To Top
20:01 Τετάρτη
22 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Η Δημόσια Υπηρεσία χρειάζεται εκ βάθρων μεταρρύθμιση
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Η Δημόσια Υπηρεσία χρειάζεται εκ βάθρων μεταρρύθμιση
  06 Οκτωβρίου 2019, 10:10 πμ  
Την περασμένη Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε αριθμό νομοθεσιών και κανονισμών σχετικών με την προσπάθεια μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας. Στη δημοσιότητα δόθηκε ένα περιληπτικό κείμενο το οποίο δεν προσφέρει πλήρη εικόνα του τι επιχειρείται και τι αλλάζει. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι γίνεται μια προσπάθεια τα πράγματα να αλλάξουν προς το καλύτερο. Ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα «νέο πλαίσιο νομοσχεδίων που βελτιώνουν σε πολύ σημαντικό βαθμό τη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας», όπως για παράδειγμα το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, έχουν καθοριστεί κριτήρια και βαρύτητα στις περιπτώσεις θέσεων προαγωγής, θέσεων διατμηματικής προαγωγής και θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής. Για παράδειγμα, τα λεγόμενα «πρόσθετα προσόντα» θα παρέχουν μέχρι 20 μονάδες στις θέσεις προαγωγής και διατμηματικής προαγωγής και μέχρι 10 για πρώτο διορισμό και προαγωγή. Για τη προαγωγή μεγάλη βαρύτητα δίνεται στις ετήσιες υπηρεσιακές εκθέσεις (0-45 μονάδες), ενώ στις περιπτώσεις της διατμηματικής προαγωγής και πρώτου διορισμού και προαγωγής η βαρύτητα δίνεται στις μονάδες από τη γραπτή εξέταση, 0-40 μονάδες στην πρώτη και 0-50 στη δεύτερη. Να διευκρινίσω ότι η «διατμηματική προαγωγή» αφορά στην πλήρωση επιστημονικών και επαγγελματικών θέσεων στην κλίμακα Α13 ΙΙ και η διαφορά είναι πως μπορούν να διεκδικηθούν από δημοσίους υπαλλήλους από όλα τα τμήματα/υπηρεσίες και όχι μόνο από το τμήμα από το οποίο προκηρύσσεται η θέση. 

Όπως όλοι αντιλαμβάνεστε πρόκειται για ένα θέμα δύσκολο και πολύπλοκο και μόνο ειδικοί μπορούν να καταθέσουν τεκμηριωμένη θέση αναφορικά με το περιεχόμενο των προτάσεων που ετοίμασε και προτείνει η Κυβέρνηση. Εγώ θα επιχειρήσω να καταθέσω ερωτήματα και προβληματισμούς με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία που αφορά στο φάσμα της κρατικής μηχανής, τόσο των προσλήψεων όσο και των προαγωγών.

Πρώτον, θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος ώστε να σταματήσει αυτό που γίνεται σήμερα, όπου σχεδόν το 100% των δημοσίων υπαλλήλων κρίνεται «εξαίρετο». Θέλω πραγματικά να ακούσω και να πεισθώ πως αυτοί που για χρόνια έκριναν και εξακολουθούν να κρίνουν τους υφιστάμενούς τους «εξαίρετους», αύριο θα τους κρίνουν αντικειμενικά και θα τους χαρακτηρίσουν ακόμα και «ανίκανους». Και επίσης να πεισθώ ότι αυτοί που κρίνουν είναι σε θέση να κρίνουν σωστά και επαγγελματικά.

Εγώ προσωπικά θεωρώ αυτό το θέμα ως το πιο δύσκολο στο όλο εγχείρημα διότι άπτεται, συνδέεται και αλληλοεπηρεάζεται από πολλά άλλα. Λύσεις βεβαίως υπάρχουν. Αν, για παράδειγμα, σε κάθε τμήμα της Δημόσιας Υπηρεσίας, ανάλογα με το αντικείμενο, καθοριστούν μηχανισμοί που θα μετρούν την απόδοση του κάθε υπαλλήλου ξεχωριστά και του τμήματος ως συνόλου, τότε εύκολα θα μπορούν να βαθμολογηθούν όλοι. Από τον κλητήρα μέχρι το διευθυντή. Κι αυτά είναι πράγματα που ισχύουν για πολλές δεκαετίες στον ιδιωτικό τομέα. Η εισαγωγή τους στο Δημόσιο είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης.

Δεύτερον, επειδή όπως προανέφερα τίποτε δεν λειτουργεί ξεκρέμαστα και από μόνο του, θα πρέπει το κράτος να φροντίσει να παράσχει την ευκαιρία σε διευθυντικά στελέχη να επιμορφωθούν ώστε να κατέχουν τη γνώση που απαιτείται για να αξιολογούν σωστά, επιστημονικά και αντικειμενικά και, όπου υπάρχουν προβλήματα, να εισαχθούν ακόμα και ριζοσπαστικά μέτρα, όπως οι μεταθέσεις ή και οι πρόωρες αφυπηρετήσεις.

