Η ένταξη των δημόσιων νοσοκομείων στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ «φαντάζει κάτι το ακατόρθωτο» δηλώνουν οι νοσηλευτές, ενώ οι γιατροί υποστηρίζουν ότι μάλλον «θα χρειαστεί ένα μαγικό ραβδί» για να λυθούν όλα τα προβλήματα, να καλυφθούν όλες οι εκκρεμότητες και να στελεχωθούν σωστά τα νοσηλευτήρια με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε διαστημα μόλις 18 ημέρων. 

Οι Συντεχνίες γιατρών και νοσηλευτών ανεβάζουν τους τόνους, καλώντας τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, να επισπεύσει τις διαδικασίες, αφού όπως τονίζουν «η 1η Ιουνίου και η δεύτερη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ είναι πλέον πολύ κοντά». 
Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνουν τον διάλογο που διεκόπη και αφορούσε την παραχώρηση κινήτρων στους ειδικούς γιατρούς του δημοσίου, οι οποίοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους διακούχους του ΓεΣΥ. Περιλαμβάνουν επίσης τη στελέχωση των νοσηλευτηρίων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τονίζοντας ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δώσει πριν από τρεις εβδομάδες οδηγία ώστε το θέμα να διευθετηθεί τάχιστα, αλλά ακόμα περιμένουμε να έχουμε εξελίξεις». 

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί σε γιατρούς και νοσηλευτές, το γεγονός ότι εξαιτίας της πανδημίας οι ανάγκες των πολιτών έχουν συσωρευθεί και υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην αναμονή χιλιάδες χειρουργικές επεμβάσεις και εξέτασεις. Διερωτούνται μάλιστα, «πώς θα τα βγάλουν πέρα τα νοσηλευτήρια τα οποία θα πρέπει να λειτουργούν με το 60% μόνο της δυναμικότητάς τους λόγω των περιοριστικών μέτρων». 

Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, Γιατροί της ΠΑΣΥΔΥ, Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών και Κλάδος Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ τονίζουν ότι «ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας πρέπει τάχιστα να προωθήσει όλα όσα εκκρεμούν» και δηλώνουν έτοιμες να συνεργαστούν «ώστε τα νοσηλευτήρια να ενταχθούν με όσο το δυνατό λιγότερα προβλήματα στο ΓεΣΥ». 

«Για να κατεφέρουν τα δημόσια νοσηλευτήρια να προετοιμαστούν σωστά χρειάζεται ένα μαγικό ραβδί», δήλωσε μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος του Κλάδου των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ Αγαθοκλής Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι «εμείς ως γιατροί αγωνιζόμαστε για την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, αλλά τα νοσηλευτήρια βγαίνουν τραυματισμένα από την πανδημία». 

Ως Κλάδος, είπε ο κ. Χριστοφίδης, «μας ανησυχεί ιδιαίτερα η κατάσταση. Τα γνωστά προβλήματα των νοσοκομείων παραμένουν, όπως είναι η υποστελέχωση, η έλλειψη οργάνωσης, η διακοπή του διαλόγου που βρισκόταν σε εξέλιξη και αφορούσε τα κίνητρα» και «κυρίως οι συσσωρευμένες ανάγκες οι οποίες έχουν ήδη ανεβάσει τις λίστες αναμονής σε πολύ ψηλά επίπεδα, μιλάμε για πολύ μεγάλους αριθμούς και με δεδομένο ότι είμαστε 18 ημέρες πριν την 1η Ιουνίου και ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία με τον ιδιωιτκό τομέα, το ενδεχόμενο να κληθεί το δημόσιο να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών, είναι πολύ ορατό». Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση «η εντολή του Πρέδρου της Δημοκρατίας ήταν σαφής. Εμείς είχαμε μια συνάντηση με τον ΟΚΥπΥ, αλλά αναμένουμε τώρα ότι θα ξανασυναντηθούμε στις 15 Μαΐου για να δούμε πώς προχωρούμε. Τα περιθώρια βεβαίως έχουν στενέψει επικίνδυνα». 

«Δεν είμαστε έτοιμοι, όσο θα έπρεπε να ήμασταν», ανέφερε από πλευράς του ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, Σωτήρης Κούμας. «Να υπενθιυμίσουμε ότι πριν την πανδημία υπήρχαν διεργασίες μεταξύ μας με τον ΟΚΥπΥ ώστε να επιλυθούν θέματα τα οποία σίγουρα εάν δεν επιλυθούν τις επόμενες ημέρες, θα δημιουργήσουν δυσκολίες». Σε αυτά τα θέματα, πρόσθεσε, «περιλαμβάνονται τα κίνητρα και το εργασιακό περιβάλλον που θα πρέπει να δημιουργηθεί εντός των νοσοκομείων και οι συσσωρευμένες ανάγκες και βεβαίως το θέμα του συντονισμού και της οργάνωσης». «Μπαίνουμε σε ένα περιβάλλον άγνωστο, το οποίο θα είναι λόγω της κατάστασης και απρόβλεπτο και αυτό πρέπει να μας κάνει να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα για να προλάβουμε όσα περισσότερα μπορούμε». Για αυτό, «ως ΠΑΣΥΚΙ έχουμε καλέσει και τον ΟΚΥπΥ, και την Κυβέρνηση και τα κόμματα, να αναλάβει ο καθένας το δικό του μερίδιο ευθύνης και να βοηθήσουν να ενδυναμώσουν τα κρατικά νοσοκομεία εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων». Αν τα δημόσια νοσοκομεία «στηριχθούν και ενδυναμωθούν, τότε κατ’ επέκταση θα στηριχθεί και το ΓεΣΥ», κατέληξε. 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βολιδοσκοπεί την κατάσταση ο ΟΑΥ

