο και το γεγονός ότι η έλλειψη νομικού πλαισίου, δεν νομιμοποιεί την απασχόληση ενός ατόμου στη θέση συμβούλου χωρίς πτυχίου. Υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι η πρόσληψη ως «Συμβούλου προσώπου που είναι 19 ετών και δεν έχει πτυχίο πανεπιστημίου θα είναι πρόδηλα παράνομη και καταχρηστική».

Όπως αναφέρει στη δεύτερη ανακοίνωση της η Ελεγκτική Υπηρεσία, στον περί Προϋπολογισμού Νόμο, που είναι η μόνη νομική βάση που θα μπορούσε κάποιος να επικαλεστεί για να δικαιολογήσει τέτοιο κατ’ εξαίρεση διορισμό, ρητά καθορίζεται ως βασικό καθήκον τέτοιων συμβούλων η διεξαγωγή ερευνών και η ετοιμασία μελετών και σημειωμάτων, που πρόδηλα παραπέμπει σε πρόσωπο που κατέχει εμπειρογνωμοσύνη και ειδική κατάρτιση. 

«Το πιο πάνω», σημειώνει, «απαντά και σε διάφορους ισχυρισμούς ότι δήθεν η 19-χρονη φοιτήτρια θα μπορούσε να προσληφθεί για να χειρίζεται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Υφυπουργού. Τούτο δεν είναι επιτρεπτό». Τονίζει δε πώς «ο νομοθέτης δεν επιτρέπει την παράκαμψη των κανονικών διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού για άλλα βοηθητικά καθήκοντα. Για αυτά τα βοηθητικά καθήκοντα μόνη επιλογή είναι η εκτέλεσή τους από μόνιμο ή έκτακτο προσωπικό της Δημόσιας Υπηρεσίας». Η τελευταία πρόταση, για το βοηθητικά καθήκοντα, απαντά και στους ισχυρισμούς που διέρρεαν χθες από το περιβάλλον του Προεδρικού, ότι το συγκεκριμένο άτομο, θα ασκεί βοηθητικά καθήκοντα και δεν θα έχει ρόλο συμβούλου στο Υφυπουργείο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έσπευσε χθες να καθησυχάσει τις αντιδράσεις δηλώνοντας πώς δεν θα γίνει τίποτα που ξεφεύγει του πλαισίου της νομιμότητας και λέγοντας πώς δεν πρέπει να γίνεται καννιβαλισμός. 

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα συγκεκριμένου διορισμού στο Υφυπουργείο Τουρισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τίποτα μα τίποτα δεν θα γίνει που ξεφεύγει του πλαισίου της νομιμότητας. Και γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Από κει και πέρα αν υπάρχει οποιαδήποτε κριτική η οποία είναι καλοδεχούμενη κριτική θα πρέπει να γίνεται προς την Κυβέρνηση, προς την εκτελεστική εξουσία και να μην γίνεται κανιβαλισμός εναντίον ατόμων. Επιτέλους ας είμαστε λίγο προελκτικοί, να γίνεται η κριτική, είναι ευπρόσδεκτη, είναι καλοδεχούμενη, είμαστε σε μια δημοκρατική χώρα, αλλά να γίνεται προς την εκτελεστική εξουσία». 

Επανέλαβε ότι δεν θα γίνει κάτι που ξεφεύγει του πλαισίου νομιμότητας, σημειώνοντας ότι «είμαι κάθετος σε αυτό το θέμα επί όλων των πτυχών που άπτονται αποφάσεων, νομοθεσιών, κανονισμών κ.ο.κ.». 

Μένει πάντως να αιωρείται από τη δήλωση του Προέδρου, το τι εννοεί, αναφέροντας πώς «δεν θα γίνει τίποτα που θα ξεφεύγει του πλαισίου της νομιμότητας», από τη στιγμή που το συγκεκριμένο άτομο βρίσκεται εδώ και μέρες στο χώρο του υφυπουργείου. 

62.000 ευρώ για κάθε Υφυπουργείο

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2023 που εγκρίθηκε από την Βουλή, στην περίπτωση του Υφυπουργείου Τουρισμού, το κονδύλι που έχει εγκριθεί για συμβούλους/ συνεργάτες, ανέρχεται στις 62.000 ευρώ. Το ίδιο ποσό έχει εγκριθεί και για τα υπόλοιπα υφυπουργεία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η πρακτική που ακολουθείτο κάθε χρόνο από την Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου της, ήταν το σταύρωμα του συνολικού κονδυλίου για του συμβούλους/ συνεργάτες του Προέδρου της Κυβέρνησης. Ζητείτο, πριν αποδεσμευτεί το κονδύλι, να πήγαινε στη Βουλή, ο κατάλογος των συνεργατών. Φέτος, η συγκεκριμένη τροπολογία του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων δεν εξασφάλισε πλειοψηφία. Ο ΔΗΣΥ ως κυβερνών κόμμα ψήφισε κατά, ενώ ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, λειτουργώντας προληπτικά, καθώς έβλεπαν την πιθανότητα εκλογής Νίκου Χριστοδουλίδη, επίσης καταψήφισαν.