Στο μικροσκόπιο ερευνητικών κέντρων μπαίνουν τα αστικά λύματα της Λάρνακας, με στόχο να ληφθούν πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας των κατοίκων. Οι εμπειρογνώμονες θέλουν να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν παθογόνα βακτήρια σχετικά με ανθρώπινες λοιμώξεις και γονίδια μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά, η κατανάλωση των οποίων είναι πολύ υψηλή στην Κύπρο. 

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ), έχει συνάψει ερευνητική συνεργασία με το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού «Νηρέας» και το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «ΚΟΙΟΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου, με στόχο τη δημιουργία συστήματος παρατήρησης της δημόσιας υγείας της Λάρνακας, μέσω των αστικών λυμάτων (Wastewater-based Health Sentinel), συστήματος υποστήριξης λήψης αποφάσεων (Intelligent Support System) και συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης προβλημάτων και προειδοποίησης (Early Event Detection System), στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του ΣΑΛ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Σύμφωνα με τη δρα Πόπη Καραολιά, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού «Νηρέας» και κύρια ερευνήτρια του «Wastewater-based Health Sentinel», στο πλαίσιο του προγράμματος θα συλλέγονται στοιχεία από διάφορα σημεία-κλειδιά του αποχετευτικού συστήματος της Λάρνακας, συμπεριλαμβανομένου του σταθμού επεξεργασίας αστικών λυμάτων της πόλης. Σημείωσε πως το σύστημα αυτό θα έχει ως στόχο την παρακολούθηση των αστικών λυμάτων, για τον προσδιορισμό μοριακών δεικτών ανθρώπινων λοιμώξεων από παθογόνους μικροοργανισμούς. Επιπρόσθετα, μέσω της αλληλούχισης επόμενης γενιάς, θα γίνει προσπάθεια ν’ αποτυπωθεί το περιεχόμενο των λυμάτων που αφορά σε ένα ευρύ φάσμα παθογόνων μικροοργανισμών, οι οποίοι προέρχονται από τον άνθρωπο.

Εξάλλου, για την υλοποίηση του έργου «Intelligent Decision Support System and Early Event Detection System», θ’ αναπτυχθεί ένα καινοτόμο σύστημα για την καλύτερη παρακολούθηση και ενίσχυση της ικανότητας λήψης αποφάσεων, που θα βασίζεται σε δεδομένα. Όπως ανέφερε ο δρ Δημήτρης Ηλιάδης, επίκουρος ερευνητής καθηγητής του «ΚΟΙΟΣ», θα δημιουργηθεί «Ψηφιακό Δίδυμο (Digital Twin)» μέρους του δικτύου, στο οποίο θα εγκατασταθούν αισθητήρες. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός της ερευνητικής συνεργασίας ανέρχεται στις €380.000 και το ΣΑΛ θα επενδύσει €120.000.