Κλιμακωτές οι μειώσεις γιατρών

Ανάλογα με τον αριθμό των δικαιούχων που έχουν εγγεγραμμένους στον κατάλογό τους
Το ενδεχόμενο να γίνουν κλιμακωτά και όχι οριζόντια οι μειώσεις στις απολαβές των προσωπικών γιατρών μελετά ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, «οι μειώσεις μπορεί να γίνουν με κλιμακωτό τρόπο και ανάλογα με τους δικαιούχους που έχει εγγεγραμμένους στον κατάλογό του ο κάθε γιατρός» και τόνισε ότι ο Οργανισμός «δεν θέλει να δίνει το μήνυμα ότι απλά αποφασίζει και διατάζει. Για αυτό τον λόγο άλλωστε και είχαμε ήδη επαφές με τους γιατρούς μας για να τους ενημερώσουμε και να τους ακούσουμε».
Τη στιγμή ωστόσο που ο ΟΑΥ φαίνεται να κάνει δεύτερες σκέψεις, εκπρόσωποι των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ εξαπέλυσαν χθες επίθεση εναντίον του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε την άποψη ότι οι μισθοί των γιατρών θα πρέπει να μειωθούν διότι σε μια περίοδο κρίσης όπου ολόκληρη η κοινωνία αντιμετωπίζει προβλήματα «μπορεί να είναι και προκλητικές οι συγκεκριμένες απολαβές». 

Στο γραφείο του Υπουργού έφθασαν, εξάλλου, τις προηγούμενες ημέρες και επιστολές από διάφορες ομάδες προσωπικών γιατρών κάποιοι εκ των οποίων απορρίπτουν κάθετα το ενδεχόμενο μειώσεων στις απολαβές τους και κάποιοι άλλοι ζητούν περαιτέρω ενημέρωση. 

«Να μας πουν ποιοι είναι αυτοί που παίρνουν προκλητικά ψηλά εισοδήματα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας των οικογενειακών γιατρών Ανδρέας Πολυνείκης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ο προσωπκός γιατρός πληρώνει ενοίκια, γραμματέα, φόρο, αναλώσιμα. Με αυτά όλα ένας γιατρός μπορεί να παίρνει €50.000 τον χρόνο. Υπάρχει κάποιος που μπορεί να πει ότι αυτό είναι προκλητικό;» Η επιστημονική εταιρεία την οποία εκπροσωπεί, ανέφερε, «δεν θα δεχθεί μειώσεις». 

Επιστολή στον υπουργό Υγείας απέστειλε όμως και ομάδα 40 προσωπικών γιατρών, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη το περασμένο Σάββατο και αποφάσισαν ότι θα ζητήσουν περαιτέρω ενημέρωση. «Σεβόμαστε και εκτιμούμε τον θεσμό του υπουργού Υγείας. Θεωρούμε τουλάχιστον άστοχο όμως να δηλώνει ότι θα γίνουν αποκοπές στις απολαβές των προσωπικών ιατρών με ανεπαρκή τεκμηρίωση. Αυτό δείχνει άγνοια και έλλειψη ορθής ενημέρωσης για την πραγματικότητα των ανθρώπων της πρώτης γραμμής» ανέφεραν στην επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας. Αναλύοντας εξάλλου τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι προσωπικοί γιατροί κατά την πανδημία, αναφέρουν ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει και οι αποκοπές των μισθών των ιατρών της πρώτης γραμμής είναι ενέργεια άστοχη». 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα δύσκολα μπαίνει το ΓεΣΥ

Νοσηλευτές: «Πρέπει να κρατήσουμε όρθια τα νοσοκομεία»

«Οι ανάγκες είναι μεγάλες. Η στήριξη και η ενίσχυση των αυτόνομων νοσοκομείων με νοσηλευτικό προσωπικό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει καν να το συζητάμε αλλά πρέπει να περάσουμε στην πράξη», ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ Θεόδωρος Πετέλης. «Γίνεται ένας αγώνας δρόμου από τον ΟΚΥπΥ, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία σε ένα ικανοποιητικό βαθμό. Αναμένουμε να γίνουν οι προσλήψεις νοσηλευτών. Θεωρούμε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Εκτός από τη στελέχωση πρέπει να δούμε πώς θα χωριστούν τα νοσοκομεία σε ζώνες ‘’καθαρές’’ και σε ζώνες ‘’κορωνοϊού’’. Πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσουμε έχοντας μόνο το 60% των κλινών στη διάθεσή μας. Υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες και λίγος χρόνος», είπε, προσθέτοντας ότι «όλο αυτό φαίνεται ακατόρθωτο. Εμείς από δικής μας πλευράς δηλώνουμε έτοιμοι να το παλέψουμε». «Ανησυχούμε γιατί οι εκκρεμότητες είναι πολλές και μεγάλες και εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Στόχος μας πρέπει να είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ασθενείς και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε να ενταχθούμε στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ με τον τρόπο με τον οποίο ενταχθήκαμε, απροετοίμαστοι κατά την πρώτη φάση», δήλωσε ο πρόεδρος του Κλάδου των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης. «Ο ΟΚΥπΥ, πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να λυθούν όλα τα προβλήματα. Εμείς είμαστε έτοιμοι εδώ για να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε την κατάσταση. Τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να κρατηθούν όρθια», πρόσθεσε και επεσήμανε ότι «η πανδημία ήταν ένα πολύ καλό τεστ για τα νοσηλευτήρια. Ο χρόνος που απομένει είναι πολύ λίγος και οι εκκρεμότητες πολλές, άρα απαιτείται η συνεργασία και η ταχύτητα».