Βαδίζουμε στην τελική ευθεία για τις Προεδρικές Εκλογές, με κόμματα και υποψηφίους να δίνουν τη μάχη των τελικών εντυπώσεων. Εντούτοις, ο κουρνιαχτός των εκλογών δεν αναμένεται να καταλαγιάσει εύκολα, με την επόμενη μέρα να αφήνει αρκετές προκλήσεις κι ανοικτά μέτωπα για πολλούς.

Αν στις προηγούμενες Προεδρικές τα πράγματα ήταν σχετικά εύκολα για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο οποίος κατάφερε να εκλέξει στη προεδρία για δεύτερη θητεία τον Νίκο Αναστασιάδη, επί της παρούσης το σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό για την Πινδάρου. Η φθορά από τη δεκαετή διακυβέρνηση Αναστασιάδη, το ρήγμα που φαίνεται να έχει δημιουργήσει η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη και οι διαγραφές που ακολούθησαν από το κυβερνών κόμμα, διαμορφώνουν διαφορετικές δυναμικές, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να καλείται να κερδίσει το στοίχημα της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ. Σύμφωνα, πάντως με τα παρόντα δημοσκοπικά δεδομένα, φαίνεται ότι πολλά θα κριθούν και από το αν θα καταφέρει ο πρόεδρος του κόμματος να κερδίσει το στοίχημα του δεύτερου γύρου, αλλά και από το ποια θα είναι η στάση σημαντικών στελεχών την επ’ αύριον, με κάποιους από αυτούς να ετοιμάζονται ήδη να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Καθόλου εύκολη δεν προδιαγράφεται η επόμενη μέρα και στο ΑΚΕΛ. Το γεγονός ότι μετά από μια δεκαετία στον ρόλο της αντιπολίτευσης δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες της διακυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού, κτίζοντας δυναμική με μια υποψηφιότητα από τον χώρο της Αριστεράς, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορεί παρά να αφήνει ερωτηματικά για την πορεία του AKEΛ, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των Προεδρικών Εκλογών. Επίκειται, άλλωστε και το καταστατικό συνέδριο του κόμματος, που τοποθετείται στο φθινόπωρο του 2023. Από εκεί και πέρα η άνοδος, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται να καταγράφει τον τελευταίο καιρό η υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη, μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθεί και στις κάλπες, μια εξέλιξη, η οποία μπορεί να κατευνάσει τις όποιες… αναταράξεις στο κόμμα της Αριστεράς.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, από την άλλη πλευρά, προτίμησε να ποντάρει στο φαβορί των εκλογών, παρά το γεγονός πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποτελούσε μέλος της απελθούσας κυβέρνησης, την οποία κατηγορούσε επανειλημμένα ως την πιο διεφθαρμένη. Ακόμη κι αν το αποτέλεσμα των εκλογών είναι το επιθυμητό για το ΔΗΚΟ και παρόλο, που τελευταίως η ηγεσία δεν έχει να αντιμετωπίσει ζητήματα… εσωτερικής «αντιπολίτευσης», εντούτοις, η διαχείριση των προκλήσεων της συνεργασίας με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, σε μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, όπως έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ο υποψήφιος, παραμένουν για το κόμμα του κέντρου.

Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στην ΕΔΕΚ, η οποία προχώρησε σε νέες διαγραφές μελών, τα οποία εναντιώθηκαν στην επίσημη γραμμή του κόμματος, με τον Μαρίνο Σιζόπουλο να συνδέει άμεσα το αποτέλεσμα των εκλογών με τις εσωτερικές εξελίξεις. «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η αξιοποίηση του θετικού κλίματος σε περίπτωση εκλογής του Νίκου Χριστοδουλίδη, θα θέσει τέρμα στις αμφισβητήσεις και θα περιθωριοποιήσει τους διασπάστες και υπονομευτές του κόμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κόμματος, κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ.

Το Κίνημα Οικολόγων, από την άλλη, μπορεί να μην έλαβε θέση υπέρ υποψηφίου στον πρώτο γύρο των εκλογών, μένει, εντούτοις, να δούμε πώς θα κινηθεί στον δεύτερο γύρο, αλλά και ποια θα είναι η αντίδραση στελεχών του κινήματος, τα οποία εργάζονται ήδη υπέρ συγκεκριμένης υποψηφιότητας. 

Το αποτέλεσμα των εκλογών, σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να πυροδοτήσει εξελίξεις σε πολλούς κομματικούς χώρους, με τα τεκταινόμενα στο πολιτικό σκηνικό να είναι ιδιαίτερα ρευστά, χωρίς να αποκλείεται να δούμε και τον σχηματισμό νέων πολιτικών κινημάτων τους επόμενους μήνες, καλύπτοντας τα κενά, που παρατηρούνται είτε στον χώρο της κεντροαριστεράς είτε της κεντροδεξιάς.