Η φράση «κάθε χωριό κι ο νόμος του» ταιριάζει πλήρως στο θέμα του καθαρισμού χιλιάδων οικοπέδων από τους δήμους, αφού οι χρεώσεις ξεκινούν από €40 ανά οικόπεδο και φτάνουν μέχρι τα €150. Οι μεγάλες διακυμάνσεις στις χρεώσεις προκαλούν αντιδράσεις ιδιοκτητών, οι οποίοι διερωτώνται γιατί να υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στις ταρίφες. 

Το πρώτο παράπονο που έφτασε στην εφημερίδα αφορούσε τον Δήμο Λευκωσίας, ο οποίος χρεώνει €85, τη στιγμή που στον Στρόβολο η χρέωση καθορίστηκε στα €40, στην Έγκωμη €45 και στην Αγλαντζιά, όπου αποτάθηκε, του λέχτηκε ότι η χρέωση καθορίστηκε στα €60.

Ο εκπρόσωπος του Δήμου Λευκωσίας Μάκης Νικολαΐδης, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, ανέφερε στον «Φ» αυτό που είπε και σε ιδιοκτήτες που αποτάθηκαν στους υπηρεσιακούς. Ότι δηλαδή, ο Δήμος Λευκωσίας καθαρίζει καλύτερα τα οικόπεδα. Συγκεκριμένα ανέφερε, πως «η τιμή που οι άλλοι δήμοι έχουν εξασφαλίσει από εργολάβους για τον καθαρισμό οικοπέδων αφορά την κοπή χόρτων με καταστροφέα χωρίς να γίνεται συλλογή και μεταφορά σε μονάδα διαχείρισης αποβλήτων και είναι γι’ αυτό που φαίνεται ότι η τιμή σε άλλους δήμους είναι χαμηλότερη από αυτήν του Δήμου Λευκωσίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καθαρισμός ιδιωτικών οικοπέδων και άλλων ανοικτών χώρων στη Λάρνακα

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Νικολαΐδη, στην περίπτωση του Δήμου Λευκωσίας, γίνεται κοπή των χόρτων με καταστροφέα καθώς και κοπή των χόρτων με χειροκίνητη μηχανή περιμετρικά του οικοπέδου. Παρατήρησε δε, πως πέρυσι, όταν ο δήμος εφάρμοσε τη χρήση καταστροφέα χωρίς απομάκρυνση των απορριμμάτων προέκυψαν έντονες αντιδράσεις από ιδιοκτήτες γειτνιαζόντων υποστατικών.

Πάντως, τόσο στον Δήμο Λευκωσίας, ο οποίος ανέλαβε να καθαρίσει περίπου 1.000 οικόπεδα, προκλήθηκαν αντιδράσεις όχι μόνο για τις χρεώσεις αλλά και ένεκα του ότι η περίοδος (λόγω των περιοριστικών μέτρων) δεν προσφερόταν για καθαρισμό των οικοπέδων, οπόταν ζητήθηκε παράταση. Σημειώνεται, πως κάποιοι από τους δήμους επισημαίνουν στις σχετικές ανακοινώσεις τους, ότι με βάση τον «Περί Δήμων Νόμο», υπεύθυνοι για τον καθαρισμό των οικοπέδων είναι οι ιδιοκτήτες και κάποιοι από αυτούς αναλαμβάνουν από μόνοι τους τον καθαρισμό. Ωστόσο, επειδή πολλοί ιδιοκτήτες δεν ανταποκρίνονται, προκαλούνται αντιδράσεις από περιοίκους (οι οποίοι επικαλούνται κίνδυνο από φίδια, τρωκτικά, πυρκαγιές) ή ακόμη επειδή αρκετοί ιδιοκτήτες δεν εντοπίζονται ή απουσιάζουν στο εξωτερικό ή σε άλλες πόλεις, οι δήμοι αναλαμβάνουν τον καθαρισμό και χρεώνουν τους ιδιοκτήτες. 

