Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια -και κυρίως τα νοσοκομεία Λεμεσού, Πάφου, Κυπερούντας και Πόλης Χρυσοχούς, τα οποία «μοιράζονται» τον ίδιο εκτελεστικό διευθυντή- έθιξαν οι βουλευτές κατά τη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος.

Με 23 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 3 αποχές, εγκρίθηκε η εισήγηση του βουλευτή Χρύσανθου Σαββίδη, σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Νόμου, ώστε κατά τον καθορισμό των διευθύνσεων των δημόσιων νοσηλευτηρίων να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες κάθε επαρχίας.

Σύμφωνα με τον εισηγητή της πρότασης νόμου, το υφιστάμενο μοντέλο διοίκησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων δεν φαίνεται να έχει επιτύχει, καθότι λόγω της μεγάλης γεωγραφικής έκτασης κάθε διοικητικής περιφέρειας, όπως για παράδειγμα της περιφέρειας Λεμεσού-Πάφου και της περιφέρειας Λάρνακας- Αμμοχώστου, καθίσταται δύσκολο το έργο της διοίκησης του ΟΚΥπΥ, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στην εικόνα των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίτευξη διοικητικής αυτονομίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων θα βοηθήσει στην παράλληλη επίτευξη της οικονομικής αυτονομίας τους.

Όπως ανέφερε ενώπιον της Ολομέλειας, «το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιφέρεια Πάφου όπου ένας εκτελεστικός διευθυντής έχει την ευθύνη για τέσσερα νοσηλευτήρια: Λεμεσού, Πάφου, Κυπερούντας και Πόλης Χρυσοχούς. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και η περιφέρεια Αμμοχώστου-Λάρνακας».

Όπως είπε, «η μεγάλη έκταση, οι αποστάσεις, τα σοβαρά προβλήματα υποδομών και η πολυπλοκότητα της κατάστασης καθιστούν αδύνατη όσες προσπάθειες κι αν γίνονται από πλευράς του εκτελεστικού διευθυντή για αποδοτική άσκηση διοίκησης. Το νοσοκομείο Πάφου μπάζει νερά. Εδώ και τέσσερα χρόνια δεν διαθέτει ούτε καντίνα, ούτε μονάδα εντατικής θεραπείας, ούτε εντατικολόγο. Όταν θέσαμε το θέμα μας ειπώθηκε ότι λειτουργούν ανοικτού τύπου μονάδα εντατικής θεραπείας. Νέα ορολογία. Δηλαδή ο εντατικολόγος προσφέρει υπηρεσίες εξ αποστάσεως. Αν είναι δυνατόν».

Το νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς, πρόσθεσε, «τα Σαββατοκύριακα δεν διαθέτει χημείο, ούτε δεύτερο πλήρωμα ασθενοφόρου. Θυμίζω το τραγικό περιστατικό με τον ασθενή που έχασε τη ζωή του μεταφερόμενος στο νοσοκομείο Πάφου μέσα σε ταξί ενώ μεταφερόταν στο νοσοκομείο Πάφου. Δεν υπάρχουν ειδικότητες αλλά περιοδικά επισκέπτονται οι γιατροί».

Με τη σειρά της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου, ανέφερε πως το ΑΚΕΛ στηρίζει την πρόταση νόμου, ωστόσο, τόνισε πως δεν επιλύονται τα προβλήματα. «Το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης δεν θα λυθεί με την πρόταση νόμου, ούτε και η ανάγκη για αναβάθμιση των υποδομών, ή των παρεχόμενων υπηρεσιών. Καλούμε για άλλη μία φορά τον Υπουργό υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του ως η εποπτική αρχή του ΟΚΥπΥ. Αναμένουμε να προχωρήσει επιτέλους στην πλήρωση των τριών υπηρεσιακών διευθυντών. Η πρόταση νόμου δεν προβλέπει εκτελεστικούς διευθυντές σε όλες τις επαρχίες και ενδεχομένως να ήταν αντισυνταγματικό να υποχρέωνε τον ΟΚΥπΥ να κάνει κάτι τέτοιο».

Από πλευράς ΔΗΣΥ, η Σάββια Ορφανίδου σημείωσε πως «θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε επαρχίας και η πρόταση νόμου είναι προς την σωστή κατεύθυνση». Αλλά όπως είπε, λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη εγκρίθηκαν τρεις θέσεις εκτελεστικών διευθυντών, ο Δημοκρατικός Συναγερμός καταψηφίζει την πρόταση θέτοντας ζήτημα συνταγματικότητας.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος αναφέρθηκε στα προβλήματα του νοσοκομείου Αμμοχώστου, λέγοντας πως «δεν είχαμε εφημερίες εξ αποστάσεως, δυστυχώς αναγκάστηκαν να ασκούν ιατρική εξ αποστάσεων. Πριν από λίγες εβδομάδες όταν ο παθολόγος ήταν ένας από τη Λευκωσία και ασκούσε από το τηλέφωνο ιατρική γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Το νοσοκομείο της Αμμοχώστου είναι ίσως το μοναδικό στον κόσμο που αναγκάστηκαν να κάνουν απεργία οι ασθενείς. Η πρόταση νόμου ασκεί μία πίεση αλλά δεν μπορεί να αναγκάσει τον ΟΚΥπΥ να κάνει κάτι».

Ο Ζαχαρίας Κουλίας, κάλεσε από το βήμα της Βουλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διορίσει στα διοικητικά συμβούλια άτομα που είναι κατάλληλα να διοικήσουν τα νοσηλευτήρια. «Γίνεται να περιμένουν ώρες και μέρες στις πρώτες βοήθειες; Καλώ τον ΠτΔ να σκεφτεί αυτόν τον τόπο και τον λαό», τόνισε.

Με τη σειρά του ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως «εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες και να βελτιώσουμε το ΓεΣΥ πρέπει να κινηθεί η Κυβέρνηση και να αναλάβει τις ευθύνες της».