Τεράστιες ποσότητες νερού χάνονται υπογείως, κυρίως λόγω διαρροών σε μεγάλες περιοχές της επαρχίας Λάρνακας, με την απώλεια να ανέρχεται στο 50% στην Αραδίππου, τα Λιβάδια και την Ορόκλινη. Σε μια προσπάθεια να εντοπίσει το πρόβλημα, το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας, προκήρυξε διαγωνισμό για εκπόνηση υδραυλικής μελέτης, που θα καταδείξει τα σημεία των διαρροών στις τρεις περιοχές. Πέραν από τη μεγάλη απώλεια υδάτινων πόρων, προκύπτουν και οικονομικά ζητήματα από τις διαρροές, αφού οι ποσότητες που χάνονται αγοράζονται από το Τμήμα Υδάτων, αλλά δεν τιμολογούνται. 

Οι Δήμοι Αραδίππου και Λιβαδιών, εντάχθηκαν στο ΣΥΛ το 2020 και το 2022 αντίστοιχα, ενώ το επόμενο διάστημα μέλος του θα γίνει και η κοινότητα της Ορόκλινης. Στο πλαίσιο της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το ΣΥΛ βρίσκεται, εξάλλου, σε διαβουλεύσεις για ένταξη στο Συμβούλιο και των Δήμων Δρομολαξιάς-Μενεού, Αθηένου και Λευκάρων, όπου επίσης καταγράφεται μεγάλη διαρροή νερού.  

Μιλώντας στον «Φ», ο διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λάρνακας, Σοφοκλής Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως το κύριο θέμα σε αυτή τη φάση είναι να βρεθούν και να διορθωθούν οι υπόγειες διαρροές σε Αραδίππου, Λιβάδια και Ορόκλινη. «Η μεγάλη απώλεια νερού μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Μπορεί να είναι θέμα ανακρίβειας μετρητών, θέμα υπόγειων διαρροών, ακόμη και κλοπών. Το 50% της απώλειας, όμως, είναι πολύ μεγάλη διαφορά. Στην πόλη της Λάρνακας, επειδή έγινε πάρα πολύ καλή δουλειά, αυτή η διαφορά είναι μόνο 15%, που για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, θεωρούμαστε από τις καλύτερες Υδατοπρομήθειες. Θέλουμε αυτό το ποσοστό, να επικρατήσει σταδιακά και στις νέες περιοχές που εντάχθηκαν ή θα ενταχθούν στο ΣΥΛ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτά είναι τα τέλη του ΣΑΛ για το 2023

Η υδρολογική μελέτη θα καταδείξει ποιες είναι οι ανάγκες αυτών των περιοχών σε πόσιμο νερό και πού υπάρχουν τα προβλήματα διαρροών. «Υπάρχουν οι μηχανισμοί, μέσω συστημάτων τηλεμετρίας και ανιχνευτών θορύβου, να εντοπιστούν οι διαρροές. Για το κομμάτι της τηλεμετρίας, έχουμε κάνει ήδη ανάθεση σε εξωτερικούς συνεργάτες για ν’ αρχίσουν στην Αραδίππου και τα Λιβάδια».

Στις τρεις περιοχές υπάρχει επιπρόσθετα πρόβλημα ικανοποιητικής παροχέτευσης λόγω πίεσης και λόγω του μεγέθους των σωλήνων, καθώς και έλλειψη κατάλληλων αποθηκευτικών χώρων νερού, ώστε σε περίπτωση διακοπής να μπορούν οι καταναλωτές να προμηθεύονται με νερό για 24 ώρες. 

Οι εμπειρογνώμονες θα κληθούν να παρουσιάσουν δύο υδραυλικά μοντέλα: Το στρατηγικό μοντέλο προσομοίωσης και το αναλυτικό υδραυλικό μοντέλο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκλίσεις στην ποιότητα νερού και μηχανή σε κακά χάλια  

Το Στρατηγικό Υδραυλικό Μοντέλο, θα περιλαμβάνει όλες τις δεξαμενές, όλους τους κύριους αγωγούς τροφοδοσίας των περιοχών στις οποίες είναι διαχωρισμένο το δίκτυο και τους κόμβους ζήτησης στις κεφαλές αυτών των περιοχών, αν υπάρχουν. Το μοντέλο θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για τον έλεγχο της λειτουργίας και επάρκειας των δεξαμενών και των κύριων αγωγών του δικτύου.

Το Αναλυτικό Υδραυλικό Μοντέλο, θα περιλαμβάνει εκτός από τα στοιχεία του Στρατηγικού Μοντέλου και το σύνολο των αγωγών και κόμβων των δευτερευόντων δικτύων διανομής. Το μοντέλο θα χρησιμοποιηθεί για τον λεπτομερή έλεγχο της λειτουργίας των εσωτερικών δικτύων όλων των περιοχών στις οποίες είναι διαχωρισμένο το δίκτυο, τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων πίεσης ή / και παροχής μέσα σε αυτές και τον έλεγχο διαφορετικών σεναρίων λειτουργίας ή / και διασύνδεσης των περιοχών μεταξύ τους.

