Διάλογος και διαβούλευση για τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών στην Κύπρο, τέλος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, «ότι και να κάνουμε οι εμπλεκόμενοι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν μεταξύ τους». Για αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε, το Υπουργείο του θα προχωρήσει σε κατάθεση του νομοσχεδίου που έχει ετοιμάσει στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, με την ελπίδα ότι αυτό θα καταλήξει στη Βουλή πριν από το τέλος του έτους.

Ο υπουργός Υγείας απαντούσε σε ερωτήσεις βουλευτών κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας για το 2025 από την κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο για τις πανεπιστημιακές κλινικές, είπε ο υπουργός Υγείας, «όλοι γνωρίζεται ότι βρίσκεται σε διαβούλευση από το 2015. Πάει κι έρχεται και οι εμπλεκόμενοι έχουν καταθέσει πάρα πολλές φορές τις θέσεις τους, οι οποίες δεν αλλάζουν και σίγουρα τις γνωρίζουμε».

Πρόσφατα, είπε ο Μιχάλης Δαμιανός, «πραγματοποιήθηκε και μια ειδική συνάντηση με την παρουσία πανεπιστημιακών και νοσοκομειακών γιατρών, η οποία δεν πρόκειται να επαναληφθεί», γιατί, κατά την έκφραση του Υπουργού, «οι γιατροί εμαλλώσαν».
Διαβούλευση, «γίνεται με όλους, όλο αυτό το διάστημα και τηλεφωνικά και δεν μπορεί κανένας να διαμαρτυρηθεί ή να πει ότι δεν είναι ενήμερος για την πορεία του νομοσχεδίου».

Ωστόσο, κατέληξε, «αυτό πρέπει να σταματήσει. Θα προχωρήσουμε με κατάθεση του νομοσχεδίου στη Νομική Υπηρεσία, σίγουρα εντός του έτους», διότι, όπως είπε, «δεν πάει άλλο. Ότι και να κάνουμε δεν πρόκειται να πετύχουμε συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων. Θα προωθήσουμε το νομοσχέδιο διότι κάπου πρέπει να τελειώσει αυτή η διαβούλευση που κρατά τόσα χρόνια».

Στόχος του Υπουργείου, είπε ο Μιχάλης Δαμιανός, «είναι να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε τη δημιουργία των πανεπιστημιακών κλινικών χωρίς να επηρεάσουμε τα εργασιακά κανενός. Με αυτό γνώμονα προχωρούμε».

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες του υπουργείου Υγείας και του εκάστοτε Υπουργού από το 2015 μέχρι και σήμερα προσέκρουαν στις διαφωνίες μεταξύ πανεπιστημιακών και νοσοκομειακών γιατρών, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση να μην έχει καταλήξει ποτέ σε νόμο.

«Γενικά, αρκετά από τα νομοσχέδια που εμείς τώρα προωθούμε βρίσκονται υπό διαβούλευση εδώ και χρόνια», είπε ο υπουργός Υγείας, «κάποια από αυτά ήρθαν ξανά στη Βουλή, επέστρεψαν στο Υπουργείο, ξαναέγινε διαβούλευση, ξανακαταγράφηκαν οι θέσεις των εμπλεκομένων, άρα αυτή η διαδικασία για τα νομοσχέδια που εκκρεμούν για χρόνια πρέπει να σταματήσει».

Αναφερόμενος στα χρονοδιαγράμματα του Υπουργείου σε σχέση με την κατάθεση των νομοσχεδίων στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «υπάρχουν και κάποια νομοσχέδια τα οποία βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Για τον χρόνο που χρειάζεται η Νομική Υπηρεσία δεν μπορούμε εμείς να μιλήσουμε. Εμείς όταν έχουμε ένα νομοσχέδιο έτοιμο το καταθέτουμε και θα το καταθέσουμε στη Βουλή».

Η ίδρυση πανεπιστημιακών κλινικών ήταν και ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν χθες στη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου. Η ΟΣΑΚ, όπως ανέφερε ο πρόεδρός της Χαράλαμπος Παπαδόπουλος μετά το πέρας της συνάντησης, «στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και συμφωνεί με τους χειρισμούς του υπουργείου Υγείας και του ίδιου του Υπουργού».

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών, βουλευτές υπέβαλαν ερωτήματα και για την τύχη του νομοσχεδίου που παλαιότερα είχε αρχίσει να ετοιμάζεται και αφορούσε τη δημιουργία Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής. Το νομοσχέδιο, όπως ανέφερε η διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου, «είναι έτοιμο, έχει περάσει και από τον απαραίτητο νομοτεχνικό έλεγχο και τώρα πρέπει να γίνει κοστολόγηση του έργου. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για μια νέα Αρχή, η οποία θα έχει τον δικό της προϋπολογισμό, τους δικούς της υπαλλήλους, πρέπει να γνωρίζουμε πόσα θα στοιχίζει στο κράτος η λειτουργία της. Οπόταν, τώρα βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο και μόλις ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία θα έχουμε μάλλον και εξελίξεις».