Μια διεθνή ομάδα εικαστικών και διακεκριμένων σκιτσογράφων, που παρουσιάζουν σχέδια από ζωντανές φιγούρες φιλοξενεί από τις 8 Νοεμβρίου η γκαλερί σύγχρονης τέχνης Lumière, στη Λεμεσό.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση με τίτλο «Drawing Room» ανταποκρίθηκαν σε Ανοιχτή Πρόσκληση της γκαλερί, με θέμα «Γυμνό, Σκιά, Φως».

Πρόκειται για τους διακεκριμένους δημιουργούς Ζαν- Φρανσουά Εβενό, Φίλιπ Ντενί, Νιλς Ντεμουλέν, Κριστιάν Φερντινάν, Κλερ Αλμπερτινί, Εμελίν Ζελέρ, Πιέρ Σαρπεντιέ, Φιλίπ Τορεσιγιά, Νουρ Αουαντά (Γαλλία), Σεμπάστιαν Ενάο (Κολομβία), Σινμπέι Γουάνγκ (Κίνα), Άννα Κοζίρεβα, Ιρίνα Παχμούτοβα (Ρωσία).

  • Λεμεσός, γκαλερί Lumière (25344141). Εγκαίνια: Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, 6.30μ.μ. Διάρκεια: μέχρι 30 Δεκεμβρίου

Το σχέδιο, με την έννοια της καλλιτεχνικής έκφρασης, είναι σχεδόν ομήλικο του ανθρώπινου είδους. Η γέννηση του σχεδίου χρονολογείται στους προϊστορικούς χρόνους, όταν οι πρώτοι άνθρωποι χρησιμοποίησαν τα τοιχώματα των σπηλαίων ως καμβά για να αποτυπώσουν την τέχνη τους. Αυτές οι τοιχογραφίες των σπηλαίων, ηλικίας χιλιάδων ετών, εικόνιζαν κυρίως ζώα και σκηνές της καθημερινής ζωής.

Μέσα από την πολιτισμική εξέλιξη, το σχέδιο άρχισε να αποτελεί θεμελιώδη μορφή επικοινωνίας και έκφρασης για διαφορετικούς λαούς. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν σχέδια για να αφηγηθούν ιστορίες και να καταγράψουν ιστορικά γεγονότα στους τοίχους ναών και τάφων. Στην αρχαία Ελλάδα, το σχέδιο ήταν απαραίτητη δεξιότητα για τους δημιουργούς, καθοριστική για την καλλιτεχνική τους ανάπτυξη.

Στη Δύση, η ιστορία του σχεδίου ως αυτόνομου έργου τέχνης ξεκίνησε προς το τέλος του 14ου αιώνα. Όμως, παρότι αναπτύχθηκε ανεξάρτητα, το σχέδιο δεν ήταν ποτέ αποκομμένο από τις άλλες τέχνες. Οι σπουδαιότεροι σκιτσογράφοι υπήρξαν επίσης διακεκριμένοι ζωγράφοι, εικονογράφοι, γλύπτες ή αρχιτέκτονες, με τον ίδιο τρόπο που η κορύφωση του σχεδίου συμπίπτει γενικά με την άνθηση των άλλων τεχνών.

Κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης στην Ευρώπη, το σχέδιο αναδείχθηκε ως αυθύπαρκτη μορφή τέχνης, καθώς καλλιτέχνες του μεγέθους του Λεονάρντο ντα Βίντσι και του Μικελάντζελο δημιούργησαν εκπληκτικά σχέδια με θαυμαστή ανατομική ακρίβεια και τρισδιάστατη εικόνιση.

Το σχέδιο ήταν στενά συνυφασμένο με τη μελέτη των διαστάσεων, την προοπτική και την ανθρώπινη φιγούρα. Διά χειρός Μικελάντζελο προήλθαν μελέτες και προπλάσματα που θεωρούνται «προσωπικά ντοκουμέντα». Αποτελούν τους προπομπούς των συλλεκτικών σχεδίων, που ξεκίνησαν στον ύστερο 16ο αιώνα ως αυτόνομα έργα, προορισμένα ειδικά για συλλογές.

Διαχρονικά, το σχέδιο έχει αναχθεί σε μέσο επικοινωνίας, αφήγησης και προσωπικής έκφρασης. Παραμένει μέχρι σήμερα σημαντικό εργαλείο για καλλιτέχνες, σχεδιαστές, αρχιτέκτονες και πολλούς άλλους, επιτρέποντάς τους να αποτυπώσουν ιδέες και συναισθήματα. Η ίδια η σχεδιαστική διαδικασία είναι ιδιαίτερα στοχαστική, εμπλουτιστική και διαφωτιστική.

Το σχέδιο συνεχίζει να αποτελεί το θεμέλιο κάθε κλάδου καλών τεχνών, όπως είναι η ζωγραφική, η γλυπτική και η αρχιτεκτονική.