Δεν πρόλαβε να σβήσει η πρώτη φωτιά για την Κυβέρνηση σε σχέση με την σύμβουλο του Υφυπουργείου Τουρισμού και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, θέτει θέμα και για τον διορισμό της Μαριλένας Ραουνά ως Προεδρικού Επιτρόπου.

Ο Γενικός Ελεγκτής με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη ζητά εξηγήσεις και αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος διορισμός είναι παράνομος διότι στον κρατικό προϋπολογισμό, δεν περιλαμβάνεται κονδύλι για τη θέση του Προεδρικού Επιτρόπου. Για την θέση του Προεδρικού Επιτρόπου, όπως ανέφερε και σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις στον «Άστρα» ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προβλέπεται με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μισθός 90 χιλιάδων ευρώ ετησίως, αλλά δεν υπάρχει τέτοιο κονδύλι στον Προϋπολογισμό του κράτους. 

Ο διορισμός της στη θέση του Προεδρικού Επιτρόπου δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα, μόλις πριν από δώδεκα μέρες μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 12 Απριλίου. Σκοπός της απόφασης αυτής ήταν ουσιαστικά να μπορεί η κ. Ραουνά να ασκεί τα καθήκοντα της ως Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου, καθώς η ίδια δεν είναι διπλωμάτης. Ήταν για χρόνια συνεργάτης του Προέδρου Χριστοδουλίδη όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών, ασκώντας καθήκοντα συμβούλου.

Σύμφωνα με την είδηση όπως δημοσιεύθηκε στις 28 Απριλίου στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, διόρισε την Μαριλένα Ραουνά ως Προεδρικό Επίτροπο προκειμένου αυτή να μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά της ως Διευθύντρια του Διπλωματικού του Γραφείου. Ο διορισμός αυτός δεν αφορά κάποια από τις θέσεις των Επιτρόπων που δεν έχουν πληρωθεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΗΧΗΤΙΚΟ / Μάριος Πετρίδης: Δεν έχει αρθεί η παρανομία

Επικαλούμενο την δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Πράξη του υπ’ αριθμό 357/2023, ημερομηνίας 12 Απριλίου 2023, διόρισε την Μαριλένα Ραουνά ως Προεδρικό Επίτροπο από την 1η Μαρτίου 2023.

«Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ ο διορισμός αυτός δεν αφορά κάποια από τις θέσεις των Επιτρόπων που δεν έχουν πληρωθεί. Έγινε προκειμένου η κ. Ραουνά, η οποία δεν είναι μέλος της διπλωματικής υπηρεσίας ή δημόσιος υπάλληλος, να μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά της ως Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου, σύμβουλος για θέματα ΕΕ που προετοιμαζει τον Πρόεδρο για τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και αποτελεί το σημείο επαφής στην Προεδρία για θέματα ΕΕ, και Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου», αναφερόταν στην σχετική είδηση.

Σημειώνεται ότι το Διπλωματικό Γραφείου συστάθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 2003 επί Τάσσου Παπαδόπουλου και σύμφωνα με αυτή, στελεχώνεται από διπλωμάτες. Δηλαδή υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών. Η κ. Ραουνά, η οποία δεν είναι μέλος του διπλωματικού σώματος, δεν θα μπορούσε να είναι επικεφαλής του γραφείου. Αυτός ήταν και ο λόγος, που η Κυβέρνηση έσπευσε να λάβει απόφαση, αλλάζοντας τους όρους της προηγούμενης απόφασης του 2003, ώστε να μπορεί να ασκεί καθήκοντα Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου και Επίτροπος. Επειδή ο διορισμός της κ. Ραουνά, έγινε την 1η Μαρτίου, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τίθετο σε ισχύ από την 1η Μαρτίου, όπως και ο διορισμός της. Έχει δηλαδή αναδρομική ισχύ.

Σε δηλώσεις του χθες στο ραδιόφωνο του «Άστρα», ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι για τον διορισμό της κ. Ραουνά στη θέση του Προεδρικού Επιτρόπου και όχι του Επιτρόπου Προεδρίας, με μισθό 90 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και με αναδρομικότητα από τον Μάρτη, η Ελεγκτική Υπηρεσία, είπε, ζήτησε με επιστολή της προς την κυβέρνηση εξηγήσεις καθώς δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό μισθοδοσία για θέση Προεδρικού Επιτρόπου.

Η Κυβέρνηση παρανομεί, επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαηλίδης, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη αμοιβή στον προϋπολογισμό για τη θέση Προεδρικού Επιτρόπου.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως πληροφορούμαστε, μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει οποιαδήποτε απάντηση στην επιστολή της από το Προεδρικό.