Έκπτωτες οι προαγωγές ανώτερων στελεχών της Αστυνομίας Κύπρου. Αυτό προκύπτει από ετυμηγορία του Διοικητικού Δικαστηρίου, που εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη (1/12/2022). 

Η Δικαστής Ελίτα Γαβριήλ, κατέληξε πως η απόφαση που είχε ληφθεί την 1η Νοεμβρίου του 2016 για αναδρομική προαγωγή (από 3/2/2012) των Νίκου Νίκου, Νίκου Σοφοκλέους, Ιάκωβου Ιωάννου και Ιωάννη Γεωργίου στη θέση του αστυνόμου Β΄, καθίσταται άκυρη.

Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει άμεσα και τη διοικητική πυραμίδα της Αστυνομίας. Οι θέσεις βοηθών αρχηγών είναι τέσσερις, ενώ θεωρούνταν καλυμμένες οι δύο εξ αυτών, από τους Χριστόφορο Μαυρομμάτη (βοηθός αρχηγός Διοίκησης) και Γιαννάκη Γεωργίου (βοηθός αρχηγός Επιχειρήσεων). Όμως, όπως γίνεται αντιληπτό, η πιο πάνω δικαστική απόφαση επηρεάζει άμεσα τον κ. Γεωργίου. Μάλιστα, προκύπτουν επιπλέον «παρενέργειες» για τους ανώτερους αστυνόμους Νίκο Νίκου και Ιάκωβο Ιωάννου. Είναι ενδεικτικό ότι ο τελευταίος παρουσιαζόταν ανάμεσα στους επικρατέστερους για μία εκ των δύο άλλων θέσεων βοηθών αρχηγών.

Κατά συνέπεια, η υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου και ο αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, καλούνται να εξετάσουν το ζήτημα και να δώσουν την ανάλογη θεραπεία. Να σημειωθεί ότι πρόβλημα είχε προκύψει και με παλαιότερη προαγωγή του Χριστόφορου Μαυρομμάτη (2011) λόγω δικαστικής απόφασης του περασμένου Μαΐου. Όμως, με απόφαση της υπουργού Δικαιοσύνης το περασμένο φθινόπωρο, ο κ. Μαυρομμάτης είχε αποκατασταθεί και συνέχισε κανονικά τα καθήκοντά του ως βοηθός αρχηγός.

Σε ό,τι αφορά τη δικαστική απόφαση της περασμένης Πέμπτης, οι αιτητές που προσέφυγαν εναντίον των επίδικων προαγωγών είναι τέσσερις νυν και πρώην αξιωματικοί του αστυνομικού Σώματος. Ο νυν αστυνομικός διευθυντής Λευκωσίας, Γιώργος Χινινός, ο Αντώνης Αντωνίου, ο Αντώνης Γεωργίου, ο Νίκος Θεοδώρου και ο Στέλιος Ποταμάρης. Όλες οι υποθέσεις συνεκδικάστηκαν, με το Διοικητικό Δικαστήριο να δικαιώνει τους Χινινό και Αντωνίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καθυστέρηση στην αναβάθμιση του συστήματος κινητών στις Κεντρικές

Ο Χινινός είχε προσφύγει κατά της νομιμότητας της προαγωγής των Νίκου Νίκου, Νίκου Σοφοκλέους και Ιάκωβου Ιωάννου, ενώ ο Αντωνίου προσέβαλε την απόφαση για την προαγωγή των τριών προαναφερθέντων αλλά και του Ιωάννη Γεωργίου.

Ο Γιώργος Χινινός στην αίτησή του υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η τελική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως (1/11/2016) είναι αναιτιολόγητη, αλλά και προσαρμοσμένη ανάλογα με το πού υπερείχαν οι επιλεγέντες (…) έγινε αναπροσαρμογή αιτιολογίας και απόδοση βαρύτητας στα κριτήρια που υπερείχαν τα ενδιαφερόμενα μέρη, άλλοτε στην αρχαιότητα και άλλοτε στα προσόντα, χωρίς όμως ίσο μέτρο». 

Όσο για την προσφυγή του Αντώνη Αντωνίου, ο τελευταίος πρόβαλε τη θέση διά των δικηγόρων του ότι «η έκθεση της επιτροπής αξιολόγησης, υπήρξε πεπλανημένη αλλά και παράνομη, καθότι καίτοι αυτός αξιολογήθηκε ως Εξαίρετος στην αξία και ως Εξαίρετος στα προσόντα κατά πλειοψηφία, η αξιολόγηση του αυτή δεν καταγράφηκε στον πίνακα κατάταξης των υποψηφίων (…)». Ως δεύτερος λόγος ακύρωσης, είχε προβληθεί από τον Αντωνίου η θέση περί «αντιφατικής αιτιολογίας και απόδοσης βαρύτητας, στα κριτήρια που υπερείχαν τα ενδιαφερόμενα μέρη, άλλοτε στην αρχαιότητα και άλλοτε στα προσόντα, χωρίς όμως ίσο μέτρο κρίσης για όλους τους υποψηφίους». 

Το Δικαστήριο εξετάζοντας τις πέντε αιτήσεις δικαίωσε, όπως σημειώσαμε, τους Χινινό και Αντωνίου, ενώ στην απόφασή του εντόπισε ότι ο τότε Αρχηγός Αστυνομίας δεν είχε αιτιολογήσει τις εισηγήσεις του για τις προαγωγές.

Σε ό,τι αφορά τον τότε πολιτικό προϊστάμενο, σημείωνε μεταξύ άλλων: «(…) η τελική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, καίτοι εμφανίζεται να περιέχει μεγάλη σε σελίδες αιτιολογία, εντούτοις, κρίνεται παντελώς αναιτιολόγητη, αλλά και συγκρουόμενη με τη νομολογία, σε σχέση με τα κριτήρια προαγωγής. Κανένα μέτρο ίσης σύγκρισης τηρήθηκε, αλλά αντιθέτως, δόθηκε προβάδισμα κατά το δοκούν, άλλοτε σε υπεροχή στο κριτήριο της αρχαιότητας, άλλοτε σε υπεροχή στο κριτήριο των προσόντων, χωρίς όμως αυτό να τηρείται με ομοιόμορφο τρόπο έναντι όλων των υποψηφίων».