Η αύξηση των περιστατικών οικογενειών και μεμονωμένων προσώπων, που μένουν άστεγοι στη Λάρνακα και διαμένουν είτε σε αυτοκίνητα, είτε σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, ευαισθητοποίησε τις τοπικές αρχές και την εκκλησία που ανέλαβαν κοινή προσπάθεια, προκειμένου να μην μένει κανείς στο δρόμο. 

Δήμος Λάρνακας και Μητρόπολη Κιτίου, ετοιμάζουν μηχανισμό στήριξης αστέγων, που θα τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα. Η απόφαση λήφθηκε σε πρόσφατη συνάντηση του δημάρχου Λάρνακας με τον μητροπολίτη Κιτίου, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ειδικό ταμείο, το οποίο θα χρησιμοποιείται για την προσωρινή στέγαση αστέγων, καθώς και για την παροχή σίτισης και ειδών ένδυσης. 

Στους άστεγους θα παρέχεται φιλοξενία για λίγες ημέρες, μέχρι να εξεταστεί η περίπτωσή τους από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Γι’ αυτό το λόγο θα γίνει συνεργασία με ξενοδοχεία της πόλης, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν. 

Ο Δήμος Λάρνακας, όπως ανέφερε στον «Φ», ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, ετοιμάζει κανονισμούς ώστε να καθοριστούν τα κριτήρια και οι δικαιούχοι και ακολούθως θα έρθει σ’ επαφή με ξενοδόχους για να υπογραφεί συμφωνία. «Θα μπορεί να τεθεί σ’ εφαρμογή σε περίπου ένα μήνα. ∆εν γίνεται ν’ ανεχόµαστε εν έτη 2023 να υπάρχουν στον τόπο µας άνθρωποι χωρίς σπίτι για να µείνουν και χωρίς φαγητό και ρούχα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Νεκτάριος, ανέφερε πως το θέμα είχε συζητηθεί αρχικά με την Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ, που ζήτησε τη στήριξη της Μητρόπολης Κιτίου. «Γι’ αυτό κάναμε συνάντηση με το δήμαρχο και αποφασίστηκε η δημιουργία ταμείου, στο οποίο θα συνεισφέρει και η Μητρόπολη Κιτίου. Δεν θα υποκαταστήσουμε τις υπηρεσίες του κράτους, είναι μια προσωρινή λύση για να μην μένει κάποιος στο δρόμο».

Η δηµοτική οµάδα του ΑΚΕΛ στον ∆ήµο Λάρνακας, εξάλλου, μέσω επιστολής στον δήμαρχο ανέδειξε την ανάγκη δημιουργίας δομής αστέγων με στόχο την παροχή ασφαλούς διαμονής τη νύκτα, την  παροχή βασικών αγαθών σε τροφή και ένδυση/υπόδηση και την ενίσχυση της άρση της περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού των ανθρώπων που μένουν χωρίς στέγη.