Τόσο για τη μελέτη όσο και για τα έργα που θα χρειαστούν, εξασφαλίστηκε κονδύλι ύψους €3,5 εκατ. από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Έρχονται οι «έξυπνοι» μετρητές

Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας, έχει επιπρόσθετα εξασφαλίσει κονδύλι 7 εκατ. ευρώ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη για την ψηφιακή και πράσινη αναβάθμιση του Συμβουλίου.

«Ένα από αυτά τα έργα είναι η ανέγερση νέων υδατοδεξαμενών στην Κλαυδιά. Πρόκειται για ένα έργο της τάξης των €3,5 εκατ., που έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί του χρόνου. Θα δημιουργηθούν υδατοδεξαμενές για επιπλέον 10 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού. Έχουμε ήδη δυνατότητα για 10 χιλιάδες και θα την διπλασιάσουμε. Έτσι ο Δήμος της Λάρνακας, θα μπορεί να εξυπηρετηθεί για 24 συνεχείς ώρες, σε περίπτωση διακοπής της παροχής από το Τμήμα Υδάτων».    

Τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση έργων εφαρμογής νέας τεχνολογίας, που στόχο έχουν τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας του ΣΥΛ. Ένα από αυτά θα είναι η τοποθέτηση συστήματος αυτόματης καταγραφής της κατανάλωσης («έξυπνοι» μετρητές), με αισθητήρες ελέγχου της ποιότητας του νερού στο δίκτυο και αισθητήρες ελέγχου της πίεσης. «Θα αναπτύξουμε και ένα ολοκληρωμένο σύστημα λήψης αποφάσεων. Αυτό βασίζεται στην τεχνολογία των ψηφιακών διδύμων (Digital Twin), που θα λαμβάνει δεδομένα από τα διάφορα συστήματα που έχουμε, θα τα αναλύει και θα μας βοηθά να εντοπίζουμε τις αδυναμίες και να τις διορθώσουμε. Αυτά τα συστήματα θα τα αναπτύξουμε με το πανεπιστήμιο Κύπρου, που μπορεί να μας βοηθήσει στο τεχνικό κομμάτι».

Το ΣΥΛ είναι έτοιμο να προκηρύξει διαγωνισμό για το έργο εγκατάστασης «έξυπνων» μετρητών, που θα κοστίσει περίπου €8 εκατ. Σε πρώτη φάση θα εγκατασταθούν 25 χιλιάδες μετρητές, από σύνολο περίπου 56 χιλιάδων που υπάρχουν στη Λάρνακα. «Έχουμε ένα αποθεματικό €10 εκατ. που θα χρησιμοποιηθεί για τα συστήματα κι έτσι δεν θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές. Θα τοποθετηθεί και σύστημα τηλεμετάδοσης ενδείξεων των μετρητών, για να μπορούμε να τιμολογούμε. Θα υπάρχει επίσης πλατφόρμα εξυπηρέτησης του πελάτη και ο καθένας θα μπορεί να βλέπει καθημερινά τι κατανάλωση έχει, ενώ εάν έχει διαρροή στο σπίτι του θα λαμβάνει άμεσα ειδοποίηση. Το έργο αυτό θα προκηρυχθεί τον Μάρτιο και υπολογίζουμε πως θα είναι έτοιμο προς το τέλος του 2024». 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Το πιο φθηνό νερό στη Λάρνακα

Από την 1 Ιανουαρίου, το ΣΥΛ εφάρμοσε νέα τιμολογιακή πολιτική, που μεταφέρει το ίδιο βάρος σε όλους τους πελάτες, ανεξάρτητα από το είδος της χρήσης που κάνουν. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, υπάρχουν εξοικονομήσεις σχεδόν σε όλες τις διατιμήσεις και ειδικά για τις βιομηχανίες και τα ξενοδοχεία. «Ένα ξενοδοχείο που καταναλώνει, για παράδειγμα, 150 τόνους νερό την τριμηνία, θα πληρώνει 325 ευρώ πιο λίγα και ένα μεγάλο εργοστάσιο που μπορεί να έχει κατανάλωση 1,500 κυβικά μέτρα νερού την τριμηνία, θα έχει όφελος γύρω στις 3.500 ευρώ». 

Με τις νέες διατιμήσεις, όπως σημείωσε ο διευθυντής του ΣΥΛ, η Λάρνακα προσφέρει το φθηνότερο νερό παγκύπρια. «Είμαστε και η μοναδική πόλη που έχουμε ειδική διατίμηση για πολύτεκνους και λήπτες δημοσίων βοηθημάτων. Το νερό τους είναι περίπου 20% φθηνότερα».