Ερωτήματα και αβεβαιότητα καταγράφεται σε σχέση με τις κυρώσεις… Τα περιοριστικά μέτρα των Αγγλοαμερικανών στις 12 Απριλίου για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα οποία είχαν έντονο κυπριακό χρώμα, προκάλεσαν παρενέργειες, κι είχαν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις απ’ ό,τι εκτιμάτο. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις για χειρισμό των άμεσα εγειρόμενων ζητημάτων.

Ένα από τα θέματα έχει να κάνει με τις 400 επιχειρηματικές οντότητες που είναι αδρανείς στον Έφορο Εταιρειών. Πολλές απ’ αυτές φέρονται να είχαν υγιή κύκλο εργασιών και λάμβαναν διοικητικές υπηρεσίες από τα δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία που εμπλέκονται στις κυρώσεις, χωρίς να έχουν οποιαδήποτε ανάμειξη με τον Άλισερ Ουσμάνοφ ή τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Οι δύο ολιγάρχες ήταν και ο στόχος των πρόσφατων περιοριστικών μέτρων. Ταυτόχρονα, θέμα προκύπτει και για μεγάλο αριθμό τραπεζικών λογαριασμών ατόμων που δεν είναι εμπλεκόμενα με τους περιορισμούς, αλλά έχουν συγγένεια με υπαλλήλους γραφείων που περιλήφθηκαν στις λίστες κυρώσεων. Τα λεφτά τους είναι «δεσμευμένα» μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους τραπεζικούς οργανισμούς.

Την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις για το άμεσο μέλλον. Είναι ενδεικτικό ότι η Νομική Υπηρεσία που κλήθηκε χθες στη Βουλή προκειμένου να δώσει κάποιες απαντήσεις για το «πάγωμα» εταιρειών (εκκρεμεί γνωμάτευσή της που ζητήθηκε από το τμήμα Εφόρου Εταιρειών μέσω υπουργείου Οικονομικών), δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κι όλα αυτά ενώ είμαστε ενόψει του 11ου -δεσμευτικού για την Κύπρο- πακέτου περιοριστικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (την περασμένη Παρασκευή η Κομισιόν προώθησε στα κράτη-μέλη τις εισηγήσεις της). Μάλιστα, αναμένονται προσεχώς νέες κυρώσεις από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, OFAC και οι οποίες αναμένεται να περιλαμβάνουν πάλι φυσικά και νομικά πρόσωπα από την Κύπρο. Οι τελευταίες τοποθετούνται χρονικά την περίοδο της συνόδου των G7, που είναι προγραμματισμένη για το διήμερο 19/5-21/5 στην Χιροσίμα.

Οι πιο πάνω πτυχές της όλης υπόθεσης αναδείχθηκαν στην χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών. Σ’ αυτήν συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου, εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ).

«Ντόμινο»

Ενδεικτικό των παρενεργειών που προκλήθηκαν σε εταιρείες που δεν είχαν άμεση ανάμειξη αλλά είναι μπλοκαρισμένες από το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών, είναι και τα όσα ανέφερε χθες η Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου. Η τελευταία είναι μέλος του Δ.Σ. και εκπρόσωπος Τύπου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ενώ είναι πιστοποιημένη για την ειδίκευσή της στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. 

Μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή «πάγωσαν» λογαριασμοί νόμιμων επενδυτών που συνεργάζονται με δικηγορικό γραφείο στο οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις. Εξήγησε, πως οι τράπεζες ζητούν απ’ αυτούς τους επενδυτές να προσκομίσουν πιστοποιητικό από τον Έφορο Εταιρειών, που να επιβεβαιώνει ότι δεν εξυπηρετούνται πλέον από το δικηγορικό γραφείο που συμπεριλήφθηκε στις λίστες του OFAC και της Βρετανίας. Πρόσθεσε, όμως, ότι αυτό είναι αδύνατον από τη στιγμή που το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών για να επιτρέψει σ’ αυτούς τους επενδυτές να προχωρήσουν σε αλλαγές και να απεμπλακούν, θα πρέπει να λάβει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία που να το επιτρέπει.

«Αυτή τη στιγμή η επιβολή κυρώσεων σε δικηγορικό γραφείο έχει δημιουργήσει συνεπακόλουθα πάγωμα λογαριασμών όλων των πελατών του συγκεκριμένου γραφείου», είπε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΔΣ. Σε άλλο σημείο σχολίασε: «Αντιλαμβανόμαστε ότι αν ακολουθήσει κι άλλο πακέτο με περισσότερα γραφεία, θα υπάρξει μεγάλη αύξηση και ένα ντόμινο που θα πλήξει καίρια περαιτέρω την αξιοπιστία της χώρας. Ο Έφορος Εταιρειών μας έχει πει ότι περιμένει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία». 

