Η επόμενη ημέρα στον ΔΗΣΥ θα είναι ακόμη πιο δύσκολη. Η ήττα από τον πρώτο γύρο σε συνδυασμό με τη διαχείριση που έγινε μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου, δείχνουν πως οι αναταράξεις στο μεγαλύτερο κόμμα, θα συνεχιστούν.

Χωρίς να υπάρξει η στοιχειώδης συζήτηση για το τι έφταιξε, με παντελή απουσία αυτοκριτικής, το κόμμα βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή. Ο ΔΗΣΥ μέσα από την κρίση που έχει εισέλθει θα αναζητήσει και τον αυτοπροσδιορισμό του. Είναι κόμμα της λαϊκής δεξιάς, νεοφιλελεύθερο, των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, της μεσαίας τάξης, εκφράζει τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, παράγοντες της σκληρής γραμμής στο Κυπριακό  ενώ σε αυτό χωράνε και οι οπαδοί της όποιας λύσης; Μπορούν να συνεχίσουν να συνυπάρχουν  όλοι αυτοί, όπως γινόταν μέχρι σήμερα; Όμως η συνύπαρξη δοκιμάζεται σε κρίσιμες εξελίξεις.

Πόσοι ακολούθησαν την υπόδειξη μερίδας της ηγεσίας υπό τον Πρόεδρο, Αβέρωφ Νεοφύτου, για υπέρβαση; Η θέση αυτή, βέβαια, που υιοθετήθηκε εν μέρει εκδικητικά προς τον «αποστάτη» Νίκο Χριστοδουλίδη, ακύρωνε το αφήγημα, που ανέπτυσσε όλα αυτά τα χρόνια για τα όσα «κακά» επέφερε η διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ. Ακόμη και σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία μέχρι τον πρώτο γύρο, μέσα στα επιχειρήματα του ΔΗΣΥ έναντι του Ανδρέα Μαυρογιάννη, περιλαμβάνονταν τα θέματα της οικονομίας παραπέμποντας στη διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ. Με την κίνηση για υπέρβαση, εκείνοι που χρησιμοποιούσαν σαν φόβητρο την πενταετία 2008-2013, την έχουν εν πολλοίς «ξεπλύνει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αβέρωφ: Ο ΔΗΣΥ θα είναι δίπλα στον νέο Πρόεδρο

Το επόμενο βήμα στον ΔΗΣΥ είναι το παγκύπριο συνέδριο, της 11ης Μαρτίου, στη διάρκεια του οποίου θα εκλεγεί νέα ηγεσία. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, θέλοντας να αιφνιδιάσει και έχοντας τον έλεγχο του μηχανισμού, θέλει να δημιουργήσει προβάδισμα. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι θα έχει αντίπαλο ή και αντιπάλους στην αναμέτρηση για την Προεδρία του κόμματος. Ακούγεται έντονα το όνομα του αναπληρωτή Προέδρου, Χάρη Γεωργιάδη, ακόμη και του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Δημήτρη Δημητρίου. Όπως και του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή. Ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει θέση στην ηγεσία του κόμματος άφησε η Αννίτα Δημητρίου. Ανέφερε χθες πως «δεν έχω ακόμα σκεφτεί αν θα συμμετέχω, αν θα διεκδικήσω κάποιο αξίωμα εσωκομματικά στον ΔΗΣΥ». Μάλλον σε αυτή τη φάση και με αυτά τα δεδομένα,  η κ. Δημητρίου δεν θα επιλέξει να διεκδικήσει την Προεδρία του κόμματος. Άλλωστε, όπως λένε… γκουρού στο χώρο του ΔΗΣΥ, έχει μπροστά της χρόνια.

Ενημερωμένες πηγές σημείωναν, πάντως, ότι εάν υπάρξει μια υποψηφιότητα έναντι του κ. Νεοφύτου, τότε τούτο θα παραπέμπει σε μια συμφωνία διαφόρων παραγόντων για συνεργασία στα εσωκομματικά. 

Το κόμμα, σύμφωνα και με την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου, θα βρεθεί από την 1η Μαρτίου, που θα αναλάβει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην αντιπολίτευση. Μετά από δέκα χρόνια στη διακυβέρνηση, το κόμμα της συντηρητικής παράταξης θα βρεθεί στο χώρο του ελέγχου της εξουσίας. Έχοντας διαμορφώσει σοβαρές προσβάσεις στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, θα αξιοποιήσει αυτά τα πλεονεκτήματα ενώ εφεξής θα κριθεί για τη μορφή της αντιπολίτευσης, που θα ασκήσει. Θα είναι εποικοδομητική ή σκληρή και απόλυτη; Θα φανεί.