To Top
00:51 Τρίτη
21 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Κατέγραψε το τουρκικό ψέμα η ελληνική επιστολή
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Κατέγραψε το τουρκικό ψέμα η ελληνική επιστολή
  12 Δεκεμβρίου 2019, 5:00 πμ  
Το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη δεν έρχεται μόνο σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά αποδεικνύει και το πώς η Άγκυρα μέσα από ψέματα επιχειρεί να δημιουργήσει μια νέα κατάσταση πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα από αυτά τα ψέματα καταγράφεται στις επιστολές που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση προς τον Γενικό Γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 
 
Η Τουρκία, που ως γνωστόν δεν υπέγραψε τη συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ υποστηρίζει πως τα νησιά δεν πρέπει να έχουν οποιοδήποτε βάρος στον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων, η ίδια στον διαμοιρασμό που προέβη με τη Λιβύη έλαβε υπόψη της τουρκικά νησιά και βραχονησίδες. Στις επιστολές της Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρίας Θεοφίλη, αναφέρεται στην τρίτη παράγραφο το εξής:
 
«Αυτό που είναι επίσης εντυπωσιακό στην προαναφερθείσα συμφωνία είναι ότι, παρά τη δηλωμένη θέση της Τουρκίας ότι τα ελληνικά νησιά στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν βάρος για τον καθορισμό των θαλάσσιων ορίων σε αυτό τον τομέα, οι συντάκτες της συμφωνίας χρησιμοποίησαν τα τουρκικά νησιά και βραχονησίδες ως σημεία βάσης για δημιουργία της φερόμενης ''γραμμής ισοστάθμισης'', όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 3 της εν λόγω συμφωνίας και παρουσιάζεται στα σχετικά παραρτήματα. Αυτό δείχνει την υποκριτική και αντιφατική στάση της Τουρκίας όσον αφορά στη θαλάσσια οριοθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο». 
   
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πέραν του πιο πάνω που επισημαίνεται στις δύο επιστολές, στα τουρκικά κείμενα εντοπίστηκε ένα ακόμα σημείο το οποίο ανατρέπει τον ισχυρισμό της Άγκυρας. Επικαλείται τη συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Μάλτας (η οποία είναι νησιωτικό κράτος) όσον αφορά στον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Στη συγκεκριμένη συμφωνία λαμβανόταν υπόψη το μέγεθος της χώρας (που ήταν η νήσος Μάλτα) για τον καθορισμό της μέσης γραμμής. 
 
Τις επιστολές αποκάλυψε, μέσω του Twitter, ο ανταποκριτής του AP, Derek Gatopoulos. Στις επιστολές προς τον Αντόνιο Γκουτέρες και τη μόνιμη αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών, Κέλι Κραφτ, αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Σύμφωνα με τον Έλληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα: «Στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνήφθη κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. 

Επιπρόσθετα, η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Επισημαίνεται, επίσης, ότι η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του Προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή». 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Παραβίαση διεθνούς δικαίου η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης»

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της «Συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή. 
 
Στην επιστολή προς τον ΓΓ  του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.  Επισημαίνεται, ακόμα, στον Γενικό Γραμματέα ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη τού Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την προεδρεύουσα του οποίου εστάλη σχετική επιστολή.
 
Σήμερα η συνάντηση Τασούλα-Ίσα παρουσία Δένδια
 
Στις 4 σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνου Τασούλα, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα (Aguila Saleh Eissa), στον απόηχο του μνημονίου συνεννόησης Άγκυρας-Τρίπολης, το οποίο έχει χαρακτηρίσει «άκυρο» η λιβυκή Βουλή. Ο κ. Αγκίλα Σάλεχ Ίσα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα ομολόγου του. Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο της ελληνικής Βουλής, θα παρίσταται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
 
Υπενθυμίζεται, ότι με πρόσφατη επιστολή του προς τον ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της λιβυκής Βουλής είχε χαρακτηρίσει άκυρο το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης: «Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία και αποτελεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη νομοθετική αρχή στη χώρα, δεν αναγνωρίζει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης/συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης/Συμφωνίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, το κράτος της Λιβύης απαλλάσσεται πλήρως από κάθε είδους απορρέουσες υποχρεώσεις», είχε διαμηνύσει ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης στην επιστολή του στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...