Εικαστική έκθεση εγκατάσταση του καλλιτέχνη Μιχάλη Χαραλάμπους παρουσιάζεται από τις 31 Μαΐου και για 5 μήνες στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Κυπριακού Μουσείου, όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Η εγκατάσταση με τίτλο «We Met- Love, Death and Meta» (Μαζί- Έρωτας, Θάνατος και Μετά) εστιάζει σε τρεις θεµελιώδεις υπαρξιακές συνθήκες που απασχολούν διαχρονικά την ανθρώπινη δηµιουργία και διανόηση και µας προσκαλεί να αναλογιστούµε την εκπλήρωσή τους, εντός της παρούσας χρονικότητας.

Το έργο εικονικής πραγματικότητας (VR) που αποτελεί κεντρικό στοιχείο της εγκατάστασης, έγινε με την συμβολή του ITICA του κέντρου Αριστείας CYENS.

Αρχαιότητες από τις συλλογές του Tµήµατος Αρχαιοτήτων συµβιώνουν µε σύγχρονα έργα του εικαστικού Μιχάλη Χαραλάµπους σ’ ένα περιβάλλον άχρονο και λαβυρινθώδες, µε σηµειολογία αισθητικά προσβάσιµη στις νέες γενιές. Πηλός, µέταλλο, πέτρα, υαλώµατα, εκτυπώσεις, πολυµερή υλικά και αλγοριθµικές οντότητες, συνδυάζονται σε ένα υβριδικό εικαστικό σύµπαν όπου ο έρωτας και ο θάνατος αποτελούν διαδοχικές µεταπτώσεις στην εµβυθιστική πορεία του (ΜΕΤΑ)ανθρώπου προς το επέκεινα της εικονικής πραγµατικότητας.

O χώρος που ορίζει αυτό το ψηφιακό METAσύµπαν προσφέρεται για αναστοχασµό και επαναπροσδιορισµό. Μεταγράφεται η αίσθηση του αγγίγµατος στην εικονική πραγµατικότητα; Πώς βιώνεται το πένθος του (απο)χωρισµού στο METAσύµπαν; Κωδικοποιείται το άρωµα στα ψηφιακά άνθη; Πώς αναπτύσσονται συσχετισµοί µε τους γύρω µας, µε το περιβάλλον και τα στοιχεία του, που νοηµατοδοτούν την ύπαρξή µας εντός του εικονικού σύµπαντος; Μπορεί να υπάρξει οικειότητα σε έναν χώρο εικονικής πραγµατικότητας; Είναι τα άβατάρ µας ικανά να ερωτευτούν και να πεθάνουν σε ένα περιβάλλον που καταργεί τις έννοιες της φθοράς και της θνητότητας;

Καλούµαστε να εισέλθουµε στον κόσµο αυτό, να περιπλανηθούµε και να επαναδιαπραγµατευτούµε την υπόσταση των βιωµάτων που µας καθορίζουν σε μια ρευστή κι αβέβαιη πραγματικότητα.

  • Λευκωσία, Κυπριακό Μουσείο- Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων. Εγκαίνια: Παρασκευή 31 Μαΐου, 7μ.μ. Διάρκεια: μέχρι 31 Οκτωβρίου. Είσοδος ελεύθερη (Τρίτη−Παρασκευή 10π.μ.- 6μ.μ./ Σάββατο 10π.μ.- 5μ.μ./ Κυριακή 10π.μ.- 1μ.μ./ Δευτέρα: κλειστό/ κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα 10π.μ.- 8μ.μ.)