Στις φλόγες που καίνε την Ιντλίμπ φαίνεται πως θα καεί και η εύθραυστη συμμαχία της Ρωσίας με την Τουρκία. Από την αρχή ήταν ξεκάθαρο πως η επαρχία, τελευταίο προπύργιο των αντικαθεστωτικών ανταρτών αλλά και των τζιχαντιστών, θα δοκίμαζε τις σχέσεις των δύο χωρών, αφού δεν υπήρχε αμφιβολία πως πίσω από τα χαμόγελα του Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντιμίρ Πούτιν, κάθε φορά που συναντιούνται, κρύβονται αγεφύρωτες διαφορές.
Οι επιδιώξεις τους είναι εντελώς διαφορετικές. Η Μόσχα, πιστή σύμμαχος του Μπασάρ αλ Άσαντ, θα συνεχίσει να τον στηρίζει και να τον ενισχύει προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο ολόκληρης της Συρίας, αφού αυτό εξυπηρετεί τους σκοπούς της. Από την άλλη η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στα σύνορά της με τη Συρία, προκειμένου να αποκόψει το κουρδικό στοιχείο. Για αυτό τον λόγο, από το 2017 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει τρεις εισβολές επί συριακού εδάφους. 
 
Η τελευταία φαίνεται πως είναι και η πιο αδιέξοδη. Η Τουρκία πίστευε πως σχεδόν διά περιπάτου θα δημιουργούσε τη ζώνη ασφαλείας που επιθυμούσε και πως θα επιβαλλόταν με το έτσι θέλω στη βόρεια Συρία. Η πολιτική αυτή αποδείχτηκε εντελώς λανθασμένη. Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι αντικαθεστωτικοί σύμμαχοί τους βάλλονται από παντού, έχουν το ένα πλήγμα μετά το άλλο και οι απώλειές τους συνεχώς αυξάνονται, με αποκορύφωμα τον χθεσινό θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών σε αεροπορικό βομβαρδισμό.
Οι τόνοι, όπως ήταν αναμενόμενο, ανέβηκαν επικίνδυνα. Και τα πράγματα ενδεχομένως να χειροτερέψουν όταν η Τουρκία θα απαντήσει για τον θάνατο των στρατιωτών της στρεφόμενη εναντίον του συριακού στρατού, γεγονός που θα προκαλέσει ην αντίδραση της Ρωσίας. Και καθώς η ένταση θα κορυφώνεται, το ερώτημα είναι αν οι δύο χώρες θα έρθουν τελικά σε πλήρη ρήξη.
Η συνεργασία τους είναι αλήθεια ότι έχει καλές βάσεις. Το κτίσιμο του πυρηνικού εργοστασίου, ο αγωγός TurkStream, η αγορά των πυραύλων S-400, η στενή οικονομική συνεργασία, ειδικά σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, δημιουργούν σχέσεις αλληλεξάρτησης. Όμως η συμμαχία αυτή είναι εύκολο να διαλυθεί και να γίνει κομμάτια. Οι επόμενες μέρες δεν θα είναι εύκολες για καμιά από τις δύο χώρες, οι οποίες, διατηρώντας τις ισορροπίες στο εσωτερικό τους, θα δουν πώς θα βαδίσουν στο τεντωμένο σχοινί του συριακού εμφυλίου.