Στη συνεδρία τέθηκε και το θέμα του παγώματος τραπεζικών λογαριασμών προσώπων που έχουν συγγένεια με έναν εκ των υπαλλήλων μεγάλου δικηγορικού γραφείου. Το θέμα ήγειρε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για επηρεασμό «συνταξιούχων γονέων» από την όλη κατάσταση. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, αιτιολόγησε γιατί γίνεται αυτό, αναφερόμενος στους ελέγχους που γίνονται από τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς σε τέτοιες περιπτώσεις. Προηγουμένως είχε αναλύσει επαρκώς τον τρόπο που ενεργούν οι τράπεζες όταν επιβάλλονται κυρώσεις από κράτη όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία. Εξήγησε, μεταξύ άλλων, πως αν και για υπηρεσίες του κράτους είναι δεσμευτικές μόνο κυρώσεις από τον ΟΗΕ και την Ε.Ε., εντούτοις, για τον τραπεζικό τομέα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ανέφερε ότι αν, για παράδειγμα, μια κυπριακή τράπεζα, δεν συμμορφωθεί με κυρώσεις των ΗΠΑ, «χάνει πρόσβαση στο αμερικανικό δολάριο». Πάντως, με βάση τα όσα είπε ο κ. Ηροδότου, οι κυρώσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είχαν επιπτώσεις στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Εξάλλου, μετά από ερώτημα, ο κ. Ηροδότου εξήγησε ότι όσοι περιλαμβάνονται στις αμερικανικές κυρώσεις και θέλουν εξαιρέσεις για να πληρώσουν λειτουργικά έξοδα ή υπαλλήλους, θα πρέπει να αποταθούν στην αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ, που είναι ο OFAC.

Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας έθεσε ερώτημα κατά πόσον από πλευράς πολιτείας, έχει εκτιμηθεί πώς θα αντιμετωπιστεί ενδεχόμενος επηρεασμός εργαζομένων σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, αν κλιμακωθούν οι κυρώσεις. Έθεσε ερώτημα προς τους εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών κατά πόσον έγινε κάποια σύσκεψη με στελέχη του υπουργείου Εργασίας. Δεν υπήρξε απάντηση.

«Εντελώς διαφορετική η πραγματικότητα στο εξωτερικό»

Η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, που ήταν η εισηγήτρια για τη συζήτηση του θέματος, σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας, ήταν έντονη. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το θέμα που συζητήσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών είναι υψίστης σημασίας και αφορά στην εικόνα της χώρας μας διεθνώς. Όλα αυτά που συμβαίνουν με την επιβολή κυρώσεων δεν μπορούμε να τα εξετάζουμε αποσπασματικά. Αυτή τη στιγμή, στο εξωτερικό έχει σχηματιστεί μια εικόνα που όσο και να επιχειρούμε για σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης να την απαλύνουμε, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Οι ξένοι δεν διακρίνουν το θέμα των κυρώσεων λόγω του Ουκρανικού από το ζήτημα των χρυσών διαβατηρίων που προηγήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και τις προσπάθειες που έγιναν ώστε να βοηθηθούν κάποιοι να συγκαλύψουν δράσεις και δραστηριότητες ολιγαρχών. Διαβατήρια τα οποία δεν θα έπρεπε να είχαν εκδοθεί λόγω του ιστορικού του προσώπου.

Υπάρχει λοιπόν διεθνώς, μια πολύ επιζήμια για την αξιοπιστία της χώρας μας εικόνα. Οι  εποπτικές Αρχές της Κύπρου επιβάλλεται να είναι αυστηρές και αποτελεσματικές. Απόλυτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της εικόνας της Κύπρου. Δεν γίνεται σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίζεται το κυπριακό διαβατήριο καχύποπτα με αποτέλεσμα τον περιορισμό δραστηριοποίησης ειδικά στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Πρέπει να μας προβληματίσει το όλο θέμα, να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν και να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης».

Από πλευράς των σωμάτων εποπτείας των επηρεαζόμενων οντοτήτων από τις κυρώσεις (Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου) δόθηκαν διευκρινίσεις για μέτρα που λήφθηκαν ώστε τα μέλη τους να συμμορφωθούν με κυρώσεις ή να τεθούν αντιμέτωποι με επιπτώσεις όσοι ενδεχομένως παρανόμησαν. 

Δυσαρέσκεια για Εισαγγελέα

Ο Δημήτρης Δημητρίου, εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη. «Κακίζω τη στάση του» είπε και πρόσθεσε: «Όχι μόνο γιατί δεν ήρθε, αλλά ούτε φρόντισε ώστε να έρθει εκπρόσωπός του». Στη συνεδρία, πάντως, δεν είχαν προσκληθεί η Έφορος Εταιρειών, Ειρήνη Μυλωνά-Χρυσοστόμου, αλλά ούτε και εκπρόσωπος του Κτηματολογίου.  

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία από τουλάχιστον δύο συμμετέχοντες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέρ Ρέιντερς, είχε λανθασμένη πληροφόρηση για τις επενδύσεις Ρώσων στην Κύπρο και την περιουσία που δεσμεύτηκε απ’ αυτούς στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις. Σχολιάστηκαν οι πρόσφατες τοποθετήσεις του κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο. Αναφέρθηκαν συγκεκριμένα αριθμητικά δεδομένα. Βάσει των όσων διαμείφθηκαν στη συνεδρία θα του σταλεί σχετικό σημείωμα με ακριβείς λεπτομέρειες.