Τρίτον, αλλά όχι έσχατο, εάν η μεταρρύθμιση στο πλαίσιο των προσλήψεων και προαγωγών, δεν εφαρμοστεί με μία ευρύτερη μεταρρύθμιση στον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας, με την κατάργηση της γραφειοκρατίας, την απλοποίηση των διαδικασιών, την ανάπτυξη ευελιξίας, την καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας και την κατάργηση της διά βίου μονιμότητας βρέξει-χιονίσει, η όποια μεταρρύθμιση θα είναι λειψή.

Και τον καλύτερο διευθυντή να επιλέξεις και τους καλύτερους υπαλλήλους να του βάλεις στο τμήμα του, εάν η γραφειοκρατία-διαδικασία σκοτώνει κάθε προσπάθεια προς τα εμπρός, το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό. Και μπορεί να ακούγεται στερεότυπο, αλλά δεν υπάρχει πολυτέλεια αυτά τα πράγματα να γίνουν σε βάθος χρόνου. Όταν το κράτος δαπανά περίπου το ένα τρίτο των εσόδων του σε μισθούς και συντάξεις, αλλά η παραγωγή που γίνεται δεν ανταποκρίνεται στη δαπάνη του, αυτό το μοντέλο έχει ημερομηνία λήξης. Και, στην Κύπρο, ήδη το προϊόν μας είναι ληγμένο... 
 
Η επιβεβαίωση ήρθε νωρίς
Την περασμένη εβδομάδα ανέλυα από αυτή τη στήλη το πιθανό φάσμα όλων των επιπτώσεων της κατάρρευσης της Thomas Cook. Μία από τις επισημάνσεις μου αφορούσε και την πιθανότητα κάλυψης του κενού που αφήνει η Thomas Cook από άλλες εταιρείες. Και η επιβεβαίωση δεν άργησε να έρθει.
Σύμφωνα με σχετική είδηση, την προσθήκη χιλιάδων έξτρα επιβατικών θέσεων σε πτήσεις που αφορούν τη Λάρνακα και την Πάφο, με προορισμούς το Μπέρμπινγχαμ και το Μάντσεστερ, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία Jet2.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας, η κίνηση αυτή γίνεται λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπάρχει για συγκεκριμένους προορισμούς, όπως είναι η Ελλάδα, η Τουρκία, η Μάλτα, η Ισπανία. Ανάμεσά τους είναι και η Κύπρος. 
Σύμφωνα με την Hermes Airports, η Jet2 θα παρέχει γύρω στις 4.000 έξτρα θέσεις από και προς το αεροδρόμιο της Λάρνακας και 6.000 θέσεις από και προς το αεροδρόμιο της Πάφου. Οι πιο πάνω θέσεις αφορούν πτήσεις από και προς Μπέρμπινγχαμ και Μάντσεστερ, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.
Σημειώστε ότι η ανακοίνωση της Jet2 ήρθε μία βδομάδα μετά την κατάρρευση του τουριστικού κολοσσού Thomas Cook.
     

Οι «συγγνώμες» δεν αντικαθιστούν τα φάρμακα 
Οι «συγγνώμες», κύριες/οι στο ΓεΣΥ (ΟΑΥ) και ΟΚΥΠΥ, δεν ανακουφίζουν ασθενείς, ούτε αντικαθιστούν τις ελλείψεις σε θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τα κρατικά νοσοκομεία, ούτε τα φάρμακα που δεν υπάρχουν.
Και έχει δίκαιο η ΕΔΕΚ όταν σημειώνει πως «για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας παρατηρείται συστηματική έλλειψη φαρμακευτικών σκευασμάτων σε χρόνο και σε ποσότητα όπως παρατηρείται σήμερα».
Ακούσαμε «συγγνώμη» γιατί όταν ξεκίνησε το σύστημα να δέχεται ασθενείς, τον περασμένο Ιούνιο, υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη γιατρών, ακούσαμε «συγγνώμη» για το λογισμικό που δεν λειτουργούσε, ενώ υποτίθεται είχε δοκιμαστεί πολλάκις πριν ανοίξει το σύστημα, ακούσαμε «συγγνώμη» που δεν μπορούσαν να εγγραφούν υπήκοοι άλλων χωρών πλην όμως δικαιούχοι, ακούσαμε «συγγνώμη» για τους λίγους παιδιάτρους, ακούσαμε «συγγνώμη» για τα φαρμακεία και ούτω καθ’ εξής.
Πολλές «συγγνώμες», κυρίως όμως ανώφελα. Προσπάθεια γίνεται για να διορθωθούν πράγματα. Αλίμονο εάν δεν γινόταν. Υπάρχουν όμως πολλά και σοβαρά προβλήματα και μόνο με τις «συγγνώμες» δεν διορθώνονται. Και όπως σημείωσε και ο αντιπρόεδρος των οργανωμένων ασθενών, περιμένουμε να δούμε να επιρρίπτονται και να αναλαμβάνονται ευθύνες. Όχι γενικά και αόριστα, όπως με τις «συγγνώμες», αλλά συγκεκριμένα, κύριε αρμόδιε υπουργέ. Διότι, για παράδειγμα, η γρίπη δεν θα πει σε κανένα ασθενή: «Συγγνώμη, θα σε προσπεράσω, διότι είσαι χωρίς εμβόλιο»!

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...