Οι δημόσιες τοποθετήσεις μερίδας γιατρών που αντιτίθεται στον εμβολιασμό για τη νόσο Covid-19, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση μερίδας συμπολιτών μας που έχει προχωρήσει σε έντονο διάβημα προς τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ). Συγκεκριμένα, 212 πολίτες υπογράφουν επιστολή που έχει αποσταλεί στον ΠΙΣ και στην οποία αναφέρεται ότι οι απόψεις που εκφράζονται από μικρή μερίδα γιατρών στερούνται επιστημονικής βάσης και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη θέση του ΠΙΣ, αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

«Αυτές οι θέσεις έχουν ως αποτέλεσμα συμπολίτες μας να αρνούνται να εμβολιαστούν, αφού θεωρούν ότι η βαρύτητα του λόγου των συγκεκριμένων γιατρών υπερισχύει αυτής των επίσημων οργανισμών υγείας», αναφέρεται στην επιστολή.

Όπως τονίζεται στην επιστολή διαμαρτυρίας, στον Κώδικα Ιατρικής Επαγγελματικής Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (Ιατρική Ηθική), αναγράφεται ότι: «Ο ιατρός έχει καθήκον να μεταδίδει τις τελευταίες εξελίξεις και προόδους στην ιατρική διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη στο ευρύτερο κοινό με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση του. Αυτό θα πρέπει να γίνεται με αντικειμενικό τρόπο χωρίς να προβάλλει μόνο τις δικές του θέσεις όταν υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις πάνω στο υπό συζήτηση θέμα….».

Οι 212 υπογράφοντες την επιστολή απευθύνουν σειρά ερωτημάτων προς τον ΠΙΣ και τον καλούν να πάρει ξεκάθαρη θέση. Συγκεκριμένα, ερωτούν τον ΠΙΣ ποιος θα αναλάβει την ευθύνη των όσων λένε οι συγκεκριμένοι γιατροί και ποιος θα προστατεύσει τον απλό πολίτη που ίσως δεν έχει την απαραίτητη κριτική σκέψη ή έχει κουραστεί από την μακρά περίοδο της πανδημίας και θέλει με κάποιο τρόπο να αντιδράσει.

«Θεωρούμε ότι είστε ο αρμόδιος φορέας, ο οποίος οφείλει να φέρει τα μέλη του προ των ευθυνών τους και ότι θα πρέπει να πράξετε τα δέοντα το συντομότερο δυνατόν», καταλήγει η επιστολή.

Την επιστολή υπογράφουν γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, νοσηλευτές, πολιτικά πρόσωπα, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, αρχιτέκτονες, βιολόγοι, ψυχολόγοι, ηθοποιοί και άλλοι. Τα ονόματα των υπογραφόντων έχουν κοινοποιηθεί μόνο στον ΠΙΣ και δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα.