Η PASCAL International Education, ιδρύθηκε το 1978 και αποτελεί ένας παγκόσμιας εμβέλειας οργανισμός ιδιωτικών σχολείων με εγκαταστάσεις στη Λευκωσία, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό με περισσότερους από 3,100 μαθητές ηλικίας 3-18 ετών.

Ως ο μεγαλύτερος περίβλεπτος πάροχος ιδιωτικής Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης στην Κύπρο, οι Σχολές PASCAL μέσα από το πρωτοποριακό σύστημα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που επιτρέπει στους μαθητές να αποφοιτούν ένα χρόνο νωρίτερα από εκείνους των άλλων ιδιωτικών σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα διεθνώς αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών προσόντων, συμπεριλαμβανομένων των A-Levels, του Κυπριακού Απολυτηρίου αλλά και του διεθνούς κύρους δίπλωμα International Baccalaureate (IB DP).

PASCAL Private Secondary School LarnakaIB World School για πάνω από 18 χρόνια με 100% ποσοστό επιτυχίας

Η διευθύντρια του PASCAL Private Secondary School Larnaka, κα. Δέσποινα Λιόλιου, αναφέρει: “Τολμήσαμε να ηγηθούμε, εισάγοντας το καινοτόμο, ολιστικό και απαιτητικό  πρόγραμμα ΙΒ DP στο σχολείο μας τον Σεπτέμβριο του 2006 για πρώτη φορά. Έκτοτε, έχουμε λάβει εξαιρετικά σχόλια αξιολόγησης από τον Διεθνή Οργανισμό Απολυτηρίου (IBO) που κατατάσσει το πρόγραμμά μας στα κορυφαία σχολεία IB World”.

“Είμαστε περήφανοι για την τεχνογνωσία των δασκάλων μας, με πολλούς να έχουν το ρόλο των IB Examiners. Εκτός από τον ρόλο μου ως Διευθύντια και συντονίστρια του IB DP, έγινα πρόσφατα ηγέτης αξιολόγησης για το IBO και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εκπαίδευσης Απολυτηρίου (IBEN).  Σε αυτόν τον νέο ρόλο, συνεργάζομαι και επισκέπτομαι σχολεία σε όλο τον κόσμο για να τα βοηθήσω στο ταξίδι αυτοστοχασμού, υιοθέτησης και υλοποίησης του προγράμματος IB DP και να τα υποστηρίξω στη συνεχή τους ανάπτυξη και βελτίωση.”

Το PASCAL Private Secondary School Larnaka μετράει σχεδόν 100% ποσοστό επιτυχίας στην απονομή του συγκεκριμένου διπλώματος με κορυφαίες εισδοχές μαθητών του σε πανεπιστήμια και πλήρεις υποτροφίες ανά το παγκόσμιο.

Επιτεύγματα των αποφοίτων του IB Diploma που κάνουν τη διαφορά στον κόσμο περιλαμβάνουν την ενεργό έρευνα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ για τον παιδικό καρκίνο, αλλά κα τη δια βίου δέσμευση σε οργανισμούς όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων που τους διδάσκει πώς να έχουν ενεργό φωνή για να κάνουν αλλαγές και να εργαστούν εθελοντικά στα σχολεία της Αφρικής. Η κυρία Λιόλιου μοιράζεται επίσης και τα πιο πρόσφατα επιτεύγματα υφιστάμενων μαθητών του σχολείου της όπου στα πλαίσια του προγράμματος IB DP, ίδρυσαν εταιρεία με σκοπό την  προώθηση μείωσης της σπατάλης τροφίμων. Οι συγκεκριμένοι μαθητές του θα αποτελέσουν και οι νεότεροι παρουσιαστές στο The Cyprus Diaspora Forum  – ετήσια παγκόσμια συγκέντρωση που τιμά και προωθεί το επιχειρηματικό και εφευρετικό πνεύμα.

Το πρόγραμμα ΙB DP στα σχολεία PASCAL

Το πρόγραμμα IB DP στα σχολεία PASCAL αντικατοπτρίζει ότι ο κόσμος έχει μεταμορφωτική δύναμη όχι απλώς στην προσαρμογή, αλλά και στη σύνδεση των αξιών, έτσι ώστε η νεολαία μας να μπορεί να δημιουργήσει ένα μέλλον που προάγει τη διεθνή νοοτροπία, την ποικιλομορφία, τη βιωσιμότητα και την καταπολέμηση της ανισότητας. Αυτό που κάνει το αναγνωρισμένου κύρους εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βασίζεται στην έρευνα τόσο ξεχωριστό είναι τα βασικά του στοιχεία.

Το IB Learner Profile εστιάζει στην ανάπτυξη ενός φάσματος ανθρώπινων ικανοτήτων και ευθυνών που υπερβαίνουν την ακαδημαϊκή επιτυχία. Εξασφαλίζει τη δέσμευση προς όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας να μάθουν να σέβονται τον εαυτό τους, τους άλλους και τον κόσμο γύρω τους.

Μέσω του θέματος «Θεωρία της Γνώσης» (Τheory of Knowledge-TOK), οι μαθητές εξερευνούν τη φύση της γνώσης – πώς ξέρουμε τι γνωρίζουμε – σε όλα τα θέματα και ενθαρρύνονται να αναπτύξουν μια εκτίμηση άλλων προοπτικών, ενώ συνδέουν όλα τα θέματα.

Μέσα από το ερευνητική εργασία 4.000 λέξεων, οι μαθητές των Σχολών PASCAL μαθαίνουν επίσης πώς να αναλύουν, να συνθέτουν,  να αξιολογούν τη γνώση, να επικοινωνούν τις ιδέες τους, να αναπτύσσουν επιχειρήματα, να διαχειρίζονται το χρόνο τους και να στοχάζονται.

Τέλος, οι εμπειρίες «Δημιουργικότητα, Δραστηριότητα και Υπηρεσία» (Creativity, Activity and Service -CAS) συμβάλουν στην προσωπική και διαπροσωπική τους ανάπτυξη συμμετέχοντας σε δημιουργικά έργα, σωματικές δραστηριότητες και κοινωνική υπηρεσία.

Το Πρόγραμμα Διπλώματος IB στο σχολείο μας προωθεί μια κουλτούρα που καλλιεργεί την συζήτηση, την αγάπη για μάθηση, την ψυχική υγεία, την αίσθηση του ανήκειν και την ανάπτυξη υγιών σχέσεων. Δημιουργεί πίστη στους νέους μας στη δύναμη να είναι ενεργοί δια βίου μαθητές που συνεργάζονται για να έχουν θετικό αντίκτυπο στον κόσμο μας παγκοσμίως. Είμαστε περήφανοι για όλους τους αποφοίτους του IB Diploma που ευημερούν και συμβάλλουν στην μόνιμη διαφορά στην κοινότητά μας και στον κόσμο μας. Επιλέξαμε να είμαστε σχολείο IB πριν από δεκαοκτώ χρόνια και είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι αποτελούμε κομμάτι μιας καταπληκτικής κοινότητας σχεδόν εκατομμυρίων φοιτητών σε 156 χώρες. – Δέσποινα Λιόλιου, Διευθύντρια / IBDP Coordinator PASCAL Private Secondary School Larnaka, IBEN Evaluation Leader

* Το Πρόγραμμα Διπλώματος IB είναι διαθέσιμο στα σχολεία PASCAL Private Secondary School Larnaka, PASCAL Private Secondary School Lefkosia ενώ προβλέπεται και η εισαγωγή του στο PASCAL Private Secondary School Lemesos από τον Σεπτέμβριο του 2025.