Το ερώτημα που εγείρουν ιδιοκτήτες, είναι το πώς γίνεται άλλοι να χρεώνουν περισσότερα και άλλοι λιγότερα, τη στιγμή μάλιστα που όλοι λένε πως απλώς ανακτούν το κόστος του καθαρισμού για να πληρώσουν τους εργολάβους ή για να καλύψουν τα έξοδα του δήμου. Σημειώνεται, πως ο Δήμος Στροβόλου διαθέτει και δικούς του γεωργικούς ελκυστήρες οι οποίοι καθαρίζουν οικόπεδα και φέτος θα καθαρίσουν περισσότερα από τα περίπου 3.500 οικόπεδα που βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου. Ο Δήμος Στροβόλου είναι ίσως ο πιο φθηνός, αφού ζητά μόλις €40 από τους ιδιοκτήτες ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, καθαρίζει δωρεάν τα οικόπεδα, όπως ανέφερε στον «Φ» ο υπεύθυνος καθαριότητας Γιώργος Πολυκάρπου.

Οι ακριβοί, οι φθηνοί και οι άλλοι δήμοι

Από τα στοιχεία που συλλέξαμε, πέραν του πιο φθηνού δήμου (€40) που είναι ο Δήμος Στροβόλου και του πιο ακριβού (€150) που είναι ο Δήμος Δερύνειας, υπάρχει η Αγλαντζιά με €60 ανά οικόπεδο και οι Δήμοι Λεμεσού και Πάφου που χρεώνουν €100. Άλλοι δήμοι απλώς ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες ότι θα επωμισθούν το κόστος, χωρίς αυτό να καταγράφεται οπουδήποτε.

Στην περίπτωση του Δήμου Δερύνειας, στη σχετική ανακοίνωση προς τους ιδιοκτήτες αναφέρονται και τα εξής: «Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών με τα ανωτέρω, μετά τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2020, ο δήμος δύναται να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες καθαρισμού των οικοπέδων και το κόστος που ορίζεται σε €150 ανά οικόπεδο εμβαδού έκτασης 525τ.μ. θα επωμιστεί ο ιδιοκτήτης. Προσωπικές ειδοποιήσεις δεν θα αποσταλούν».

Δήμοι ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες, πως τα ακατοίκητα υποστατικά θα πρέπει επίσης να καθαριστούν, αν και φέτος αντί οι ειδοποιήσεις να θυροκολληθούν, όπως συνέβαινε άλλες χρονιές, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εστάλησαν ταχυδρομικώς. Οι ιδιοκτήτες ενημερώθηκαν, επίσης, πως όλα τα άχρηστα που θα προκύψουν από τον καθαρισμό θα πρέπει να μεταφερθούν σε κατάλληλες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων ή στα πράσινα σημεία.

Οτιδήποτε θεωρείται οχληρία να αίρεται

Στον Περί Δήμων Νόμο προβλέπεται, πως οτιδήποτε θεωρείται οχληρία ή επιβλαβές για την υγεία πρέπει να αίρεται, διαφορετικά οι υπαίτιοι θα αντιμετωπίζουν συνέπειες. Σε αυτά περιλαμβάνονται υποστατικά (περιλαμβανομένων οικιών σε κακή κατάσταση ή με ακαθαρσίες κ.λπ.). Περιλαμβάνεται επίσης «oιovδήπoτε φυτόv, είτε αυτoφυές είτε μη, oιαδήπoτε συσσώρευσις, εvαπόθεσις, τoπoθέτησις, διατήρησις ή εvαπoθήκευσις oιoυδήπoτε αvτικειμέvoυ ή πράγματoς εις oιovδήπoτε δημόσιov ή ιδιωτικόv χώρov τα oπoία απoτελoύv oχληρίαv ή είvαι επιβλαβή εις τηv υγείαv ή δημιoυργoύv ακαλαισθησίαv ή είvαι επιζήμια διά τας αvέσεις της περιoχής ή είvαι εvδεχόμεvov vα επηρεάσoυv τηv ασφάλειαv oιoυδήπoτε πρoσώπoυ».

Περιλαμβάνεται ακόμη, «oιαδήπoτε μικρά λίμvη, χαvδάκιov, ρείθρov, ρoή ύδατoς, απoχωρητήριov, oυρητήριov, απoρρoφητικός λάκκoς, oχετός ή τεφρoδόχη, τόσov ρυπαρά ή εις τoιαύτηv κατάστασιv, ώστε vα συvιστoύv oχληρία ή vα είvαι επιβλαβή εις τηv υγείαv».