Είναι αλήθεια ότι η πανδημία έπληξε σε τεράστιο βαθμό όλες τις επιχειρήσεις – μικρές και μεγάλες – είτε προσφέρουν αγαθά, είτε υπηρεσίες. Ωστόσο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληγεί σε τεράστιο βαθμό, σε σημείο που η επιβίωσή τους κρέμεται πλέον κυριολεκτικά από μια κλωστή. 

Μια βόλτα σε οποιαδήποτε γειτονιά της πόλης μας, είναι αρκετή για να συναντήσει κανείς τα συνοικιακά καταστήματα με τα ρολά κατεβασμένα, σχεδόν ξεχασμένα και κλειστά για μια ολόκληρη χρονιά. Παρόλα αυτά, τα έξοδά τους είναι εκεί… ενοίκια, λογαριασμοί, φορολογία… Σύντομα, τα μικρά αυτά καταστήματα, ανεβάζουν και πάλι ρολά. Είναι θεωρώ η στιγμή τόσο εμείς ως πολίτες, όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση να λειτουργήσουμε υποστηρικτικά και με αγάπη απέναντι στις δικές μας, τοπικές επιχειρήσεις. 

Ως δημότες, μπορούμε να επιλέξουμε να προμηθευόμαστε τα προϊόντα μας από τις επιχειρήσεις της γειτονιάς μας. Ας στηρίξουμε τον γείτονα οικογενειάρχη που έχει τη φρουταρία, το μικρό μαγαζί με τους ξηρούς καρπούς, το συνοικιακό μας κατάστημα δώρων, το ανθοπωλείο της γειτονιάς, το βιβλιοπωλείο και τόσα άλλα κι ας τους δώσουμε μια ανάσα με αυτή μας την επιλογή. 

Το δικό της δεκανίκι στήριξης στις συνοικιακές αυτές επιχειρήσεις, μπορεί όμως να δώσει και η τοπική αυτοδιοίκηση, παρέχοντας ευκολίες στην πληρωμή των τελών είτε με δόσεις, είτε με παράταση της ημερομηνίας εξόφλησης. Παράλληλα, η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αιτηθεί χρηματοδότησης από το κράτος, προκειμένου να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την τοπική αγορά, αλλά και η ίδια να περιορίσει το «scissorseffect» (μείωση των εσόδων και αύξηση των δαπανών) που η ίδια αντιμετωπίζει. Η παρούσα οικονομική συγκυρία και η ύφεση της οικονομίας, καθιστούν περισσότερο από ποτέ αναγκαία τη δυναμική και αποτελεσματική αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης χρηματοδοτικής πηγής. 

Επιπρόσθετα, χρειάζεται να αναφερθεί ότι η πανδημία έχει επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό τον τρόπο των αγορών, τις ανάγκες και τα «θέλω» του καταναλωτή. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι μέσα στην πανδημία έχει δημιουργηθεί ένα «νέο είδος καταναλωτή», ο οποίος χρησιμοποιεί για τις αγορές του κυρίως το διαδίκτυο. Οι πλείστες συνοικιακές επιχειρήσεις δεν το είχαν μέχρι τώρα αυτό. Η τοπική αυτοδιοίκηση, θα μπορούσε να συνδράμει χωρίς χρεώσεις στην «τεχνολογική αναβάθμιση/εκσυγχρονισμό» των επιχειρήσεων αυτών, βοηθώντας τις να γίνουν «ορατές» σε μεγαλύτερη μερίδα πληθυσμού και δίνοντας τους μια ευκαιρία πλάι στις υπόλοιπες, μεγαλύτερες επιχειρήσεις.  Δημότες και τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται και αξίζει να λειτουργήσουμε ως δίχτυ ασφαλείας για τις επιχειρήσεις της γειτονιάς μας. Ας τους δώσουμε αυτή την ανάσα. Να αντέξουν. Να επιβιώσουν. Να μπορούν να συντηρήσουν τη δουλειά και την οικογένειά τους. Τους κόπους τους. Μέχρι να περάσει όλο αυτό. 

*Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας. MSc in Leadership and Management in Education