Στο πλαίσιο της έκθεσης των Ρήνου Στεφανή και Σουμέρ Ερέκ στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη, το Λεμεσός 2030 διοργανώνει την Τετάρτη 28 Μαΐου ξενάγηση και συζήτηση.

Η συζήτηση έχει ως θέμα «Η Τέχνη στην Κύπρο: μια συζήτηση γύρω από το τραύμα, την ανεπούλωτη θλίψη και αφηγήματα υπό αμφισβήτηση».

Εξερευνώντας ζητήματα ταυτότητας, μνήμης και ανθρώπινης εμπειρίας, το έργο «Human Targets» του Στεφανή καταπιάνεται με τη βία και το τραύμα, ενώ το έργο «Embodied Moments» του Ερέκ εξετάζει τα σημεία διασταύρωσης σώματος και χώρου. Μαζί, ανοίγουν δρόμο για έναν συναρπαστικό διάλογο γύρω από σύγχρονα ζητήματα.

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι θεωρητικοί τέχνης Γαβριήλ Κουρέας και Έσρα Πλουμέρ, οι καλλιτέχνες Ρήνος Στεφανή και Σουμέρ Ερέκ, καθώς και η Ελλάδα Ευαγγέλου από την ομάδα του Λεμεσός 2030.

Η συζήτηση φιλοδοξεί να πυροδοτήσει τον διάλογο γύρω από την τέχνη στη Λεμεσό και την Κύπρο γενικότερα, αλλά και να εξετάσει κατά πόσο και με ποιους τρόπους αυτή έχει καθοριστεί από το τραύμα και την ανεπούλωτη θλίψη μέσω προσωπικών αφηγημάτων που έρχονται να θέσουν υπό αμφισβήτηση τις αντιφατικές ιστορίες του νησιού.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον ρόλο του ανθρώπου και στις τραυματικές εμπειρίες του μέσα από το έργο των δύο καλλιτεχνών.

Πρόγραμμα:

  • 18.30 – 19.30 Ξενάγηση έκθεσης με τους καλλιτέχνες
  • 19.30 – 21.00 Συζήτηση [στα Αγγλικά] στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών – Αποθήκες Παπαδάκη

Για μετακίνηση από Λευκωσία προς Λεμεσό, θα υπάρχει λεωφορείο που θα αναχωρήσει από το Λήδρα Πάλας στις 5μ.μ., με επιστροφή στις 9.30μ.μ.

Φόρμα δήλωσης ενδιαφέροντος για μεταφορά με λεωφορείο.

Η κοινή έκθεση των Ρήνου Στεφανή και Σουμέρ Ερέκ θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Μαΐου.

Σχετικά με τους εισηγητές:

Ο Δρ. Γαβριήλ Κουρέας είναι ιστορικός τέχνης. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη μνήμη και την αναπαράσταση της σύγκρουσης σε σχέση με το φύλο και τη σεξουαλικότητα κατά τον 20ό και 21ο αιώνα. Στις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις του συμπεριλαμβάνεται ο τόμος Contemporary Art from Cyprus (Bloomsbury, 2021, συνεπιμέλεια). Η τρέχουσα έρευνά του επικεντρώνεται στις μνήμες των πολιτισμών της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι ο Ιδρυτής και Διευθυντής του Κέντρου Τεχνών Celadon.

Η Δρ. Esra Plumer Bardak είναι ιστορικός τέχνης, συγγραφέας και ερευνήτρια. Κατέχει Διδακτορικό στην Ιστορία της Τέχνης από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. Ειδικεύεται στην τέχνη της Δύσης και της Εγγύς Ανατολής κατά τον 20ό και 21ο αιώνα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν καλλιτεχνικές στρατηγικές που σχετίζονται με την ιστορία της ψυχανάλυσης και τις μεθόδους ψυχιατρικής θεραπείας, την αναθεώρηση των αφηγημάτων στην ιστορία της τέχνης στην Κύπρο με ιδιαίτερη έμφαση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.